StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetdemantira marković

Skiper Hitne za ‘Slobodnu‘: Laž je da gliser nije radio. Trudnicu nismo smjeli voziti po nevremenu, bilo bi pogibeljno

Piše Dalmacija SD
11. siječnja 2023. - 14:43

Nakon što je supetarska gradonačelnica Ivana Marković objavila tragičnu priču o trudnici s Brača koja je porodila mrtvo dijete u trajektu za Split, ustvrdivši pritom kako sustav hitnog medicinskog prijevoza s otoka na kopno ne funkcionira, za komentar smo upitali skipera glisera hitne medicinske službe koji je bio dežuran  kada se nesretna žena pokušavala transportirati u splitski KBC.

Naime, Marković je u svojoj objavi na Facebooku koja uzbunila javnost navela i da gliseri hitne medicinske službe nisu bili ispravni te da nisu mogli isploviti iz luke, piše Slobodna Dalmacija.

Zbog medicinskih glisera koji nisu mogli isploviti, trudnica s Brača pobacila u autu u garaži trajekta

-To je laž! Imamo dva glisera na raspolaganju i jedan je bio u funkciji. Evo upravo sam se vratio s intervencije, vozili smo pacijenta iz Supetra u Split – govori nam u dahu Zdravko Kovačić, skiper hitne medicinske službe.

Prema njegovim riječima, brodovi se redovito servisiraju, ali isto tako činjenica je da su non stop u pogonu te se događaju kvarovi.

- Sad, dakle izvan sezone, imamo nekoliko hitnih intervencija dnevno. Brodove koji su nam na raspolaganju vozimo uvijek u „full gasu“ pa je i logično da se u takvim uvjetima plovidbe događaju kvarovi, a to će vam potvrditi svaki pomorac ili vlasnik brodice. U svakom slučaju, jedan brod je uvijek, ali baš uvijek u funkciji. Zato i imamo dva – govori nam Kovačić.

Upravo je on bio dežuran u utorak ujutro kada je stigao poziv liječnika za intervencijom.

- Poziv sam dobio u 9:30 sati. Zbog lošeg vremena sam odmah zvao i kolegu koji taj dan nije radio da mi pomogne kako bi trudnicu što sigurnije prebacili u Split. Ipak, tramontana je digla more i sami liječnici su vidjeli da bi transport trudnice kojoj je, usput rečeno, propisano strogo mirovanje, u takvim uvjetima bio pogibeljan te su zvali helidrom – priča nam jučerašnje događaje.

- Nikad nismo odbili voziti pacijente kojima je život ugrožen, čak i po gorem vremenu, no za trudnicu u takvom stanju to jednostavno nije bilo pametno. Po takvom vremenu, kada vam val udara direktno u provu,  pacijentu se na brodu ni ne može pružiti medicinska pomoć. Znaju to i liječnici, pa nismo prvi put vozili nekoga u splitsku bolnicu. Gliser ima 12 metara, ne 50! – ističe skiper te za kraj dodaje:

- Smeta nam što gradonačelnica olako piše o ovim stvarima bez da je prethodno provjerila o čemu se zapravo radi i koristi ovakvu tragediju za svoje politikanstvo. Uvijek smo na raspolaganju i non stop dostupni na mobitel, a i to je lako provjerljivo kod liječnika – zaključio je Kovačić.

26. rujan 2023 21:34