StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetstigao kancelar

Scholz je posjetio Beograd, Vučić otkrio kako je prošao sastanak: Bio je oštar, želi da se i mi priključimo sankcijama Rusiji

Piše dv
10. lipnja 2022. - 18:54

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon sastanka s njemačkim kancelarom, da je Olaf Scholz "na decidan i oštar način tražio od Srbije da se priključi sankcijama protiv Ruske Federacije". Vučić je rekao da je Scholza upoznao i sa svim neispunjenim obavezama Prištine iz Briselskog sporazuma, piše N1 Srbija.

"Ja sam ukazao na sve što je neispunjeno iz Briselskog sporazuma, ali sam razumio poruku njemačkog kancelara koji je rekao da je važno napraviti mnogo malih koraka kako bismo jednog dana napravili veći uspjeh u pronalaženju nekog rješenja i u skladu s tim mi ćemo dati sve do sebe da napravimo napredak u odnosima s Prištinom", pojasnio je Vučić.

"Pričali smo o eurointegracijama Srbije, kancelar Scholz donio je novu energiju i novu nadu za sve na Zapadnom Balkanu. Želi čuti i saslušati sve sa Zapadnog Balkana i želi da postoji stvarna perspektiva proširenja EU", kazao je Vučić.

"Kancelar je na decidan i oštar način tražio od Srbije da se priključi sankcijama protiv Ruske Federacije, odnosno da podrži restriktivne mere koje je EU protiv njih već donijela. Ja sam govorio o našoj poziciji i o specifičnosti situacije oko Kosova i Metohije, energetike, ali i tradicionalnih odnosa s Ruskom Federacijom. Pričali smo i o predstojećoj zimi“, kazao je Vučić na konferenciji za novinare nakon sastanka u Beogradu.

image
Andrej Isakovic/Afp
image
Andrej Isakovic/Afp

'Beskrajno zahvalan' Vučić

Vučić je rekao i da je ovo bio njihov treći razgovor.

"Ali prvi razgovor u našoj zemlji, i ja sam mu beskrajno zahvalan što je došao u Beograd i što smo mogli otvoreno i iskreno razgovarati o svim važnim pitanjima. Naravno, predsjednik sam zemlje kojoj je mnogo značajniji razgovor s njemačkim kancelarom, nego što je njemačkom kancelaru bio važan razgovor sa mnom, ali mislim da je bilo važno da razumijemo mišljenje o važnim pitanjima“, rekao je Vučić.

Srbija i Njemačka, kazao je, sve bolje surađuju po pitanju ekonomije. S njemačkim kancelarom, razgovarao je, kaže, i o predstojećoj zimi.

"Ukazao sam mu na sve teškoće i probleme s kojima se već danas suočavamo, bio je veoma ljubazan, fer i ponudio pomoć Njemačke u pronalaženju rješenja za krizu koju već osjećamo, a koju ćemo tek osjetiti u smislu izgradnje energetskih kapaciteta koji bi nas trebali povezati s ostatkom regije, da omogućimo različite načine za diverzifikaciju energenata", rekao je.

Njemački kancelar Olaf Scholz je rekao kako se "podrazumijeva da Njemačka podržava Srbiju u procesu pristupanja Europskoj uniji".

"Mi ćemo se sastati u Solunu, solunske odluke iz 2003. će imati 20. godišnjicu naredne godine, te odluke predviđaju perspektivu pristupanja EU za zemlje Zapadnog Balkana, sigurno veliki broj ljudi nije tada mislio da će to trajati 20 godina... To je vrlo važna tema za mene, stoga ću ponovo uspostaviti tzv. Berlinski proces, gdje iz Njemačke s velikim brojem partnera pokušavamo pokrenuti proces pristupanja", rekao je Scholz.

Svi su, dodaje, zaokupljeni ratom u Ukrajini.

"Već imamo veliki broj žrtava, uništeni su gradovi i sela, a imamo i velike gubitke u vojskama obje zemlje već sad, a ovo je strašan, besmisleni rat za imperijalističku viziju Rusije. Zbog toga je važno da EU i svi pokažemo solidarnost s Ukrajinom i pomognemo Ukrajini da se brani od tog napada", rekao je kancelar.

image
Andrej Isakovic/Afp

Scholz: 'Naš stav o Kosovu je jasan'

Dio toga je, kaže, uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji.

"Važno je da radimo na tome da se što veći broj zemalja priključi tim sankcijama, jer je to instrument, uz isporuku naoružanja, nešto što pomaže Ukrajini, da može sama odrediti svoju budućnost i brani suverenost i teritorijalnost, da ima i sposobnu vojsku, to je nešto što se krije iza sankcija, sankcije su vrlo efikasne", rekao je.

Isto očekuje i od Srbije.

"Očekujemo da se tim sankcijama priključe i sve zemlje koje su kandidati za članstvo u EU", naglasio je Scholz.

image
Andrej Isakovic/Afp
image
Andrej Isakovic/Afp

Govoreći o Kosovu, Scholz je rekao da je stav Njemačke poznat odavno.

"Njemački stav je jasan i poznat već nekoliko godina, sve piše i u papirima. Ono što je sada potrebno je da se više posvetimo tom procesu da se dođe do pomaka i napretka", rekao je.

Scholz je izrazio nadu da će uskoro "dobiti vijesti o tom napretku".

Scholz je u Beograd doputovao iz Prištine, gdje je poslije današnjeg sastanka s premijerom Albinom Kurtijem rekao da u EU nema mjesta za države koje se međusobno ne priznaju.

Vučić je Scholzu priredio svečani doček uz državne počasti ispred Palače „Srbija“, kojem su prisustvovali članovi vlada Srbije i Njemačke.

19. travanj 2024 06:13