StoryEditorOCM

Sedam kaštelanskih učiteljica danas je održalo nastavu bez COVID potvrda. Kolege ih osuđuju, a za sve krive člana MOST-a: ‘Da imam moć u rukama, dobile bi izvanredni otkaz‘

Piše Jakov Žarko/ sd
16. studenog 2021. - 19:03

Neviđeni skandal obilježio je prvi dan početka provođenja odluke nacionalnog Stožera o predočenju COVID potvrda, uvjerenja liječnika o preboljenju ili nalaza testiranja, u kaštelanskoj osnovnoj školi "Ostrog" u Kaštel Lukšiću, gdje je sedam učiteljica nasilno ušlo u razrede u kojima inače predaju učenicima, i to unatoč činjenici da prigodom dolaska na posao nisu imale ništa od navedenih mjera, piše Slobodna Dalmacija.

Da čovjek ne povjeruje. Jer kako drukčije opisati postupak učiteljica koje obrazuju djecu, već da je riječ o grubim kršenjima odredbi Stožera, a da stvar bude još monstruoznija, cijela drama oko ulaska u školu odvijala se pred očima djece.

Kako doznajemo, riječ je o četirima učiteljicama iz jutarnje smjene i trima iz popodnevne koje u lukšićkoj osmoljetki predaju od razredne nastave do pojedinih predmeta iz viših razreda. Vjetar u krila, podršku, ali i podgrijavanje ionako uzavrele situacije, učiteljicama koje ne žele ni nositi masku, a kamoli što drugo, još su došli dati i lokalni političari iz, pogađate, desničarskih stranaka HSP-a i Domovinskog pokreta, a kako nam potvrđuju pojedini zaposlenici škole, cijela priča dobrim je dijelom "maslo" mostovca Brune Petrušića, koji je na zadnjim lokalnim izborima u ime te stranke bio vođa izbornog procesa za cijelu Dalmaciju. Podršku im je, dakako, došao dati i lokalni svećenik.

– Ovo je za sve moguće osude. Na ovakav nasilnički i neprofesionalni način ponašati se pred djecom, ali i ostatkom školskoga kolektiva, za svaku je osudu. Da ja imam moć u rukama, i jedna i druga bi zbog ovakvog čina dobile izvanredni otkaz. Kršiti odredbe u borbi protiv bolesti koja svaki dan u Hrvatskoj odnosi više od 50 ljudskih života uistinu nije ljudski. Strašno, monstruozno, bezobrazno. To su blage riječi kojima se može opisati postupak kolegica – veli nam jedna od nastavnica u školi u Kaštel Lukšiću.

I dok je u četirima kaštelanskim osnovnim školama početak ovog nastavnog dana prošao bez incidenata, jutros su podršku nasilnim učiteljicama došli dati i pojedini roditelji, koji su ovih dana u roditeljske grupe pozivali na organiziranu podršku za pravo na izbor nastavnika koji se iz određenih razloga ne žele cijepiti ili testirati.

– Mišljenja učiteljica koje su ušle u razrede iako to nisu smjele mahom glase: "To nema veze s našom vjerom, to nema veze sa zdravim razumom." Ma zamislite, one su velike vjernice, a mi drugi nismo. Mi smo antivjernici, đavli, sotone. Što smo mi svi drugi koji poštujemo pravila ponašanja boreći se spriječiti širenje ove zaraze? Luđaci smo u njihovim glavama. Jadno, nemam više što za kazati – uzrujano će nam jedan djelatnik škole koji je želio ostati anoniman.

Nakon što osobe koje su na vratima škole kontrolirale potvrde i uvjerenja u školu nisu pustili učiteljice koje nisu udovoljavale odredbama Odluke nacionalnog Stožera i uputi Ministarstva obrazovanja, već spomenuti Bruno Petrušić, zajedno s učiteljicama, pozvao je policijske službenike, s prijavom kako osobe koje nemaju pismeno ovlaštenje o kontroli sprječavaju ulazak učiteljica na njihovo radno mjesto. Jako brzo stigla je policija, kratko su obavili razgovor kod vršiteljice dužnosti ravnatelja Ivančice Grubišić. Ostalo je nejasno kakav je bio ishod dolaska policijskih službenika, no jasan je stav privremene ravnateljice koja nam veli kako je svjesna da je ljudima puna kapa i korone, i nošenja maski, i svega ostaloga, ali i činjenice da se moramo pridržavati odredbi Stožera jer živimo u uređenom društvu.

Dramatičnu situaciju pred djecom očito nije željela stvarati v.d. ravnatelja Ivančica Grubišić.

– Kolegice su u školu ušle protivno odluci i ja sam o tome obavijestila našeg osnivača, Splitsko-dalmatinsku županiju te Ministarstvo obrazovanja, i na njima je da naprave potrebne korake. U svemu ovome važno je prvenstveno misliti na djecu – kazala je Grubišić.

– Ja se ne mogu tući ni s kim u školi, pa tako ni s učiteljicama koje nisu ispoštovale ni jednu zadanu mjeru, nego su na svoju ruku ušle na nastavu. Nažalost, situacija je takva, poduzela sam sve što sam trebala poduzeti – kazala nam je ravnateljica Grubišić i dodala kako sporne učiteljice nisu željele ni potpisati službenu bilješku od nadležnog ministarstva.

Učiteljice su danas mimo mjera održale nastavu, a što slijedi sutra, ostaje nam vidjeti.

Ili sankcije, ili ponovno provođenje bezakonja.

18. travanj 2024 23:31