StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet300 PRITUŽBI ZBOG MASKI|

RODITELJI PIŠU PRAVOBRANITELJCI - maske štete zdravlju i ljudskim pravima naše djece, ona ima poruku za njih

Piše Silvia Rudinović
27. rujna 2020. - 18:25
Ured dječje pravobraniteljice primio je više od 300 pritužbi roditelja koji ne žele da njihova djeca nose zaštitne maske za lice u školi. Veći broj pritužbi sadržava identičan tekst koji roditelji prosljeđuju, a u njemu se navodi da je nametanje obveze djeci da nose zaštitne maske „nehumano“, štetno za psihofizički razvoj djeteta, da nema znanstvenih dokaza da maske pomažu u sprečavanju širenja zaraze, te da roditelji stoga ne prihvaćaju takvu obvezu za svoju djecu.
 

Znanost, medicina i tekovine društva


U nekim pritužbama navodi se i da maske štete zdravlju djece, da se djeci krše temeljna ljudska prava, da nametanje takve obveze nije u skladu sa znanstvenim i medicinskim spoznajama niti s društvenim i demokratskim tekovinama našeg društva, te se kritizira općenito organizacija zaštite djece u školama od širenja epidemije COVID-19.
Reagirajući na pritužbe, pravobraniteljica je javno pozvala sve roditelje da se pridržavaju propisanih epidemioloških mjera – istaknuvši da su one donesene radi zaštite djece – te da podrže svoju djecu u tome.

image
Helenca Pirnat Dragičević
Bruno Konjevic/CROPIX


- Za neku djecu postoje opravdani razlozi zbog kojih se maska ne preporučuje, ali o tome se valja posavjetovati s liječnikom i epidemiolozima. U svim drugim slučajevima roditeljsko sprečavanje djeteta da nosi masku nije u najboljem interesu djeteta, a šteti i drugima. Naime, nošenjem maske dijete štiti i sebe i drugu djecu, osobito onu koja zbog zdravstvenih razloga ne mogu nositi masku, kao i ostale osobe u svojoj okolini – roditeljima poručuje dječja pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević.
Od dubrovačkih se učenika mogu čuti različita iskustva. Učenica sedmog razreda jedne dubrovačke osnovne škole kaže kako joj maska ne predstavlja nikakav problem na nastavi dok u razredu radi hlađenje ili su prozori otvoreni a rolete spuštene. Dogodilo se kod jednog nastavnika da nisu smjeli upaliti hlađenje, a prozori su bili zatvoreni, sunce upeklo, e to je, kaže, bilo nepodnošljivo. Slična iskustva imali su i neki srednjoškolci, a i ona su došla do Ureda pravobraniteljice za djecu.

- Primili smo i prijave da u nekim školama učenici tijekom dana uopće ne izlaze iz zagušljivih učionica na odmore, da su s maskom na licu zatvoreni u učionicama bez klime, često bez mogućnosti otvaranja prozora, te da neka djeca zbog toga imaju glavobolje i napadaje panike. Te pritužbe upućuju na mogućnost da neke škole ne provode preporuke Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo od 7. rujna 2020., u kojima se daju dodatna pojašnjenja o organizaciji odmora i prehrane u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, u kojima se ukazuje na nužnost odmora tijekom nastave i potrebu da učenici tada izađu iz učionica i, po mogućnosti, borave na zraku. O tome smo izvijestili ministra znanosti i obrazovanja i pozvali da se o svim odlukama, mjerama, uputama, preporukama i dodatnim objašnjenjima za njihovu provedbu na vrijeme i jasno informira sve dionike odgojno-obrazovnog sustava, a ponajprije škole, kako bi one mogle koordinirati sve aktivnosti potrebne za provedbu epidemioloških mjera i pružiti informacije i podršku roditeljima i učenicima – kaže Helenca Pirnat Dragičević.
 

Maske nisu stvar izbora


Međutim, pravobraniteljica ne misli da su takvi slučajevi razlog za odbacivanje obvezne mjere nošenja maske u školi.
- Smatram da je važno i roditeljima i djelatnicima u školi pomoći da djeci objasne zašto je važno da i ona nose maske onda kad je to propisana obveza. Na prvom mjestu važno je da odrasli i sami djeci budu uzor u poštovanju propisanih mjera koje su na snazi. Trebaju im primjereno njihovoj dobi objasniti da je u vrijeme epidemije nošenje maske pravilo, a ne stvar izbora te da poštovanjem tog pravila pokazujemo da smo odgovorni te da štitimo svoje zdravlje i zdravlje drugih. Osim toga, smatram da je važno da djelatnici u školama svakodnevno s djecom razgovaraju općenito o očuvanju zdravlja i načinima kako se u vrijeme epidemije možemo zaštititi. Preporuka je da to bude bez zastrašivanja i okrivljavanja, uz poticanje na ponašanja kojima štitimo sebe i druge – poručuje Pirnat Dragičević.


image
Ivo Ravlic/CROPIX


I ministar znanosti i obrazovanja radovan Fuchs objavio je kako lokalni stožer može sam odlučiti o mjeri nošenja maske u školi, odnosno ukinuti je ako je na njihovom području epidemiološka situacija dobra, što su učinile Istarska, Međimurska, Karlovačka i Koprivničko-križevačka županija. Maske su i u tim županijama potrebne u javnom prijevozu, kod dolaska i odlaska iz škole i u zajedničkim školskim prostorima.
 

Hoće li ih naš stožer ukinuti?


Koprivničko-križevačka županija zadržava obvezu nošenja maske u mješovitim grupama u kojima tijekom nastave borave učenici iz različitih razrednih odjeljenja, kao što su strani jezik, informatika, vjeronauk ili etika. U toj županiji 13. rujna bilo je četvero novozaraženih, jučer dvoje, a ostale ih dane uopće nije bilo.
- Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije od početka pandemije koronavirusa provodi sve propisane mjere od HZJZ i Nacionalnog Stožera civilne zaštite. O ukidanju obveze nošenja maski u školama još se nije raspravljalo, jer epidemiološka situacija u našoj županiji još nije dovoljno povoljna za takvu odluku. Podsjećamo kako je i trajanje Odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Dubrovačko-neretvanske županije produženo do 1. listopada upravo zbog nepovoljne epidemiološke situacije – kaže načelnik Stožera civilne zaštite Joško Cebalo.

image
Joško Cebalo
Bozo Radic/CROPIX


U četvrtak je objavljeno kako je 80 učenika u našoj županiji u samoizolaciji, što su prvi slučajevi od početka školske godine. Pozitivan nalaz na COVID-19  imaju tri srednjoškolca iz Dubrovnika, Metkovića i Korčule, te jedan dubrovački osnovnoškolac.
Iz Županijskog stožera nema odgovora o uvjetima pod kojima će razmišljati o ukidanju maske u školi. Zadarski stožer civilne zaštite objavio je kako će oni o takvom potezu razmišljati kad uđu u razdoblje od najviše dvoje ili troje zaraženih unutar 24 sata, a to još uvijek nije slučaj.
24. travanj 2024 16:33