StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVažna poruka iz Berlina

Šefica njemačke diplomacije poručila Dodiku i istomišljenicima: ‘Nećemo dozvoliti da pojedinci u BiH svojim djelima destabiliziraju državu jer bi to ugrozilo cijelu regiju‘

Piše dv
10. ožujka 2022. - 07:11

 Već dva tjedna gorka je realnost ono što je bilo nezamislivo, novi rat usred naše zajedničke Europe, stoji na početku autorskog teksta ministrice vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, Annalene Baerbock.

"Predsjednik Putin tvrdi da u Ukrajini djeluje u samoobrani. Međutim, cijeli svijet je svjedok tome kako je pripremajući napad mjesecima nagomilavao vojne jedinice. Ruski predsjednik tvrdi da mora zaštiti od agresije ljude koji govore ruski jezik. Međutim, cijeli svijet svjedoči tome kako njegova vojska zasipa bombama domove Ukrajinki i Ukrajinaca u Harkivu, dakle, ljude koji govore ruskim jezikom", kaže ona na početku, donosi Slobodna Dalmacija.

Također, on tvrdi da Rusija šalje mirovne snage, međutim, njegovi tenkovi ne donose mir, već smrt i razaranje, dodaje.

"Rat predsjednika Putina već sada za posljedicu ima na tisuće poginulih, stotine tisuće rastrgnutih obitelji i preko 2 milijuna prognanih sa svojih ognjišta. S plastičnom vrećicom u ruci, ljudi kreću u neizvjesnu budućnost, daleko od svojih domova, daleko od svojih najmilijih. Ruski predsjednik ovim svojim ratom ne napada samo Ukrajinu, već i mir u Europi i međunarodni poredak. Njegov rat predstavlja historijski rez: on želi da u Europi ponovo vlada pravo navodno jačeg, stavljajući naglasak na agresivnu politiku superiornosti jedne velesile", izjavila je Baerbock.

Međutim, napasti susjednu zemlju, uz to manju, nije znak snage, kaže ona.

"Rat predsjednika Putina vodi u katastrofu, ne samo Ukrajinu, već i Rusiju. Njegov režim je izoliran u međunarodnom kontekstu. To se nigdje bolje nije moglo uočiti nego na prošloj sjednici Opće skupštine Ujedinjenih naroda gdje je s uvjerljivom većinom glasova usvojena rezolucija kojom se osuđuje invazija Rusije na Ukrajinu kao eklatantno kršenje međunarodnog prava. Činjenica što su sve države Zapadnog Balkana s pravom glasovanja, zajedno s Njemačkom, nedvosmisleno zauzele jedinstven stav, bio je snažan i važan signal zajedništva.

Jer upravo u vremenima kao što su ova, neophodno je da jedni drugima pružimo podršku, izjašnjavajući se za evropske vrijednosti, za međunarodno pravo i za povelju Ujedinjenih nacija i protiv agresije kojom se krši međunarodno pravo. Po istoj osnovi je Europska unija usvojila sankcije koje su bez premca u povijesti te zajednice, a kojima jasno dajemo do znanja: onaj tko krši odredbe međunarodnog prava, s njim ne možemo održavati normalne ekonomske i financijske odnose", napisala je.

Dalje navodi kako rat uvijek sa sobom nosi smrt i razaranje, kako nitko u Europi to "ne zna bolje od vas koji živite na prostoru Zapadnog Balkana".

image
John Macdougall

"Slike obitelji koje bježe od rata i ukrajinskih gradova u plamenu – sve to priziva sjećanje na najmračnije trenutke kad je rat ostavio bolne tragove na tlu Zapadnog Balkana. Istovremeno nam te slike pokazuju da današnji mir na Zapadnom Balkanu možda nije savršen, ali je od neprocjenjive vrijednosti, za majke i očeve čija djeca danas u Sarajevu, Beogradu ili Prištini uče u školama i na fakultetima, umjesto da ginu kao vojnici na frontu. Taj mir je također od neprocjenjive vrijednosti za Europu, jer bez mira na Zapadnom Balkanu - nema stabilnosti na našem kontinentu. Stoga sam veoma zabrinuta što su obnovljeni stari sukobi u regiji: "tvitovi" i plakati kojima se veličaju ratni zločinci. Žustre rasprave oko statusnih pitanja koje prijete eskalacijom. Politički uglednici koji pokušavaju srušiti integritet čitave jedne države, zato što to služi njihovim osobnim nteresima. Sve to nanosi štetu ne samo Zapadnom Balkanu, nego svima nama u Europi", kaže ona.

Naglašava da zato "ne smijemo okrenuti glavu, pogotovo ne danas, kada je mir u našem zajedničkom okruženju ponovo napadnut na najeklatantniji način".

"Zato je nama kao novoj saveznoj vladi situacija na Zapadnom Balkanu toliko važna. Za mene kao ministricu vanjskih poslova Njemačke, koja se iz mladih godina itekako sjeća stravičnih slika ratova na Zapadnom Balkanu, najveći prioritet jest da tamo vlada mir i da postoji perspektiva članstva u Europskoj uniji. To potvrđujem svojim dolaskom u posjetu Bosni i Hercegovini, Kosovu i Srbiji ovih dana, na početku svog mandata. Pored toga smo kao savezna vlada Njemačke imenovali svog specijalnog izaslanika za ovu regiju – Manuela Saracina", navela je.

image
Andrea Renault

"Za mene bavljenje vanjskom politikom ne znači samo obilaziti prijestolnice, već i da slušam ono što uznemirava i zabrinjava ljude u drugim zemljama", pogotovo kod vas, ističe.

"Mi imamo isti cilj, a to je da u ovim neizvjesnim vremenima očuvamo mir koji je od neprocjenjive vrijednosti i koji će ovu regiju još čvršće usidriti u našoj zajedničkoj Europi. Za ostvarivanje tog cilja su po našem mišljenju potrebne tri stvari: pomirenje, jake demokracije i umrežena ekonomija. Pomirenja nema bez sjećanja. To su i pouke iz naše, njemačke povijesti. Međutim, ne smijemo dozvoliti da nam duhovi prošlosti spriječe put u budućnost. Stoga je važno da međunarodna zajednica neće dozvoliti da pojedini akteri u Bosni i Hercegovini svojim riječima i djelima punim mržnje destabiliziraju svoju državu – to bi ugrozilo cijelu regiju. Također, što se tiče dijaloga o normalizaciji Srbije i Kosova, tu obje strane moraju, hrabro i pragmatično, nadići svoje dosadašnje stavove", izjavila je.

Nakon užasa Drugog svjetskog rata u kojem je Njemačka donijela nezamislivu patnju i nevolju, također na Zapadnom Balkanu, izgradili smo nakon 1945. godine našu zajedničku Europu na temeljima demokracije i vladavine prava, podsjeća njemačka ministrica. 

04. svibanj 2024 05:50