StoryEditor
Hrvatska i svijetSUKOB INTERESA

Sankcioniran premijer Plenković: U imovinskoj kartici nije naveo supruginu nekretninu u Župi dubrovačkoj, kaznu može otplatiti u ratama

Piše DV/ JL
17. lipnja 2022. - 14:08

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je u petak odluku kojom se utvrđuje da je premijer Andrej Plenković povrijedio odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa zbog nesklada u imovinskoj kartici, zbog čega mu je određena kazna od tri tisuće kuna.

Plenković nije opravdao nesklad podataka koje je naveo u imovinskoj kartici s podacima koje su dobili od Porezne uprave, pojasnila je Majda Uzelac, predstojnica Ureda Povjerenstva. Za tu povredu određena mu je kazna od tri tisuće kuna koju može platiti u tri rate, dodala je.

image

Andrej Plenković

Ranko Suvar/Cropix/Cropix

Postupak protiv premijera pokrenut je u listopadu prošle godine jer u imovinskoj kartici nije naveo nekretninu kod Dubrovnika, koju je kao suvlasnica naslijedila njegova supruga, te zbog netočno navedenih iznosa naknada njegove supruge, piše jutarnji.hr.

Premijer se ranije očitovao da njegova supruga nije bila svjesna da je naslijedila jednu trećinu nekretnine od pokojnog oca u mjestu Makoše jer je bila maloljetna pa mu to i nije priopćila, zbog čega je on nije ni mogao upisati u imovinskoj kartici.

Povjerenstvo nije prihvatilo to očitovanje, zaključivši da su dužnosnici dužni provjeriti sve nekretnine koje su prema javno dostupnim podacima u njihovom vlasništvu, te da bi u suprotnom to moglo poslužiti kao niša ostalim dužnosnicima koji ne prijavljuju svoje nekretnine.

image

Nataša Novaković, Povjerenstvo za sukob interesa

Dragan Matic/Cropix

U istom predmetu se utvrđivao nesklad uz naknade koje je primila njegova supruga za vrijeme porodiljnog dopusta, od 2016. do 2018.

Premijer je u očitovanju ustvrdio kako je supruga pored plaće u tom razdoblju ostvarivala i druge prihode, pa nije smatrala shodnim prijavljivati manji iznos, no Povjerenstvo smatra da su dužnosnici dužni prijavljivati sve bitne promjene u primanjima, neovisno o tome jesi li oni viši ili niži.

Premijer Andrej Plenković poštovat će odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, poručio je u petak glasnogovornik Vlade Marko Milić te istaknuo da je riječ o nenamjernom propustu koji je u međuvremenu otklonjen.

Povjerenstvo je danas s tri tisuće kuna, koje može platiti u tri rate, kaznilo Plenkovića jer u imovinskoj kartici nije naveo sve prihode koje ostvaruje njegova supruga, kao ni suvlasništvo nad jednom nekretninom, donosi jutarnji.hr.

15. kolovoz 2022 21:33