StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBIVŠA PREMIJERKA

Širi se objava o tome tko je Jadranku Kosor izbacio iz HDZ-a..., nije onaj za koga se tvrdi da jest

Piše dv
4. kolovoza 2023. - 15:54

Među velikim brojem korisnika Facebooka podijeljena je objava u kojoj se neutemeljeno tvrdi da je Andrej Plenković izbacio iz HDZ-a osobu koja ga je učlanila u stranku.

"Kada je Jadranka Kosor bila predsjednica HDZ-a u članstvo je primila Andreja Plenkovića, a kada je on postao predsjednik HDZ-a izbacio je Jadranku Kosor iz stranke...", stoji u objavi koja se dijeli putem različitih Facebook grupa, navodi Faktograf.

Točno je da je Jadranka Kosor, bivša predsjednica HDZ-a i hrvatska premijerka od 2009. do 2011. godine, izbačena iz HDZ-a. Međutim, to se dogodilo 2013. godine, tj. tri godine prije nego što je Andrej Plenković postao predsjednik HDZ-a.

Kosor je izbačena u mandatu Tomislava Karamarka, koji je bio predsjednik HDZ-a od 2013. do 2016. godine. Točno je i da je Jadranku Kosor iz stranke izbacio čovjek kojega je sama učlanila u HDZ. Tomislavu Karamarku, tadašnjem nestranačkom ministru unutarnjih poslova, Kosor je javno uručila člansku iskaznicu neposredno uoči parlamentarnih izbora 2011. godine.

Točno je, međutim, da je Jadranka Kosor u javnim nastupima davala do znanja kako Plenkoviću zamjera odnos prema njoj otkad je postao predsjednik Vlade i HDZ-a.

"A eto, vraća se na moje ministre. Spominje vladu 2010.-2011. a ne može izgovoriti ime osobe koja je vladu vodila", napisala je Kosor na Twitteru kad je objavljeno da Branko Bačić ulazi u Vladu RH kao ministar graditeljstva.

U medijima se, naime, 2016. spekuliralo o mogućem povratku Jadranke Kosor u HDZ pod Plenkovićevim vodstvom (1, 2). Kosor je i tada tvrdila da joj Plenković onemogućava povratak u stranku, usprkos činjenici da ga je ona učlanila u stranku 2011. godine, baš kao i Karamarka.

Zaključno, točno je da je Andrej Plenković u HDZ ušao u vrijeme kad je predsjednica te stranke bila Jadranka Kosor. Međutim, nije točno da je Plenković izbacio Kosor iz stranke, već je to učinjeno u predsjedničkom mandatu Tomislava Karamarka, zaključuje Faktograf.

29. travanj 2024 22:47