StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNEBESKI FENIKSI

Rusi su kanili sve uništiti, a ukrajinski helikopteri i dalje lete i gađaju ih gdje su najtanji. Pogledajte video

Piše D. K. /sd
26. ožujka 2023. - 19:55

  Zapovjednik Kopnenih snaga Ukrajine general Oleksandar Sirski objavio je na Telegramu snimku ukrajinskih zrakoplovnih jedinica u borbenim akcijama na istoku zemlje. Video prikazuje helikopterske snage Kijeva kako djeluju po položajima neprijatelja u niskim preletima iznad tla, piše Slobodna Dalmacija.

"U prvim danima invazije neprijatelj je očekivao da će potpuno uništiti naše Zračne snage. No, čak i godinu dana kasnije ukrajinski helikopteri nastavljaju efikasno udarati okupatore gdje god je potrebno. Udari s neba pružaju značajnu vatrenu i moralnu potporu jedinicama koje herojski drže crtu bojišnice" – objavio je u popratnom komentaru general pukovnik Sirski, pojašnjavajući da su na snimci udarne letne grupe 16. i 18. brigade vojnog zrakoplovstva Ukrajine na istočnoj fronti.

O sve intenzivnijim aktivnostima ukrajinskih borbenih helikoptera pisao je nedavno i New York Times. Ukrajinske helikopterske brigade i dalje su aktivne unatoč svim nedaćama, objavili su američki reporteri, te njihove posade lete svaki dan u tjednu i više puta na dan, lansirajući svoje rakete na ruske položaje. Ponekad ukrajinski helikopteri prevoze i specijalne postrojbe na tajne misije na okupiranom području.

Novinari njujorškog lista proveli su dva dana s pilotima i posadama 18. brigade Sikorsky, nazvane po čuvenom ukrajinsko-američkom zrakoplovnom inženjeru koji ima velike zasluge u povijesnom razvoju helikoptera. Brigada Sikorsky jedna je od četiri zrakoplovne postrojbe u Ukrajini koje su još u stanju borbeno djelovati, te su im flote većinom sastavljene od starih sovjetskih transportnih helikoptera Mi-8 i napadačkih Mi-24.

 Prema podacima FlightGlobala, ukrajinske kopnene snage imale su na početku rata oko 56 helikoptera Mi-8 i 33 napadačka helikoptera Mi-24, no mnogi su u međuvremenu oštećeni i oboreni. Helikopteri su na ukrajinskom bojištu bili vrlo ranjiva meta jer su puno sporiji od mlaznih zrakoplova. Prisiljeni su letjeti na znatno nižim visinama kako bi bili borbeno učinkoviti, zbog čega su bili čestom metom ručnih protuzračnih sustava. Bez obzira na rizike, ukrajinski helikopterski piloti izvodili su u proteklom razdoblju nezamislive i suludo hrabre borbene podvige, među kakve spada i zračni most s opkoljenim Mariupoljem te višemjesečna opskrba i medicinska pomoć obrambenim postrojbama u Azovstalu koje su se tamo našle u čvrstom ruskom obruču.

 Ukrajinske se helikopterske brigade u međuvremenu očito obnavljaju, o čemu svjedoči i snimka generala Sirskog. Stare sovjetske helikoptere Kijevu su poslali mnogi: od Sjedinjenih Država iz zaliha tuđih tehnologija, pa preko Češke i Slovačke do Hrvatske. Ukrajinci su prilagodili borbenu taktiku ratnoj situaciji, a helikopterske baze učinili mobilnima kako bi ih sakrili ruskim krstarećim projektilima i drugom oružju dugog dometa.

image
Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency Via Afp
03. listopad 2023 21:36