StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetGDJE SI BIO 2022.

Rusofili u hrvatskoj politici: Od ‘rokaj, barba Putine‘, do ‘Putin nije imao izbora‘ i zaklade čuvene Oksane

Piše Marina Karlović-Sabolić/sd
18. siječnja 2023. - 19:00

HDZ-ova zastupnica Majda Burić stvarno je pretjerala.

Katarini Peović, predsjednici Radničke fronte, u Saboru je tijekom aktualnog prijepodneva rekla da – uz to što navodno tuče vlastitog partnera – pokazuje svoje rusoljubno, pa i srboljubno srce, piše Slobodna Dalmacija.

Morao je reagirati i sam premijer Andrej Plenković.

– Je, pogriješila je. Majdu znam dobro, tu je učinila jednu grešku. U žaru replika to je jednostavno bio potez više, koji nije primjeren i koji smatram da nije bio sa zlom namjerom. Molim je da se ispriča – poručio je odmah Plenković. Majda Burić se, naravno, ispričala.

Željela je ukazati na "potpuno neprihvatljive proruske stavove" koje je Peović, prema njezinim riječima, javno deklarirala, nikako ne uvrijediti pripadnike srpske manjine koji žive u RH. Čiji politički predstavnici koaliraju s njezinom strankom.

Katarina Peović uvjerena je ljevičarka koja u hrvatskoj politici zagovara radikalne socijalističke stavove. Koja s ponosom nosi nadimak "Kata šmajser" jer ga on, prema vlastitom priznanju, podsjeća na njezinu baku partizanku. I koja je jedina bila suzdržana kad se u Saboru, nakon brutalnog napada Rusije na Ukrajinu, usvajala Deklaracija o Ukrajini. Tvrdila je tada da Deklaracija ne govori pravu istinu o ulozi "američkog imperijalizma" u čitavoj priči. Iako je jasno da Peović ruski napad na suverenu državu Ukrajinu gleda nešto drukčijim naočalama, još nikad nije upala u zamku da veliča Hitlera našeg doba Vladimira Putina.

– Nema većih obožavatelja Putina od naše desnice – često je znala govoriti Peović u svojim javnim istupima. I u tome je, barem djelomično, bila u pravu.

image

Ovako je govorio Marin: Živio drug Putin!

Damjan Tadić/Cropix

Vatreni mostovac Marin Miletić tako je svojedobno, puno prije nego što je zakoračio u saborske klupe i počeo se baviti politikom, Putina nazivao "titanom".

– Živio drug Putin! Taj titan koji vlakovima prevozi parohe po pustopoljinama majke Rusije ne bi li se obratio živalj i primio krst – zaneseno je poručivao Miletić. Ovaj vjeroučitelj bio je oduševljen i Putinovim angažmanom u Siriji.

"Rokaj, barba Putin, samo ti rokaj", napisao je Miletić na svojem Twitter profilu u listopadu 2015. godine. Putin je tada pomogao održati režim Bahara al-Asada, između ostalog sravnivši Alep – najstariji u kontinuitetu nastanjeni grad na svijetu, sa šest UNESCO-ovih spomenika kulture – sa zemljom.

Ako se Miletićevo obožavanje Putina i može svesti pod poslovično idolopoklonstvo hrvatske desnice prema autokratima – s jednakim žarom svojedobno su veličali i Viktora Orbana, ističući ga kao primjer koji bi Hrvatska trebala slijediti – što bi onda moglo biti otvoreno navijanje hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića?

image

Iz Moskve stižu poruke divljenja za hrvatskog predsjednika. Točka!

Goran Mehkek/Cropix

On se posljednjih godinu dana "proslavio" izjavama koje nedvojbeno Rusiji i njezinu hazjajinu Putinu idu u prilog. Od teza da tamo gdje ruska čizma dođe ne odlazi (što se pokazalo potpuno netočnim), do toga da je Ukrajina – ne Rusija, nego Ukrajina – jedna od najkorumpiranijih zemalja na svijetu. Milanović je pokušao blokirati ulazak Finske i Švedske u NATO. Zbog takvih je svojih stavova već neko vrijeme prava zvijezda ruskih prorežimskih medija, koji ga ne propuštaju hvaliti kao "jednog razumnog europskog lidera". Agencija TASS ovih dana prenosi njegovu izjavu iz Vukovara.

– Plan ne bi trebao biti smjena Putina. Plan ne bi trebale biti sankcije. Sankcije su apsurdne i njima ne možemo postići ništa – citira TASS Milanovića. A hrvatskog predsjednika i njegove izjave citira i javno hvali i ruski šef diplomacije Sergej Lavrov. Da stvar bude gora, Milanović je ponosni partner i Milorada Dodika, Putinova pijuna u BiH.

Ima li hrvatski predsjednik izravne veze s Kremljom? Za sada za to nema izravnih dokaza. Osim njegova prijateljevanja sa Sinjaninom Željkom Runjom, potpredsjednikom Rosnefta koji se među prvima našao na udaru europskih sankcija zbog ruske agresije na Ukrajinu. Lako je moguće da je predsjednik odlučio uskladiti se s ruskim interesima iz čistog dišpeta Plenkoviću. Samo zato što premijer – navija za Ukrajinu.

Kod zastupnika Mosta Nina Raspudića takve dileme nema. On je sam javno priznao da je "dijelom pod ruskim utjecajem". Zato je valjda i našao niz opravdanja za Putinovu politiku prema Ukrajini.

– U vanjskoj politici Rusija je djelovala defenzivno, reaktivno. Putin nije imao velikog izbora nego uzeti ono što može – pledirao je Raspudić, iznoseći teze kao prepisane iz propagandnog priručnika ruskih vlasti.

Za Ivana Pernara, zvijezdu Živoga zida, otkrilo se da je na vrhuncu svoje popularnosti odlazio u rusko veleposlanstvo u Zagrebu na "prijateljski razgovor". Bivši član Živog zida Hrvoje Runtić posvjedočio je istražiteljima USKOK-a kako je ta stranka primala kuverte s novcem od Zvonka Zubaka, međunarodnog trgovca oružjem koji je u Hrvatsku uvezao ruski raketni sustav S-300. Ta je stranka u međuvremenu propala, ali ideja je ostala. Ivan Vilibor Sinčić, zastupnik u Europskom parlamentu, tako tvrdi da "interese Rusije da Ukrajina ne postane vojna baza Zapada ili anti-Rusija treba razumjeti i poštovati".

image

Oksana Dvinski - ruska poduzetnica svojevremeno je imala odlične odnose s HDZ-om

Boris Kovačev/Cropix

Ni HDZ nije bio imun na ruski novac. U vrijeme kad su HDZ-om vladali Tomislav Karamarko i Milijan Brkić, zaklada Nova pokoljenja, kontroverzne ruske poduzetnice Oksane Dvinski, donirala je HDZ-ovoj Zakladi Hrvatskog državnog zavjeta 2,6 milijuna kuna.

Tim je novcem HDZ njemačkom IFO institutu platio izradu predizbornog programa, čemu se, zbog očitih ruskih prstiju, oštro protivio član Uprave Zaklade Davor Ivo Stier. Otkako je Andrej Plenković došao na čelo HDZ-a, veze s ruskim kapitalom su prekinute.

Iz dana u dan trudimo se približiti naš sadržaj vašim potrebama, Slobodna Dalmacija je tu za vas i zbog vas. Molimo vas stoga da izaberete jedan od ponuđenih odgovora i podijelite s nama mišljenje o članku koji ste upravo pročitali.

 

26. travanj 2024 20:34