StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetJe li ovo ipak previše?

Skandal na izboru za miss deva: ubrizgavali im botoks, rastezali noge, gumicama zaustavljali cirkulaciju i davali hormone rasta za nagradu od 66 milijuna dolara

Piše PSD
10. prosinca 2021. - 17:52

Više od 40 deva diskvalificirano je sa izbora ljepote u Saudijskoj Arabiji zbog primanja injekcija botoksa i drugih kozmetičkih dodataka. Ovo natjecanje je inače vrhunac Festivala deva kralja Abdulaziza, gdje je u igri 66 milijuna dolara novčane nagrade. Ključni atributi uključuju duge, obješene usne, veliki nos i zgodnu grbu, piše Slobodna Dalmacija.

Suci su koristili 'naprednu' tehnologiju kako bi otkrili neovlašteno petljanje s devama, izvijestila je državna Saudijska tiskovna agencija (SPA). Svi su natjecatelji prvo uvedeni u dvoranu gdje su specijalisti pregledali njihov vanjski izgled i kretanje. Potom su im rendgenskim i 3D ultrazvučnim aparatima skenirane glave, vrat i torzo te su uzeti uzorci za genetsku analizu i druge pretrage. Čak dvadeset i sedam natjecatelja u kupu za deve Majaheim diskvalificirano je zbog istezanja dijelova tijela, a 16 ih je izbačeno jer su primili injekcije, navodi SPA.

Navedeno je da su organizatori izbora, Camel Club, rekli da 'žele zaustaviti sve radnje petljanja i obmane u uljepšavanju deva' i obećali 'stroge kazne za manipulatore'. Opisali su kako se botoks ubrizgavao u usne, nos, čeljusti i druge dijelove glave deva kako bi se opustili mišići; kolagen fileri su korišteni za povećanje usana i nosa; a davali su se i hormoni za poticanje rasta mišića. Gumice su također korištene na životinjama kako bi dijelovi tijela bili veći od uobičajenih ograničavanjem protoka krvi.

Jason Baker, viši potpredsjednik grupe za prava životinja Peta Asia, opisao je natjecanje ljepote kao 'okrutnu farsu'. 'Podvrgavati bilo koju životinju kozmetičkom zahvatu, od rezanja ušiju do uklanjanja noktiju, uklanjanja rogova i injekcija punila, jezivo je okrutno i pokazuje da su ljudi koji koriste takvu taktiku iznimno ružni', rekao je. Baker je još dodao da se pitanja dobrobiti životinja moraju rješavati diljem Bliskog istoka i Azije, te pozvao saudijske vlasti da suzbiju svaki događaj u kojem se iskorištavaju ili zlostavljaju životinje.

Oko 33.000 vlasnika deva iz SAD-a, Rusije i Francuske sudjeluje na Festivalu deva kralja Abdulaziza, koji je najveći na svijetu i traje 40 dana. Očekuje se i čak 100.000 turista dnevno na festivalskom mjestu od 32 četvorna kilometra, stotinjak kilometara sjeveroistočno od saudijske prijestolnice Rijada.

27. travanj 2024 17:16