StoryEditorOCM
Hrvatska i svijettrodijelni paket

Šef NATO-a otkrio plan za Ukrajinu! Zelenski: Pozitivna vijest, ali pozivnica za članstvo bi bila bolja

Piše dv
12. srpnja 2023. - 12:57

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i šef NATO-a Jens Stoltenberg održavaju briefing za novinare, na kojem je glavni tajnik zapadnog saveza najavio trodijelni paket za "približavanje Ukrajine NATO-u".

"Sada smo dogovorili trodijelni paket koji Ukrajinu približava NATO-u. Višestruki program praktične pomoći, uspostavljanje novog vijeća NATO-Ukrajina i ponovno potvrđivanje da će Ukrajina postati članica NATO-a te uklanjanje zahtjeva za akcijski plan za članstvo", rekao je šef NATO-a.

Šef NATO-a Jens Stoltenberg kaže da će savez biti uz Ukrajinu "koliko god bude potrebno" te je sugerirao da je zemlja sada "ravnopravna" sa zemljama članicama NATO-a.

Što se tiče članstva zemlje, rekao je kako će savez uputiti poziv za pridruživanje "kada se saveznici slože i kada se ispune uvjeti".

Stoltenberg je dodao da kada rat završi, "moramo osigurati da postoje vjerodostojni aranžmani za sigurnost Ukrajine kako se povijest ne bi ponovila".

"Danas se sastajemo kao ravnopravni, radujem se danu kada ćemo se sastati kao saveznici", rekao je obraćajući se Zelenskom.

Također je naglasio kako je "sada najhitniji zadatak osigurati da Ukrajina ima dovoljno oružja".

Paket potpore obrani je ‘pozitivna vijest‘, ali pozivnica za NATO bila bi ‘optimalni‘ rezultat, ocijenio je, pak, Zelenski. Zahvalio je NATO-u na njegova tri paketa potpore te rekao da je razgovarao o tome što se još može učiniti kako bi se pomoglo njegovom narodu, donosi Jutarnji list

"Imamo pozitivne vijesti o novom paketu potpore obrani koji dolazi od naših partnera", rekao je ukrajinski predsjednik. "Želio bih uputiti riječi zahvalnosti tebi Jens", dodao je, obraćajući se šefu NATO-a.

Međutim, dodao je da bi "optimalan" rezultat summita bio da Ukrajina dobije izravan poziv za pridruživanje vojnom savezu.

Ukrajinski predsjednik rekao je i kako je razumljivo da Ukrajina ne može postati punopravna članica NATO-a dok traje rat, dodavši da je to "apsolutno jasno".

"Mi jasno razumijemo da nam partneri pomažu s članstvom i ovo je trenutak preživljavanja.. i razumijemo da se neki sada boje govoriti o našem članstvu jer nitko nije voljan imati svjetski rat, što je logično", rekao je Zelenski.

Dodao je da saveznici pomažu Kijevu oružjem i da je Ukrajina toga svjesna te da su signali u vezi članstva u NATO-u spomenuti na bilateralnim sastancima na summitu "važni".

06. svibanj 2024 17:26