StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOgromna šteta

Rusija se suočava s velikim diplomatskim porazom: dva dosad vjerna saveznika okrenula leđa Moskvi na G20? Lavorv odbio ukrajinske uvjete za pregovore

Piše Hina
15. studenog 2022. - 12:32

Rusija se upravo bori kako bi spriječila diplomatsku izolaciju na summitu G20 na Baliju nakon što su se njezini tradicionalni saveznici Kina i Indija počeli distancirati od rata u Ukrajini, za koji se u nacrtu rezolucije navodi da je izazvao nesagledivu ekonomsku štetu u cijelom svijetu.

I dok su Sjedinjene Američke Države htjele Rusiji pripisati što veću krivnju u konačnoj rezoluciji, domaćini summita, Indonezija, pokušava spominjanje rata svesti na minimum, tvrdeći da G20 nije sigurnosni forum i da će ponavljanje dobro poznatih stajališta spriječiti napredak u pitanjima kao što su globalni dug i oporavak nakon pandemije, prenosi Jutarnji.

image
Mast Irham/Afp

Ministri zemalja G20 ranije nisu uspjeli donijeti zajedničke izjave zbog neslaganja između Rusije i drugih članica o tekstu kojim će opisati rat u Ukrajini.

Rat i zabrinutost zbog inflacije u svijetu, sigurnosti hrane i energenata dominirali su sastankom u Indoneziji.

"Postoje druga mišljenja i različite procjene stanja i sankcija" stoji u nacrtu deklaracije od 16 stranica u koju je agencija Reuters imala uvid.

"Svjesni smo da G20 nije forum koji rješava sigurnosna pitanja, no priznajemo da sigurna pitanja mogu imati velike posljedice na svjetsko gospodarstvo", navodi se.

Von der Leyen kritizirala Rusiju jer spaljuje plin koji bi mogla prodati

Rusiji je više stalo do toga da koristi plin kao oružje, pa ga čak radije spaljuje nego da ga proda, u znak odmazde zbog zapadnih sankcija, optužila je u utorak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Moskva je obustavila dotok plina EU-u ranije ove godine zbog sankcija koje su joj uvedene zbog invazije na Ukrajinu.

"Vidimo da Rusija spaljuje plin radije nego da ga proda", rekla je Von der Leyen na prvom sastanku skupine G20 koja se okupila na godišnjem samitu na Baliju u Indoneziji, rekli su diplomati.

Rusko ponašanje "izaziva nestašice na globalnim energetskim tržištima i vrtoglavi skok cijena", rekla je. 

EU je zbog toga podržao uvođenje ograničenja cijene nafte, dodala je, kazavši da će to koristiti i zemljama s niskim i srednjim prihodima.

"Ali naš najbolji odgovor na tu situaciju je ubrzati tranziciju na čiste oblike energije", rekla je. 

To je "jedini odgovor i na energetsku i na klimatsku krizu" i pruža velike prilike drugim regijama svijeta.

Europa će zato uložiti najmanje četiri milijarde eura u obnovljive energije kao što je vodik u idućih pet godina.

To će potaknuti golema privatna ulaganja, rekla je. 

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, koji je također na samitu na Baliju, isto je tako kritizirao Rusiju, po sudionicima prvog sastanka, optuživši Moskvu da instrumentalizira energiju kao oružje, što ima negativne posljedice za gospodarstvo u Europi i svijetu.

image

 Sergej Lavrov arrives na G20 summitu

Mast Irham/Afp

Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov  izjavio je u razgovoru s novinarima da su uvjeti koje je Ukrajina postavila za nastavak mirovnih pregovora s Moskvom ‘nerealni".

- Svi problemi su na ukrajinskoj strani koja kategorički odbija pregovore i postavlja uvjete koji su očito nerealni, rekao je.

Podsjetimo, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je isključio mogućnost razgovora s Rusijom sve dok je Vladimir Putin na vlasti.

Lavrov je rekao da su zapadne zemlje ‘dobro svjesne da ovaj proces usporava Ukrajina, koja i preko zakonodavstva, dekretom Zelenskog, brani pregovore s Ruskom Federacijom‘.

- Želimo vidjeti konkretne dokaze da je Zapad ozbiljno zainteresiran disciplinirati Zelenskog i objasniti mu da se to ne može nastaviti, da to nije u interesu ukrajinskog naroda, rekao je.

Optužio je zapadne čelnike da pokušavaju ispolitizirati zajedničku deklaraciju na sumitu G20, u čijem nacrtu stoji da većina članica oštro osuđuje rat u Ukrajini.

05. svibanj 2024 02:40