StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSUSRET VINOGRADARA I VINARA DALMACIJE I HERCEGOVINE-SABATINA 2016

Saznajte zašto je ovogodišnja Sabatina najmasovnija u vinskoj povijesti

3. studenog 2016. - 20:40

Neum je domaćin trodnevnog susreta vinogradara i vinara Dalmacije i Hercegovine-Sabatina 2016, koja je svečano otvorena u četvrtak navečer. Ovogodišnja manifestacija, održava se pod visokim pokroviteljstvom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Dragana Čovića, te pod visokim supokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar- Kitarović.
Podsjetimo, Sabatinu organizira Zadružni savez Dalmacije i do sada se održavala uglavnom diljem Dalmacije no ove je godine za susret vinara odabran Neum. Na sajmu vinogradarstva i vinarstva, svoje proizvode predstavilo je više od 300, vinarskih zadruga, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, obrta i tvrtki iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Prijavljeno je 364 uzoraka vina za ocjenjivanje pa je ovogodišnja Sabatina najmasovnija u svojoj 26 godišnjoj vinskoj povijesti.

Pozdravljajući sudionike Sabatine, predsjednik zadružnog saveza Dalmacije, Lordan Ljubenkov kazao je da je Sabatina zapravo proslava završetka berbe grožđa. Također je kazao da su hercegovački vinarai stalni sudionici Sabatina pa je stoga ove godine Sabatina došla njima.- Raduje nas da se Sabatina po prvi put održava van granica Hrvatske jer dolazimo u posjet divnom vinogorju Hercegovine. Ovdje ćemo upoznati nove ljude, njihova vina i druga alkoholna pića, kazao je Ljubenko.
Sa njime se slaže i Želimir Bašić predsjednik skupštine zadružnog saveza. - Ove godine u sabatinu smo ukljuČili i hercegovaČke vinare, kazao je Bašić naglasivši da se vinogradarstvo i vinarstvo vraćaju u Hercegovinu i Dalmaciju.
- Loza je omogućila da ljudi opstanu u ovom kršu. Vino je nekada bilo sve i hrana i priće,zakljuČio je Bašić.
U ime domaćina sve sudionike Sabatine pozdravili su naČelnik općine Neum, Živko Matuško, ravnatelj Federalnog agromediteranskog zavoda, Marko Ivanković, predsjednk TuristiČke zajednice HercegovaČko neretvanske županije, Andrija Krešić.
U sklopu Sabatine bit će održan Sabor vinogradara i vinara na kojem će se analizirati berba grožđa 2016. te razmotriti aktualno stanje vinogradarstva i vinarstva. Osim toga najavljen je i obilazak hercegovačkog vinogorja te vinogorja K7 u obližnjoj Komarni a Sabatina 2016 završava proglašenjem Šampiona. Govoriti će se i o problemu uvoza vina u Hrvatskoj budući prema statistiČkim pokazateljima se uveze vina u vrijednosi 32 milijuna ameriČkih dolara, šo je povećanje od Čak petnaest puta  usporedbi sa 2000 godinm. Na ovogodišnjoj 26 po redu Sabatini sudjeluju vinari iz 14 hrvatskih županija te vinari iz BiH, Italije, Slovenije, Srbije i po prvi put Crne Gore.
 

24. travanj 2024 04:32