StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVasily Anisimov

Ruski milijarder s hrvatskim državljanstvom odrekao se ruskog državljanstva. Evo koji mu je Dubrovčanin pomogao da dobije hrvatsku putovnicu

Piše dv
8. veljače 2024. - 20:41

Ruski milijarder Vasily Anisimov barem je sedmi milijarder koji se tijekom rusko-ukrajinskog rata odrekao ruskog državljanstva. U Hrvatskoj malo tko zna da navedeni milijarder od 2003. godine ima i hrvatsko državljanstvo.

Prema dokumentima koje je dao Forbesu Rusija, Anisimov se ruskog državljanstva odrekao još u rujnu 2022. godine. Još sredinom devedesetih godina stekao je državljanstvo Dominike za koje je platio 60.000 dolara. Prilikom stjecanja hrvatskog državljanstva, pomogla mu je preporuka tadašnjeg ministra zdravstva Andra Vlahušića, donosi N1.

Hrvatsko državljanstvo dobio 2003. godine uz preporuku ministra Vlahušića

Portal Oštro u članku iz rujna prošle godine navodi kako je u Vlahušićevoj preporuci pisalo kako se Anasimov želi trajno doseliti u Hrvatsku te je spreman ulagati u medicinske objekte, posebno u lječilište Naftalan. Istraga tog portala pokazuje kako ništa od navedenog do danas nije ostvario.

Vlahušić je za Oštro pojasnio kako je tada u Ministarstvo dolazilo jako puno ljudi koji su iskazivali interese za investicije. U tijeku je bila reforma zdravstva pa su u Ministarstvu tražili investitore za različite institucije.

Forbes Rusija navodi kako je Anisimov u hrvatsko gospodarstvo uložio 11 milijuna dolara, no ne navode tko je izvor te informacije niti o kojim konkretnim ulaganjima se radilo, donosi N1.

01. svibanj 2024 06:33