StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPrgožin izaziva

Šef Wagnera ismijava tvrdnje Moskve o vojnim uspjesima u Ukrajini: Po njima, mi smo već 5 puta uništili cijeli planet!

Piše dv
6. lipnja 2023. - 06:17

Prvi čovjek ruske plaćeničke skupine Wagner Jevgenij Prigožin odbacio je u utorak tvrdnje ruskog Ministarstva obrane po kojima su ruske trupe osujetile još jednu veliku ofenzivu Ukrajine u Donjecku uništivši im pritom vojnu opremu i nanijevši im ogromne gubitke u ljudstvu, rekavši da je to "apsurdna znanstvena fantastika".

Rusko Ministarstvo obrane priopćilo je, podsjećamo, da su njihove snage odbile drugu veliku ofenzivu Ukrajine u dva dana, uništivši, među ostalom vojnom opremom, osam borbenih tenkova Leopard, koje su Ukrajini isporučili zapadni saveznici, ali i 109 oklopnih vozila, donosi Slobodna Dalmacija.

Također je navedeno da su ukupni ukrajinski gubici iznosili 1.500 vojnika.

Iz Kijeva nije bilo komentara o ruskim navodima, a Reuters nije uspio provjeriti vjerodostojnost tih podataka. Obje su strane, navodi Reuters, do sada često iznosile tvrdnje o međusobnom nanošenju teških ljudskih gubitaka koje nije bilo moguće neovisno potvrditi.

image
Handout/Afp

Prigožin, čija je Wagnerova grupa provela mjesece boreći se u Bakhmutu i koji ima sve lošije odnose s Moskvom, izrazio je sumnju na spomenute tvrdnje ruskog Ministarstva obrane.

"Za ubijanje tolikog broja ljudi treba dnevno osvojiti 150 kilometara (93 milje)", istaknuo je Prigožin na Telegram kanalu njegove službe za medije.

"Stoga vjerujem da je ovo jednostavno divlja i apsurdna znanstvena fantastika", rekao je Prigožin.

"Zbrajanje brojki koje je dostavilo ministarstvo impliciralo bi da smo "već pet puta uništili cijeli planet", dodao je sarkastično.

Prigožin se u posljednje vrijeme često sukobljava s moskovskom obrambenom vrhuškom oko vođenja ruske vojske, odnosno rata u Ukrajini i, kako kaže, nedovoljne podrške koju Kremlj pruža Wagnerovim vojnicima.

Rusija je, inače, u više navrata istaknula da su ukrajinske snage započele veliku ofenzivu u južnoj regiji Donjecka, iako je i dalje nejasno je li protuofenziva Ukrajine zaista i počela, navodi Reuters.

Ukrajinska je vojska, s druge strane, u ponedjeljak priopćila da nema informacija o velikoj ofenzivi za koju je Rusija rekla da je Kijev pokrenuo na pet točaka duž bojišnice u ukrajinskoj regiji Doneck.

Moskva je isto tako u ponedjeljak izvijestila kako je spriječila veliki ukrajinski napad u kojemu je sudjelovalo šest mehaniziranih i dva tenkovska bataljuna na jugu ukrajinske regije Doneck.

"Nemamo takve informacije i ne komentiramo bilo kakve laži", rekao je u ponedjeljak glasnogovornik glavnog stožera Ukrajinskih oružanih snaga na upit Reutersa.

image
Handout/Afp

Savjetnik predsjednik Volodimira Zelenskog upozorio je da ne treba vjerovati ruskim izvještajima o borbama u Ukrajini.

"Ruska novinska izvješća odavno su postala zaseban virtualni metasvemir", tvitao je Mihajlo Podoljak.

image
Handout/Afp

Inače, u Kijevu su se rano jutros čule brojne eksplozije, javlja gradonačelnik Vitalij Kličko.

Putem Telegrama je poručio da su hitne i spasilačke službe upućene u okrug Darnytskyi, no zasad nema informacija o eventualnoj šteti ili žrtvama.

Gradonačelnik Harkiva Ihor Terehov tvrdi da su ruske snage gađale Harkiv s nekoliko projektila oko ponoći.

Dužnosnici ukrajinske prijestolnice rekli su da su sustavi protuzračne obrane oborili više od 20 ruskih krstarećih projektila, objavio je Reuters.

"Svi su oboreni, nije bilo pogodaka", istaknuo je čelnik kijevske vojne uprave Serhiy Popko, u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Reuters navodi kako nije mogao neovisno provjeriti izvješće.

Reutersovi svjedoci izvijestili su da su čuli nekoliko eksplozija koje su zvučale poput sustava protuzračne obrane. Grad je, inače, bio pod upozorenjima o zračnim napadima više od četiri sata, počevši ubrzo nakon ponoći u utorak.

Krhotine koje su padale pogodile su cestovne površine i oštetile dalekovode za trolejbus u kijevskom okrugu Desnianskyi, priopćila je vojska.

01. listopad 2023 06:49