StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSkriva se bogatstvo

Šest potencijalno sumnjivih ruskih jahti otkriveno je u Betini i u drugim hrvatskim lukama, uskoro bi im se moglo zabraniti isplovljavanje

Piše dv
14. ožujka 2022. - 17:00

O sankcijama Rusima bliskim Putinovu režimu u RTL-u Danas govorio je državni tajnik Ministarstva financija Stjepan Čuraj. Rekao je da je od ukupno 950 oligarha na listi pod sankcijama Europske unije, njih 680 je još 23. veljače detektirano kao oni koji imaju direktne ili indirektne veze s Hrvatskom.

O procijenjenoj vrijednosti njihove imovine, tvrdi, teško je govoriti, a u pitanju pokretnina kaže da je šest potencijalno sumnjivih jahti detektirano i postupak je u tijeku, izvještava RTL, a prenosi Slobodna Dalmacija.

image

Tajkun Viktor Vekselberg posluje u Dubrovniku, a njegovu imovinu blokira SAD

AFP

Govorio je i o slučaju jahte u Betini na otoku Murteru, a Čuraj kaže da ne zna konkretno je li u vlasništvu, ali osim Murtera, govori, tu su i druge luke. Objasnio je proceduru pa naveo da kada se utvrdi da je u vlasništvu, u posjedu ili pod kontrolom osobe stavljene na listu, onda se ista zamrzava pa izlazi lučka kapetanija i zabranjuje se isplovljavanje. Pretpostavlja da će tako biti slučaj i u Betini.

image

U slučaju jahte u Betini na otoku Murteru, Čuraj kaže da ne zna konkretno je li u ruskom vlasništvu

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Upitan oko zvučnih imena, govori da je najzvučniji Roman Abramovič, a upitan je li na listi i tajkun Viktor Vekselberg, koji posluje u Dubrovniku i čiju imovinu blokira SAD, Čuraj tvrdi da se našao na listi SAD-a, ali na ovoj od jučer, nije.

image

Roman Abramovič i još 949 oligarha nalazi se pod sankcijama Europske unije

Glyn Kirk/AFP

Što se tiče posljedica za biznise tih ljudi, a samim time i za zaposlenike, državni tajnik govori da postoji postupak i jasne smjernice. "Moramo jasno odvojiti tvrtku od vlasnika da je ne može ekonomski koristiti i imati financijske koristi, a njoj omogućiti da radi jer je to nama u cilju", kaže.

Naposljetku, odgovorio je i na pitanje što s oduzetom imovinom i idejama koje dolaze iz Britanije da se ta imovina stavi u funkciju za prihvat i zbrinjavanje izbjeglica, govori kako su sankcije Rusiji propisane odredbom iz 2014. godine i ona utvrđuje da se imovina zamrzava i ni za što se drugo ne koristi. Da odluče koristiti na drugi način, kaže kako bi se odredba trebala mijenjati, izvještava RTL.

image

Stjepan Čuraj: Moramo jasno odvojiti tvrtku od vlasnika da je ne može ekonomski koristiti i imati financijske koristi, a njoj omogućiti da radi jer je to nama u cilju

Damjan Tadić/Cropix
25. travanj 2024 08:36