StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnapredak agresora

Rusi su osvojili dva važna grada ‘blizanca‘ na rijeci Severski Donjec. Što to znači za ukrajinsku vojsku?

Piše Anita Belak-Krile/sd
4. srpnja 2022. - 17:19

Nakon Severodonjecka i Lisičansk, posljednji veliki grad koji je bio pod kontrolom Ukrajine u regiji Luhansk pao je u ruske ruke. Grad je od nedjelje u potpunosti pod okupacijom Putinovih vojnika, a nakon njegova osvajanja Rusi kreću dalje u zauzimanje regije Donjeck. Ukrajinske snage nadale su se, da će zbog dobrog prirodnog položaja Lisičanska, koji se nalazi na uzvisini s pogledom na rijeku Severski Donjec, grad lakše braniti, no njihovi vojni dužnosnici procijenili su da bi cijena bila previsoka. Smatraju da bi u ovom trenutku, ostanak njihovih snaga u Lisičansku odnio živote velikom broju ukrajinskih mladića te prouzročio silan gubitak opreme, a procjenjuju da je vojna situacija trenutno takva - da bi Rusi okružili grad kroz nekoliko tjedana, piše Slobodna Dalmacija.

Ne žele da se ponovi okruženje kakvo se dogodilo u Mariupolju. Iako je junačka obrana južnog lučkog grada znatno usporila rusko napredovanje, krajnji rezultat je bio ubojstvo i zarobljavanje tisuća najsposobnijih vojnika u ukrajinskoj vojsci.

image
Viktor Antonyuk/Sputnik Via Afp

 "U vojnom smislu loše je napustiti položaje, ali nema ničeg kritičnog u padu Lisičanska. Moramo pobijediti u ratu, a ne u borbi za jedan grad. Ovo jako boli, ali nismo izgubili rat -  komentirao je nepovoljnu novonastalu vojnu situaciju Serhij Hajdaj, ukrajinski guverner regije Luhansk. Tvrdi da je povlačenje ukrajinskih boraca iz Lisičanska naređeno jer je prijetila opasnost da će biti okruženi.

"Rusi su tukli od zore do mraka, stalno dovlačeći nove ljude i naoružanje. Trenutačno je, nažalost, topnička prednost uvelike na ruskoj strani", ispričao je Hajdaj. Osim što su se konstantno nalazili pod žestokom paljbom Putinovih topnika, Rusi su presjekli i ukrajinski lanac opskrbe prema Lisičansku.

image

 

 

Anatolii Stepanov/Afp

Zapadni vojni analitičari nisu iznenađeni što je Moskva osvojila dva grada blizanca - Lisičansk i Severodonjeck - koji se nalaze na dvije obale rijeke Severski Donjec, no istovremeno je njihovim gubitkom opet snažno pojačan pritisak na Sjedinjene Države i njihove saveznike da dopreme snažnije oružje koje su obećali Ukrajini. Za nacije na Zapadu sljedeća faza rata bit će novi test vojne logistike i solidarnosti jer kako se rat produžava, građani zapadnih zemalja osjećaju sve veće ekonomske boljke, a jedinstvo među saveznicima nije lako održati.

Nakon Lisičanska, ruska vojska sad kreće u osvajanje preostalog dijela susjedne oblasti Donjeck koja s Luhanskom čini okosnicu teške industrije u Ukrajini.

"Rusima je Donjeck sad glavni cilj. Žele osvojiti gradove Slovjansk i Bakmut koji su već počeli žestoko granatirati, ustvrdio je Hajdaj dodavši kako će ruska taktika biti ista: „Bjesomučno će gađat sve odreda svojim topništvom, ali će im biti teško proći naprijed“.  

image

 

 

Genya Savilov/Afp

Vojni analitičar Michael Clarke u razgovoru za Sky News objasnio je da su Ukrajinci doživjeli snažan poraz, no da nisu imali velike gubitke jer su dobro organizirali povlačenje.

"Ukrajinci su izgubili Luhansk, manju od dvije regije koje zajedno čine Donbas. Veća regija je Donjeck, a Rusi su dosad okupirali polovicu te regije. Neće je cijelu osvojiti sve dok ne zauzmu Slovjansk i Kramatorsk, a to im neće biti lako", ocijenio je Clarke koji smatra da je ovo najznačajnija pobjeda ruske vojske od 25. ožujka kad su odustali od pokušaja zauzimanja glavnog grada Kijeva i drugog najvećeg grada Harkiva te su objavili da im je prioritet "oslobođenje" Donbasa. I Glavni stožer ukrajinske vojske u svojim je predviđanjima o daljnjem tijeku borbi na istoku zemlje naveo kako Rusi sad kreću svim snagama na Slavjansk i Kramatorsk, dva najveća grada na tom području. Pregrupiraju se, premještaju bataljunske taktičke skupine i dovode dodatne topničke jedinice. Ukrajinci također uspostavljaju nove linije obrane između Bahmuta i Slavjanska, a britanska obavještajna služba procjenjuje da su se ukrajinske snage povukle iz Lisičanska zbog vraćanja na ove pripremljene obrambene položaje.  

image
Viktor Antonyuk/Sputnik Via Afp

Tijekom bitke za Severodonjeck, koja je trajala mjesec dana, ruske snage pretvorile su grad u kojem je prije rata živjelo više od 100.000 ljudi u spaljenu zemlju. Tridesetogodišnji poručnik Volodimir Nazarenko, zamjenik zapovjednika bataljuna ukrajinske nacionalne garde, bio je u Severodonjecku kad je došla zapovijed o povlačenju iz tog grada.

 "Granatirali su nas svakog dana, nema zgrade koja nije dobila salvu granata. Grad je temeljito sravnjen sa zemljom", kazao je ukrajinski poručnik. U trenutku kad je 24. lipnja došla zapovijed o povlačenju iz Severodonjecka, Ukrajinci su bili opkoljeni s tri strane te su branili kemijski pogon u kojem su se skrivali i civili.

Artem Ruban, vojnik u Nazarenkovu bataljunu, novinarima je kazao: "Ako je negdje na zemlji postojao pakao, to je bilo u Severodonjecku".

 

30. travanj 2024 23:54