StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSPORNI ODSTREL

Šef Lovačkog društva: Prvi put da se i ja slažem s Prijateljima životinja, nema šanse da pucamo na domaće životinje!

Piše dv
6. studenog 2021. - 11:48

Nakon što je odstrel koza koje su bez nadzora lutale po Novalji i otoku Pagu izazvao nepodijeljenu osudu i negodovanje javnosti, Ministarstvo poljoprivrede izdalo je 1. listopada još dva slična rješenja, i to u dolini Neretve. U državnim otvorenim lovištima Rujnica i Opuzen, Ministarstvo je, pozivajući se na Zakon o lovstvu, izdalo "dopuštenje trajnog uklanjanja podivljalih životinja domaćih vrsta goveda, ovaca, magaraca i konja radi zaštite i očuvanja biološke i ekološke ravnoteže staništa, divljači i divlje faune i flore".

Ova najava iznenadila je Đuru Dečaka, predsjednika Hrvatskog lovačkog društva, koji se zalagao za drugačiji pristup rješavanja problema koji divljač i napuštene životinje stvaraju poljoprivrednicima.

- Odstrel je zadnji korak u rješavanju ovog problema. Uostalom, postoje i puške za uspavljivanje, a i druge metode pomoću kojih se nesretne životinje mogu skupiti i zbrinuti. Nijedan humani lovac neće pucati u domaće životinje. Ovo je prvi put da se i ja slažem s Prijateljima životinja - rekao je Dečak. Kad smo mu rekli da je Ministarstvo već ovlastilo LD Prepelica iz Opuzena da postupi po rješenju i ukloni stoku, Dečak nam je izjavio kako Ministarstvo nema ovlasti bilo što naređivati lovačkim društvima, donosi Jutarnji hr.

Zbrinjavanje stoke

- To je improvizacija nesposobnih činovnika kojom žele sakriti svoj nerad i neznanje. Ja nemam nikakvih ovlasti da kao predsjednik nekom društvu nešto zabranjujem, ali postoji i lovački kodeks. Neka Ministarstvo osnuje šintersku službu koja će obavljati te poslove, pravi lovci to neće raditi - rekao je Dečak.

Nažalost, na broj LD Prepelica danima se nitko nije javljao pa nismo uspjeli doznati kakav je njihov stav o rješenju i hoće li ipak pucati u životinje. I stočari s kojima smo razgovarali protive se likvidaciji stoke. Mladen Kušeković, vlasnik tvrtke "Natura Beef" iz Udbine koji u uzgoju ima 560 goveda, pita se što su radile nadležne službe prošlih godina kad je problem eskalirao.

- Vi na terenu imate ljude koji misle da znaju držati stoku i brinuti se o njoj, ali najvažniji su im poticaji. Takve ljude treba sankcionirati i oduzeti im stoku - drži Kušeković i dodaje:

- Ako je u pitanju oko 300 grla, problem se može riješiti bez prevelikog napora. Treba stoku namamiti hranom, utjerati u torove ili kakav tjesnac i zbrinuti - kaže on.

Bolje metode

Predsjednik udruge Hrvatskih krških pašnjaka Ivan Tešija kaže kako članovi "izražavaju zgražanje i smatraju da je rješenje izdano ishitreno i nepromišljeno".

- Tražili smo od Ministarstva da poništi rješenje o odstrelu, jer postoje bolje metode za rješavanje ovog problema - smatra Tešija.

Prijatelji životinja prvi su tražili da se poništi rješenje o odstrelu, a na poziv lokalnog stanovništva da oni pronađu rješenje za stoku odgovaraju kako taj problem trebaju riješiti oni koji su odgovorni.

- Slažemo se da je potrebno naći rješenje, no nedopustivo je da je za nadležne institucije to rješenje ubijanje. Sramotno je i suludo da država naređuje pucanje po kravama i konjima koji nisu ništa skrivili - kaže Luka Oman, predsjednik udruge. U obrazloženju odluke o odstrelu životinja bez pokušaja rješavanja problema na drugi način iz Ministarstva poljoprivrede su nam odgovorili:

- Nažalost, kao što je konstatirala inspekcija Državnog inspektorata, druga rješenja nisu bila moguća jer se radi o podivljalim životinjama i životinjama bez nadzora i kontrole čovjeka, a koje se, osim što u lovištima ugrožavaju biološku i ekološku ravnoteže staništa, divljači i divlje faune i flore, spuštaju iz lovišta u naselja te predstavljaju veliku ugrozu sigurnosti stanovništva. Ministarstvo poljoprivrede je bilo dužno postupiti po Zakonu o lovstvu.

Poslije su poslali i priopćenje kako su otvoreni i za druge mogućnosti zbrinjavanja stoke.

06. svibanj 2024 00:29