StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMajka ili zločinka?

Samohranoj majci petero djece prijeti godina dana zatvora jer je pustila kćer od 14 godina da čuva brata od četiri godine. Morala je ići na posao, a vrtići nisu radili

Piše PSD
9. veljače 2022. - 17:29

Samohranoj majci iz Blairsvillea u Georgiji, SAD, prijeti godina dana zatvora nakon što je pustila svoju 14-godišnju kćer da čuva braću i sestre dok je ona išla na posao na početku pandemije - čin koji neki nazivaju 'nepromišljenim', a drugi brane kao čin očajne majke, prenosi Slobodna Dalmacija.

Melissa Henderson, samohrana majka petero djece, optužena je za kriminalno nesmotreno ponašanje nakon što je djecu ostavila pod brigu svome najstarijem djetetu, 14-godišnjoj Linley, u svibnju 2020. kada je COVID zatvorio njihov vrtić.

Linley je navodno bila na online nastavi i nije primijetila da se njezin četverogodišnji brat Thaddeus iskrao iz kuće kada je vidio prijatelja vani i otišao se igrati s njim.

U roku od 10 do 15 minuta, Linley je primijetila da ga nema i pronašla ga u prijateljevoj kući u istoj ulici. No u međuvremenu je prijateljičina mama pozvala policiju, a otprilike dva tjedna poslije, Henderson je uhićena pred svojom djecom, navodi Reason Magazine, prenosi Daily Mail.

Ako bude proglašena krivom, Henderson prijeti maksimalna kazna od godinu dana zatvora i novčana kazna od 1000 dolara.

image
Samohrana majka sa svoje petero djece, od najstarije Linley do četverogodišnjega Thaddeusa
Screenshot Facebook

Odmah nakon incidenta, javlja FOX News, policija je uzela njezine podatke, ali se vratila gotovo dva tjedna poslije s pet automobila nakon što je policajac koji ju je uhitio, zamjenik šerifa Marc Pilote, otkrio da je Thaddeus prethodno lutao vani.

U izvješću o uhićenju napisao je da se Thaddeusu moglo dogoditi bilo što strašno nakon što je napustio dom, uključujući otmicu, 'ugriz zmije otrovnice' ili da bude pregažen.

Henderson je na kraju stavljena u lisice i uhićena pred svojom djecom.

'Gotovo da nemam riječi koliko sam se nisko osjećala', rekla je za Reason. 'Da, uistinu osjećam u dnu srca da, ako sam išta, to je da sam dobra majka i sve što radim je za moju djecu. Pa da na kraju završim s lisičinama pred njima.'

Sklupčana u zatvoru

Odvedena je u zatvor okruga Union, gdje se sjeća da se "sklupčala u kutu i samo se željela sakriti". Na kraju ju je izvukao bivši suprug.

Kazneni postupak traje već dvije godine, jer njezin odvjetnik David DeLugas tvrdi da je optužba neustavna i traži da se ona odbaci.

On citira presudu Vrhovnog suda Georgije iz 1997. kojom je presuđeno da je kažnjavanje majke za normalnu roditeljsku odluku neustavno. U tom slučaju, Hall v. State, mama je ostavila svoje 11-godišnje dijete da čuva mlađu sestru, a ona je poginula u tragičnoj nesreći.

image
Melissu su policajci uhitili pred djecom
Screenshot Facebook

Sud je tada presudio da je državni Zakon o nesmotrenom ponašanju podložan 'arbitrarnoj provedbi', pri čemu je većina odlučila da država nije 'tvrdila da taj zakon krše mnogi roditelji koji svakodnevno, često zbog nužde, moraju ostaviti starije dijete da se brine o svojoj mlađoj braći i sestrama dok roditelji rade ili se bave drugim poslovima.'

Štoviše, DeLugas - koji radi besplatno za obitelj Henderson - tvrdi da Georgia krši vlastite smjernice za zaštitu djece koje kažu da djeca mogu čuvati djecu u dobi od 13 godina uz dopuštenje roditelja.

'Oni tvrde da se ista stvar dogodila godinu dana ranije', rekao je DeLugas za FOX News. 'Dakle, kažu da je godinu dana ranije ostavila djecu na brigu svome djetetu od 13 godina. To tada nije bilo krivo, a nije ni sada.' Sada je podnio zahtjev za odbacivanje slučaja, prenosi Reason.

'recidivist' Thaddeus i hiperaktivna Linley

No, okružni tužitelj Jeff Langley rekao je kako vjeruje da su policajci postupali razborito prilikom uhićenja, budući da je Thaddeus već jednom uhvaćen vani.

Georgia Division of Family and Children Services je u to vrijeme istražio incident i ostavio Henderson upozorenje, navodi 11 Alive. Ponovno su istražili njezino ponašanje nakon što je Thaddeus napustio kuću 2020. godine i nisu otkrili da nije bilo nepravde, prenosi Reason Magazine.

Langley je također rekao Reasonu da su ga policajci koji su je uhitili obavijestili kako Linley ima 'neku mjeru teškoća u učenju', zbog čega je nepouzdana dadilja.

image
Trijem s kojega je sin otišao za prijateljem
Screenshot Facebook

Henderson je rekla da je njezinoj kćeri dijagnosticiran ADHD, ali je imala GPA 4,45, bila je potpredsjednica kluba 4-H, oborila je školske rekorde u sveučilišnoj stazi, završila Program za brigu o djeci Crvenog križa i certificirana je za CPR.

Osuda o krivnji najvjerojatnije neće rezultirati zatvorom za Henderson, rekao je Langley, ali smatra kako bi bilo dobro spriječiti njezinu kćer da više ne čuva djecu.

'Samo želimo osigurati da djeca u našoj maloj zajednici ostanu sigurna', rekao je.

Ali sada Henderson kaže da se boji ostaviti svoju djecu samu, a DeLugas je rekao da se nije vratila na posao od uhićenja. Nije jasno gdje je radila.

'Ovo je samo bila noćna mora', rekla je ona za 11 Alive.

Za pravne troškove Henderson oformljen je GoFundMe. Od utorka je prikupljeno više od 9.000 dolara, prenosi Daily Mail.

image
Melissa i djeca dobro znaju da je istina voda duboka
Screenshot Facebook
26. travanj 2024 08:33