StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRAJ NA ZEMLJI |

SIMBOL OČUVANJA PRIRODE I KULTURNE BAŠTINE Nacionalni park Mljet danas slavi 60. rođendan

Piše Dv
11. studenog 2020. - 11:34
JU „Nacionalni park Mljet“ osnovana je dana 11. studenog 1960. godine te je najstariji morski park u Republici Hrvatskoj i najstarije morsko zaštićeno područje na Sredozemlju.

Nacionalni park Mljet obuhvaća gotovo 5300 hektara, uključujući i morski pojas 500 metara od obale, otočića i hridi, te tako zauzima otprilike trećinu otoka. Morem potopljeni zaljevi, Malo i Veliko jezero, najistaknutije su lokacije ovog područja te važan geomorfološki i oceanografski fenomen i jedan od glavnih razloga proglašenja ovog dijela otoka zaštićenim. Uz slana jezera bitno je spomenuti i šumu koja je razlog zašto je otok Mljet danas poznat kao zeleni otok. Šumska vegetacija prekriva preko 90 posto kopnene površine NP Mljet, a njeno bogatstvo se vidi u velikom broju biljnih i životinjskih vrsta.

image
Nacionalni park Mljet


Sredinom 19. stoljeća tadašnja vlast je namjeravala proglasiti zaštićenim područjem ovaj dio Mljeta baš zbog očuvanosti šuma. Osim bogate prirodne baštine, područje NP Mljet ima izuzetno bogatu kulturno tradicijsku baštinu, a najpoznatiji spomenici su benediktinski samostan na otoku Sv. Marije u Velikom jezeru te ostaci rimske palače koja je ujedno i treća najveća rimska građevina u Hrvatskoj. Brojna su i podvodna arheološka nalazišta.

Kroz svoje postojanje i djelovanje JU „Nacionalni park Mljet“ je postala prepoznatljivi simbol očuvanja prirodne i kulturne baštine te su sve aktivnosti Ustanove usmjerene tome.

image
Nacionalni park Mljet


Te aktivnosti su rezultirale i značajnim otkrićima pa se tako neprekidnim znanstvenim istraživanjima došlo do saznanja o postojanju većeg broja endemskih, autohtonih vrsta na području Parka.

JU „Nacionalni park Mljet“ uz svoju temeljnu zadaću ima za cilj i edukaciju kako posjetitelja tako i lokalne zajednice. Najveće zadovoljstvo ipak predstavlja rad s najmlađim otočanima i učenicima, mlađom i budućom generacijom za koje Ustanova čuva prirodna i kulturna blaga.

Dugi niz godina Ustanova organizira brojne radionice za lokalno stanovništvo te ih podupire kroz sponzoriranje različitih kulturno-tradicijskih manifestacija. Potpora lokalnom stanovništvu se vidi i kroz financijske i druge poticaje, posebno u poljoprivredi.

image
Nacionalni park Mljet


NP Mljet je godinama meta velikog broja posjetitelja, a ono što je zanimljivo je to da mu se veliki broj posjetitelja svake godine vraća. U 2019. godini NP Mljet je posjetilo 148 395 posjetitelja, dok je u 2020. godini bilo 37 844 posjetitelja zbog utjecaja globalne pandemije uzrokovane koronavirusom na turistička kretanja. Zaljubljenici u prirodu, planinari i svi oni koji žele pobjeći od gradske vreve u NP Mljet mogu doći u bilo koje doba godine. NP Mljet ima preko 200 kilometara planinarskih staza koje vode do predivnih lokacija kao što je vidikovac Montokuc na kojem se nalazi protupožarna osmatračnica s pogledom na cijeli NP Mljet, ili do vrha Planjak na kojem se nalazi i budući planinarski dom. Staze NP Mljet su posebno lijepe u proljeće i na jesen.

Nautičari su prepoznali ljepotu mljetskih uvala o čemu svjedoči povećanje broja plovila čak i u 2020. godini. S ciljem zaštite livada posidonije i općenito morskog dna od sidrenja te organiziranju boljeg prihvata nautičara radi se i na projektiranju i gradnji obalnog zida - rive u luci Polače i te se radi na stvaranju preduvjeta za isto i u luci Pomena.

- Prepoznatljivi smo po suživotu čovjeka i prirode. Ovdje se naseljavalo i mnogo prije proglašenja nacionalnog parka. Tome doprinosi kontinuirana edukacija stanovništva, ali i posjetitelja. Većina zaljubljenika prirode dolazi nam ljeti, ali Mljet je mjesto koje se može posjećivati i u ostala godišnja doba kad ne voze brodovi na otočić Sv. Marije. Projekti na poboljšanju infrastrukture, koji se financiraju iz europskih sredstava, imaju za cilj održivi razvoj kako bismo zaštitili najvrjedniji resurs kojim raspolažemo - kaže Ivan Sršen, ravnatelj Nacionalnog parka Mljet. 

image
Nacionalni park Mljet


Unaprjeđenje posjetiteljske infrastrukture Parka je kontinuiran proces koji omogućuje održivi razvoj područja. Tako su u skladu s održivosti kroz projekte i vlastitim sredstvima nabavljeni i katamarani na solarni pogon za vožnju Velikim jezerom, električni vlakići, napravljen je Veliki most, gradi se i moderni posjetiteljski centar Gustjerna, uređuju se brojne planinarske i biciklističke staze i šetnice. U tijeku je realizacija projekta Mljet-Odiseja Mediterranea vrijednosti 49.268.324,09 kuna financiran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Cilj Ustanove je pokazati posjetiteljima sve posebnosti ovog zaštićenog područja i ukazati na važnost zaštite istih te ih potaknuti da i sami pronađu načine kako pomoći očuvanju prirode.

JU „Nacionalni park Mljet“ ovim putem želi zahvaliti svojim djelatnicima i svim onima koji svojim radom ostvaruju njezine temeljne ciljeve i funkciju. Kroz 60 godina postojanja svoj doprinos unaprjeđenju NP Mljet je dalo 423 djelatnika, učenika i studenta. Bitno je spomenuti i brojne volontere koji sudjeluju u volonterskim programima parka te uz djelatnike Parka vrijedno rade na razvoju i očuvanju NP Mljet.

- Trenutačno imamo 43 zaposlenika, a u sezoni se brojka popenje na stotinu ljudi što je, uz Općinu, vjerojatno najznačajniji subjekt u zapošljavanju - kaže ravnatelj Sršen.
 
image
Nacionalni park Mljet


Sve navedeno se odvija pod budnim okom i uz pomoć Ministarstva gospodarstva održivog razvoja i mnogih drugih partnera kao što su Općina Mljet i njena poduzeća, Dubrovačko – neretvanska županija, Grad Dubrovnik, Dubrovačka Biskupija, Sveučilište u Dubrovniku s posebnim naglaskom na Institut za more i priobalje, Sveučilište u Zagrebu, a naročito Prirodoslovno-matematički, Šumarski i Agronomski fakultet, Hrvatske vode, Hrvatski veterinarski institut, Hrvatski restauratorski zavod, HGSS, brojne udruge i mnogi drugi.

Čestitamo ovim putem Nacionalnom parku Mljet, svim njegovim bivšim i sadašnjim zaposlenicima 60. rođendan!
28. rujan 2023 07:56