StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPLAĆE I KOEFICIJENTI

Sindikat liječnika uvrijedila premijerova izjava da su od njih plaćeniji možda samo kontrolori leta: ‘Naše pojedinačne visoke plaće rezultat su prekovremenog rada i odricanja...‘

Piše DV/Hina
23. srpnja 2022. - 13:17

Hrvatski liječnički sindikat (HLS) u subotu je priopćio da je neugodno iznenađen izjavom premijera Andreja Plenkovića o visokim liječničkim plaćama, ocijenivši da je premijer liječnički rad grubo omalovažio i podcijenio.

Sindikat je reagirao na premijerovu izjavu da "od liječnika možda veću plaću imaju jedino oni iz kontrole leta koji se bune s 50.000 kuna". "Stresan posao. Ma hajde....", izjavio je premijer jučer u Sućuraju komentirajući nezadovoljstvo sindikata liječničkim plaćama i koeficijentima.

image

Liječničke plaće opet su u središtu pozornosti

Nikola Vilic/Cropix/Cropix

Smatraju da resorni ministar Vili Beroš nije dobro uputio premijera u probleme zdravstva, a sindikat nema priliku Plenkoviću iznijeti problematiku položaja i statusa liječnika.

U sindikatu objašnjavaju da su pojedinačne visoke plaće liječnika rezultat prekovremenog rada i odricanja zahvaljujući kojem je održan zdravstveni sustav i dostupnost zdravstvene zaštite.

Ponovili su i svoj zahtjev im se vrati mogućnost sudjelovanja u granskom kolektivnom pregovaranju, jer im je već osam godina to uskraćeno Zakonom o reprezentativnosti.

Bez namjere omalovažavanja bilo kojeg zaslužnog pojedinca ili udruge, HLS primjećuje da premijer ima vremena za audijenciju estradnih umjetnika, ali ga nema za hrvatske liječnike.

image

Kirurški zahvat

Godong/Bsip Via Afp

Ističu da su liječnici uz drugi medicinski kadar odradili dvije epidemijske godine, a dobili sramotnu tzv. covid nagradu, te da su zasutavljene sve pokrenute inicijative za pravnim rješavanjem statusa liječnika.

Poručuju i da je najnovija Uredba Vlade o koeficijentima, koja je selektivno riješila koeficijente maloj skupini zdravstvenih radnika, pokrenula kao nikada prije liječnike da udruženi zaštite dostojanstvo svoje struke i time zadrže liječnike u Hrvatskoj na dobrobit svih građana.

Na premijerovu izjavu o liječničkim plaćama jučer je reagirala i Hrvatska liječnička komora koja je prozvala Plenkovića i Beroša kao najodgovornije za kadrovski deficit u zdravstvu, za zanemarivanje primarne zdravstvene zaštite, za loše upravljanje listama čekanja i za primjere neracionalne nabave u zdravstvu.

 

16. lipanj 2024 04:16