StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBeskrajni rat

Rusi sve nervozniji, stručnjaci tvrde da će im uskoro ponestati streljiva, generali se međusobno optužuju za neuspjeh: ‘Urlaju, spominju katastrofu, boje se Putinovih čistki...‘

Piše D.K./sd
6. svibnja 2022. - 15:55

Prema mišljenju više zapadnih stručnjaka, Vladimiru Putinu bi uskoro zbog pojačanog intenziteta borbi moglo ponestati projektila za nastavak rata u Ukrajini, te će biti prisiljen na 'logistički rat' kako bi opskrbio svoje snage, piše Slobodna Dalmacija.

Britanski admiral Sir Tony Radakin, načelnik Stožera kraljevske vojske, rekao je u tv-intervjuu da je nakon više od 10 tjedana borbi potrošnja ruskih projektila probila plafon, pošto je žestina ratovanja na ukrajinskom istoku trenutno znatno intenzivnija od ritma koji je vrijedio na početku invazije 24. veljače.

image

Zelenski se pokazao kao tvrd orah za Putina

Sergei Guneyev/AFP

"Putin potencijalno ima problem, jer mu je stopa izdataka premašila sva očekivanja“, tvrdi admiral Radakin. Povrh toga, golem utjecaj na njegovu vojsku imaju i ljudski gubici: preko 25 posto ruskih postrojbi je efektivno izvan stroja, bilo da su vojnici ubijeni ili su ranjeni pa su im postrojbe funkcionalno neupotrebljive.

Ministar obrane Ujedinjenog Kraljevstva Ben Wallace rekao je za nedavnog posjeta Finskoj da se prema obavještajnim podacima ruski generali 'okreću sami sebi' zbog nemogućnosti  da osiguraju pobjedu u Ukrajini. Najviši ruski časnici počeli su intenzivno za neuspjehe okrivljavati jedni druge, jer se boje skorih Putinovih čistki pa nastoje izbjeći katastrofu.

image

Rusi su zalihe projektila potrošili za razaranja gradova: Mariupolj

AFP

Posjete visokih časnika prvim crtama bojišnica navodno nisu dale nikakav rezultat, jer urlanje na ljude obično ničemu ne pomaže – izvještava The Times. U toj je funkciji u obilasku ukrajinske fronte nedavno bio i načelnik ruskog Glavnog stožera Valerij Gerasimov, kad se pronijela informacija da je tom prilikom ranjen ukrajinskim projektilom.

image

Vitalij Gerasimov mora obilaziti bojište

AFP

 Na djelu je očiti politički pritisak ruskog državnog vrha po hijerarhiji i zapovjednim lancima vojnog ustroja da se u Donbasu hitno realiziraju potrebna terenska napredovanja. Rusija se grčevito bori da ostvari prijeko potreban zamah u vojnoj kampanji, i pritom ne štedi sredstva, no put do pobjede i realizacije terenskih planove ostaje im neizvjestan i težak, procjenjuju analitičari.

Agonija duge agresije i njezinih pojačanih troškova uvlači ih u spiralu nervoze i logističkih problema. U zadanim okolnostima postoji opravdana sumnja i u svrhovitost masovne mobilizacije oko koje se u zadnje vrijeme špekulira u Rusiji, pošto bez prateće infrastrukture, oružja, opreme i organizacijskih kapaciteta ljudstvo samo po sebi ne predstavlja značajniju snagu.

image

Šojgu i Gerasimov: Što ćemo sad?

Mikhail Metzel/Sputnik via AFP
01. svibanj 2024 17:35