StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPOZADINA PREOKRETA

Ruski misterij: ‘Proglasiti nekoga izdajicom, zaprijetiti mu smrću, a zatim mu oprostiti? Nešto tu smrdi...‘

Piše dv/JL
25. lipnja 2023. - 11:38

Moskovska dopisnica Sky Newsa Diana Magnay analizirala je posljedice jučerašnje pobune u Rusiji i piše o tome zašto moćni Prigožin u Bjelorusiji možda nije dobra vijest za Ukrajinu.

Jevgenij Prigožin bit će moćna vojna osoba u Bjelorusiji u vrijeme kada se ljudi pitaju traži li Kremlj nekoga tko bi mogao naslijediti bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Magnay piše kako je Vladimir Putin ‘blago anektirao‘ Bjelorusiju, a Lukašenko, koji je nedavno bio jako bolestan, ustvari je pod njegovom kontrolom.

- Još uvijek se postavlja puno pitanja o tome što se zapravo dogodilo u posljednja 24 sata, no ne mislim da je Ukrajini baš ugodna mogućnost da Prigožin postane moćan čovjek u Bjelorusiji ako mu Lukašenko, ili Putin to dopuste.

image

Pripadnici Wagner grupe jučer u Rostovu na Donu

Roman Romokhov/Afp

No Putin doista djeluje iznimno slabo dajući Wagneru slobodnu propusnicu nakon optužbi za izdaju i prijetnji odmazdom, prenosi jutarnji.hr.

- Čini se da je sve prebrzo riješeno da bi bilo istinito, piše Magnay.

Kremlj je rekao da je bjeloruski predsjednik bio dugogodišnji Prigožinov prijatelj i da je posredovao u dogovoru njega i Putina, nakon čega je okončana pobuna, Wagneru dana amnestija, a Prigožin poslan u Bjelorusiju.

Magnay piše da u Rusiji vlada raspoloženje zbunjenosti.

Uz to, još je puno nepoznanica o tome što će se dogoditi Prigožinu. On kreće u Bjelorusiju, a još se ne zna u kojem svojstvu i s kojim ovlastima.

image

Pripadnici Wagner grupe jučer u Rostovu na Donu

 

Roman Romokhov/Afp

Glasine o zdravlju bjeloruskog predsjednika kruže već neko vrijeme. Od osporavanih izbora 2020., Putin je pojačao svoj stisak nad Bjelorusijom.

Sada je tamo jedan od najmoćnijih i najopasnijih Putinovih vojnih poslušnika. Prigožin je dugo bio projekt Kremlja, a možda još uvijek i jest.

Za Ukrajinu, za bjeloruski narod i za Zapad, Bjelorusija u kojoj Prigožin ima vlast još je strašnije mjesto nego što je sada.

Ako je ovo sve samo pažljivo izrežiran državnički plan, onda Kremlj ne izgleda dobro.

03. svibanj 2024 11:44