StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPokazivanje mišića

Rusi i Bjelorusi danas u zajedničkoj akciji: ‘Ovo su vježbe obrambene prirode‘; Zapad strahuje od taktičke podvale

Piše Damjan Raknić/JL
16. siječnja 2023. - 06:57

Ratna zrakoplovstva Rusije i Bjelorusije u ponedjeljak će izvesti zajedničke vojne vježbe. Kijev i Zapad strahuju da bi Rusi bjeloruski teritorij mogli iskoristiti za novu kopnenu ofenzivu na Ukrajinu, piše Reuters.

Minsk je rekao da su vježbe obrambene prirode, a Bjelorusija je od početka rata u Ukrajini do danas izvela dosta vojnih vježbi. Neke su bila samostalne, a neke u suradnji s Rusijom, piše Jutarnji list.

Korisnici komunikacijske platforme Telegram koji prate kretanja ruske vojske objavili su da je niz borbenih zrakoplova, helikoptera i transportnih zrakoplova u siječnju ušao u Bjelorusiju.

Osam borbenih zrakoplova i četiri teretna u nedjelju su stigli u Bjelorusiju. Ministarstvo obrane Bjelorusije reklo je da su u Bjelorusiju stigle samo "jedinice" Ruskog ratnog zrakoplovstva.

- Svi aerodromi i poligoni Ratnog zrakoplovstva Bjelorusije, Protuzračne obrane Bjelorusije i Oružanih snaga Bjelorusije sudjelovat će u vježbama taktičkog letenja - reklo je Ministarstvo obrane Bjelorusije.

Pavel Muravejko, prvi zamjenik državnog tajnika Vijeća sigurnosti Bjelorusije, rekao je da situacija na bjelorusko-ukrajinskoj granici "nije jako mirna" te da Ukrajina "provocira" Bjelorusiju.

- Suzdržani smo i strpljivi, naš je barut suh - rekao je Muravejko.

- Imamo sve resurse koji su nam potrebni da odgovorimo na svaku agresiju ili terorističku prijetnju - dodao je Muravjeko.

image

Su-34 polijeće prema Ukrajini

-/Afp

Fatalna pogreška dovela je do najsmrtonosnijeg napada na Ruse još od početka rata!

Ruske zalihe streljiva sve očajnije, sada pustoše i skladišta poslušnog susjeda: ‘Nemaju snage...‘

Institut za rat analizirao Putinovo novogodišnje obraćanje, prvi put u ovom izdanju: ‘On ne želi mir‘

Traje sezona otvorenog lova na ruske tajkune: ‘Možemo doći k vama ili možete biti muževni i počiniti samoubojstvo...‘

Ukrajina je više puta upozorila da bi mogla biti napadnuta s teritorija Bjelorusije, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prošlog je tjedna rekao da Ukrajina mora biti spremna reagirati na ukrajinsko-bjeloruskoj granici.

Kremlj je odbacio tvrdnje da od bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka traži da u ratu u Ukrajini zauzme aktivniju ulogu. Minsk je pak rekao da neće ući u rat.

Prema najnovijim informacijama koje su objavili ukrajinski dužnosnici, 30 je osoba poginulo u subotnjem raketnom napadu na stambene zgrade u Dnjipru. The Guardian navodi da su u napadu ozlijeđene najmanje 73 osobe te da je zaključno s nedjeljom popodne iz ruševina izvučeno 39 osoba. Dnjiparske gradske vlasti rekle su da se još 43 osobe vode kao nestale.

- Šanse da ćemo spasiti još ljudi sada su minimalne - rekao je za Reuters gradonačelnik Dnjipra Boris Filatov.

Ministarstvo obrane Rusije u nedjelju je preuzelo odgovornost za niz raketnih napada na Ukrajinu.

image

Ruski Su-35S borbeni zrakoplovi

Kirill Kudryavtsev/Afp

- Svi su ciljevi pogođeni. Ostvarili smo svoj cilj - reklo je Ministarstvo obrane Rusije.

Napad na stambene zgrade u Dnjipru nije spomenulo, piše Jutarnji list.

05. svibanj 2024 13:54