StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOtvorena prijetnja

Ruski zastupnik tvrdi da je Putin još i dobar: ‘Pa znate li tko bi umjesto njega došao na vlast!?‘

Piše Vlado Vurušić/JL
8. veljače 2023. - 18:09

Najveća opasnost za ruskog predsjednika Vladimira Putina su radikalno desni domoljubi, izjavio je za londonski Times zastupnik vladajuće ruske stranke Oleg Matvejčev. On smatra da bi te radikalne strukture, nezadovoljne razvojem situacije na ratištu u Ukrajini, bile sposobne pokušati i državni udar kako bi se Putina skinulo s vlasti, piše Jutarnji list. 

Matvejčev navodi kako bi oni htjeli izazvati kaos, ali ipak kao njihovu glavnu metu navodi sadašnjeg ministra obrane Sergeja Šojgua kojeg smatraju najvećim krivcem za to što ruska vojska ne pobjeđuje u Ukrajini.

Politolog Abas Galjamov, nekadašnji savjetnik i pisac Putinovih govora, rekao je za Times da su izjave Olega Matvejčeva vrlo znakovite te da se u Kremlju očito pribojavaju desnih radikala. U ovakvom istupu Matvejčeva može se iščitati i poruka da je "Putin još i dobar" prema onima koji bi, navodno, htjeli preuzeti vlast.

Poznato je da je jedan od najistaknutijih ratnohuškačkih jastrebova Jevgenij Prigožin, vlasnik privatne vojske Wagner, koji ima "otvoren put" prema Putinu i koji se nudi za ministra obrane. No, vrlo radikalne izjave, koje se ne razlikuju previše od onih koje izjavljuju oni koje Matvejčev naziva "ultradesnim domoljubima", daju od početka rata dvojica najbližih Putinovih suradnika - ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i Putinov zamjenik u ruskom Vijeću sigurnosti Dmitrij Medvedev.

Njih dvojica često govore da od "Ukrajine neće ostati ništa, niti će nakon rata postojati" ili otvoreno prijete Zapadu nuklearnim armagedonom.

Evidentno je da u Kremlju postoje razne struje i klanovi, koji se na različite načine odnose prema ratu u Ukrajini i nezadovoljni su razvojem situacije. Jedni bi drastično rješavali situaciju i otvoreno podržavaju rat do istrebljenja, ali postoji i ona šutljiva grupacija koja se boji da će ratna avantura izolirati i dodatno oslabiti Rusiju, odvojiti je od Europe i pretvoriti u kineskog vazala.

U Kremlju evidentno polako tinja nezadovoljstvo, a proputinovske grupacije, poput Matvejčeva, žele poručiti Zapadu da i od Putina ima gore te da bi tek onda bilo loše. Koliko je to točno, tek treba vidjeti.

26. travanj 2024 05:43