StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNEĆE STAJATI SKRŠETNIH RUKU

Rusi ulazak Finske u NATO smatraju ozbiljnom sigurnosnom prijetnjom te poručuju: ‘To bi bila biti katastrofa za sve!‘ Evo što kažu analitičari

Piše DV
12. svibnja 2022. - 14:15

Glasnogovrinik Kremlja Dimitrij Peskov danas je novinarima rekao da ulazak Finske u NATO "definitivno" predstavlja prijetnju Rusiji, što je razlog za žaljenje i za 'simetričan odgovor'.

Glasnogovornik Kremlja rekao je da svi žele izbjeći izravan sukob između Rusije i NATO-a, te da proširenje saveza neće učiniti svijet ili Europu stabilnijima.

- Kako ćemo reagirati? Sada sve ovisi o načinu na koji će NATO 'odigrati' proces ekspanzije, hoće li pomaknuti svoje vojne objekte bliže granici - rekao je Peskov.

Peskov je također rekao da napadi na ruske regije koje graniče s Ukrajinom znače da su potrebne dodatne mjere kako bi se osigurala sigurnost tih regija, piše Reuters.

Dmitrij Medvedev, bivši ruski predsjednik i dugogodišnji saveznik Vladimira Putina, reagirao je jutros na Telegramu na vijest da se Finska i Švedska približavaju članstvu u NATO-u.

''U kontekstu proxy rata koji su pokrenule zapadne zemlje s Rusijom, želim još jednom vrlo jasno artikulirati stvari koje su već tako očite svim razumnim ljudima, donosi Jutarnji list.

image

Finska vojska

Heikki Saukkomaa/AFP

1. Napumpavanje Ukrajine oružjem od strane NATO zemalja, obuka njezinih trupa za korištenje zapadne opreme, slanje plaćenika i izvođenje vježbi zemalja Saveza u blizini naših granica povećavaju vjerojatnost izravnog i otvorenog sukoba između NATO i Rusija umjesto njihovog "rata putem opunomoćenika".

2. Takav sukob uvijek ima rizik da se pretvori u punopravni nuklearni rat.

3. Ovo će biti katastrofalan scenarij za sve.

Na kraju svoje objave na Telegramu Medvedev je uputio poziv Zapadu: ''Ne lažite sebe i druge" i nemojte se ugušiti vlastitom slinom u paroksizmima rusofobije!''

S druge strane, glavni tajnik NATO saveza, Jens Stoltenberg, kaže da bi članstvo Finske ojačalo i NATO i samu državu.

"Ako se Finska odluči prijaviti, bit će dobrodošli u NATO, a proces pristupanja bio bi gladak i brz. Finska je jedan od najbližih partnera NATO-a, zrela demokracija, članica Europske unije i važan doprinos euroatlantskoj sigurnosti", rekao je Stoltenberg.

 

BBC-jev dopisnik za sigurnost analizira kako bi Putin mogao reagirati na ovakvu odluku Finske.

Vojni potezi: Predsjednik Putin zasad ima previše posla u Ukrajini da bi se bavio poduzimanjem naglih koraka prema Finskoj. Ruske trupe koje su bile smještene blizu 1300-kilometarske granice s Finskom premještene su na jug. Ipak, s vremenom, vjerojatno bi mogao i trupe i projektile prebaciti u blizinu finske granice i narediti pojačano patroliranje mornarice i zračnih snaga.  

Hibridno ratovanje : Rusija već neko vrijeme koristi hakerske napade i cyber špijunažu usmjerenu na većinu europskih država. Za očekivati je da će te metode sada fokusirati konkretno na Finsku i Švedsku. Po već uobičajenom ruskom scenariju, službeno će se nijekati bilo kakvu upletenost Rusije.  

Subverzije : Putin voli u vidu imati dugoročne ciljeve i mogao bi zaključiti da povijesna neutralnost ovih dviju nordijskih zemalja znači da bi se njihova odluka o pridruženju NATO-u mogla i promijeniti. Ruski predsjednik mogao bi tako pokušati okrenuti Fince protiv NATO-a uz pomoć online botova i lažnih profila.

26. travanj 2024 05:12