StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSprem‘te se zločinci

Šešelj se oglasio u povodu nove haške optužnice: ‘Spreman sam otići dragovoljno, ali pod jednim uvjetom...‘

Piše dv
28. rujna 2023. - 17:32

Ja to još nisam dobio, ali to je vjerojatno povodom ove istrage koju je vodilo haško tužiteljstvo sve do prošle godine, kada su htjeli zaplijeniti 56 mojih knjiga i uništiti ih“, kaže za Danas Vojislav Šešelj, lider Srpske radikalne, komentirajući tvrdnje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je Haag podigao novu optužnicu protiv lidera radikala.

Šešelj kaže da je u tim knjigama objavljivao haške matrijale tokom svog sudskog procesa.

"Tu je mnogo navodno povjerljivih materijala i podataka o lažnim zaštićenim svjedocima. Oni su mislili da mogu vječno čuvati sve svoje tajne kako su falsificirali haške procese, kako su instruirali lažne svjedoke i kako su falsificirali razne dokumente. E, to u mom slučaju ne može!“, kaže lider Srpske radikalne stranke, donosi Slobodna Dalmacija.

On dodaje da je odlučio sve objaviti, dodajući da je preko 60 knjiga već napisano i objavljeno na tu temu, kao i da planira još 10 ili 20 knjiga.

Šešelj kaže da Haag očekuje njegovo uhićenje i izručenje, ali napominje da to po srpskom zakonu nije moguće.

Upitan za komentar činjenice da je baš Vučić najavio novu optužnicu, Šešelj je kazao: "To morate pitati Vučića", kratko je odgovorio i ponovio da njemu još ništa nije dostavljeno.

"Jučer je informirano srpsko veleposlanstvo u Haagu. On (Vučić) to smatra jednim vidom pritiska u sklopu ovih najnovijih pritisaka protiv Srbije“, smatra Šešelj. Ističe i da je spreman dragovoljno otići u Haag, ali pod jednim uvjetom.

"Pošto očekujem da će uskoro Velika Britanija potonuti u more, onda će ogromni val zapljusnuti cijelu Nizozemsku da je poplavi, a ja se ne želim u tom trenutku naći u Scheveningenu i udaviti se“, objašnjava Šešelj za Danas.

Podsjetimo, poslije skoro 12 godina, Šešelj je pušten na privremenu slobodu do izricanja presude 2014. godine. Prvostupanjskom presudom je oslobođen. Međutim, četiri godine kasnije, 2018. Žalbeno vijeće osudilo je Šešelja na 10 godina za poticanje deportacije Hrvata iz Vojvodine, dok je odbacilo žalbe tužiteljstva po ostalim točkama prvostupanjske presude Haaškog tribunala.

Otada Šešelj normalno živi i nastupa u raznim medijima u Srbiji, pravdajući agresorsku politiku Srbije s početka 90-ih.

27. travanj 2024 14:58