StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDugoročna ideja

Rusi pripremaju težak udarac SAD-u, a u tome će imati potporu nekih od najvećih gospodarstava svijeta. U pozadini poteza stoji dublji, važan razlog

Piše Dražen Gudić/SD
12. travnja 2022. - 14:55

Zahtjev Rusije da kupci plina i nafte plaćaju u rubljima, dovela je do oporavka njihove nacionalne valute, a gotovo svakodnevno se pronalaze načini uzajamne trgovine s Rusijom, mimo SWIFT-a iz koga su izbačene ruske banke. Otvorilo se čak i pitanje mogućeg djelomičnog povratka na naturalnu razmjenu, ukidanja valuta ili novu raspodjelu snaga.

Ekonomisti se slažu oko toga da nema razloga za vraćanje na prevladani način trgovanja, ali i oko toga da iza zahtjeva Rusije da im se roba, ponajprije energenti, plaćaju u rubljima, stoji dublji i važniji razlog od jačanja vlastite valute. Pokušava se realizirati dugoročna ideja da se zajedno s Kinom potisne dolar kao ekskluzivno sredstvo plaćanja. Razrađuju se koncepti plaćanja u nacionalnim valutama s najvećim kupcima, a prvi je novi mehanizam isprobao treći najveći svjetski potrošač nafte, Indija.

Evo kako. Rublje se deponiraju u indijskoj banci i pretvaraju u rupije, a isti funkcionira i obrnuto. Rusija želi da Indija poveže svoju jedinstvenu platformu za plaćanje s platnim sustavom MIR za besprijekornu upotrebu kartica koje su izdale banke u obje zemlje, nakon obustave "visa" i "mastercard" operacija u Rusiji.

Sve više jača težnja da se stvori paralelni platni sustav. Naznake da svijet ide u tom pravcu stigle su nakon nedavnog dogovora Kine sa Saudijskom Arabijom da im naftu plate u juanima, donosi Slobodna Dalmacija. 

- Kina je zasad samo promatrač, ali svjesni su da su sljedeći za sankcije od SAD i EU - oni. Sadašnja situacija im je prilika da pripreme obranu, a paralelna valuta, nezavisna od dolara, jedan je od najboljih načina. Kina će do 2030. godine biti najjača svjetska ekonomija i već sada mogu sve proizvesti, a razmjenu svakako mogu obaviti s dijelom svijeta s kojim funkcioniraju. U takvoj raspodjeli, eventualne sankcije SAD i EU ne mogu im baš ništa, istiće uvaženi ekonomist Ljubo Savić.

Postoji želja i strateški cilj rasta juana kao međunarodne valute. Od ovog rata i prošlogodišnjeg plasiranja plana razvoja Kine prvi put se jasno vidi ambicija Kine.

Nisu rijetki ekonomisti koji ukazuju na to da zemlje BRIKS-a - Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika - čak razmišljaju o stvaranju zajedničke valute kojom bi međusobno trgovale.

Donedavno je postotak transakcija na međunarodnom tržištu bio 80 posto u dolarima i eurima, a sada je već smanjen na oko 40 posto. I dalje je situacija takva da velikom dijelu svijeta odgovara da dolar bude jedina valuta, što za SAD znači da mogu tiskati novac, podržavati svoju ekonomiju, a da do inflacije ne dolazi jer europske zemlje umjetno brane dolar, povećavajući kupovinu američke valute.

Tečaj se u praksi formira na osnovu ponude i potražnje za devizama, koja od početka agresije na Ukrajinu poprilično zavisi od poteza koje vuku države koje Rusiji uvode sankcije i sama Rusija, koja na njih odgovara. Rusi nameravaju, slažu se mnogi ekonomisti, izbiti taj adut SAD-u.

I u Međunarodnom monetarnom fondu smatraju da financijske sankcije Rusiji prijete da postupno umanje dominaciju američkog dolara u svjetskoj trgovini. Gita Gopinat, prva zamjenica generalnog direktora MMF, u razgovoru za "Financial times" izjavila je da bi sankcije mogle dovesti do fragmentiranja međunarodnog monetarnog sistema, pojave malih valutnih blokova zasnovanih na trgovini između određenih grupa zemalja.

- Već vidimo da neke zemlje ponovo pregovaraju o valuti u kojoj će plaćati uzajamnu trgovinu. Veća upotreba drugih valuta u globalnoj trgovini dovešće do okretanja ka drugim valutama koje će igrati veću ulogu u deviznim rezervama. Rat će podstaći i usvajanje digitalnog novca i digitalnih valuta centralnih banaka, što nameće brzo rešavanje pitanja međunarodne regulative u toj sferi, rekla je Gopinat.

Iz MMF-a ističu da je udio američkog dolara u međunarodnim rezervama pao sa 70 na 60 posto u posljednja dva desetljeća, pri čemu se povećava udio drugih valuta kojima se trguje, na čelu s australskim dolarom. Gotovo četvrtina pada udjela američkog dolara može se objasniti većom upotrebom kineskog juana, ali je i dalje tek tri posto globalnih rezervi centralnih banaka denominirano u kineskoj valuti.

Hegemonija dolara kao svjetske valute će se izgubiti u dogledno vrijeme, američka valuta će postupno gubiti na vrijednosti, navodi Dan Kovalik, profesor međunarodnih ljudskih prava na Sveučilištu u Pittsburghu. Prema njegovim riječima, krivicu za slabljenje dolara snose same SAD koje koriste svoju valutu kao sredstvo pritiska

- Dugi niz godina, SAD su uvodile sankcije brojnim zemljama. Da bi nastavili trgovati, te zemlje su morale koristiti druge pristupe, plaćati u drugim valutama, kaže ovaj ekonomski stručnjak, piše Slobodna Dalmacija. 

On ističe da se na ovaj način SAD istiskuju iz svjetske ekonomije, a uvođenje sankcija Rusiji samo ubrzava proces.

- Sankcije će istisnuti SAD iz globalne ekonomije, a upravo to se dešava pred našim očima. Rublja ima realnu podršku u vidu zlata i energetskih resursa za razliku od dolara, podržanog samo klauzulom 'punog povjerenja' američkog ustava. Ljudi sve manje vjeruju u dolar, jer SAD imaju ozbiljne dugove, upozorava Dan Kovalik.

Dolar i nafta

Američki dolar najjači je izvozni proizvod SAD. Amerika drži četvrtinu svjetskog BDP-a, Kina jednu petinu, dok je Europska unija stigla do jedne sedmine. Zastupljenost vodećih valuta to još ne prati. Prošle godine je, prije ruske agresije i sankcija, 40,5 posto robe u međunarodnom prometu plaćeno dolarima, 37 posto eurima, 5,9 posto u britanskoj funti, 2,6 posto u kineskom juanu, a samo 0,21 posto u ruskim rubljima! Devizne rezerve država i dalje su dominantno u dolarima. Euro je jedina svjetska valuta koja je u međunarodnim plaćanjima mogla dostići, ako ne i ugroziti, dolar koji drži svjetski tron dobrim dijelom i zbog toga što se naftom trguje u dolarima.

06. svibanj 2024 12:21