StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVeliki gubitak

‘Robovlasnički‘ ugovori odlaze u povijest, a u domovima zdravlja na jugu očajni: Mlade liječnike više ništa tu ne drži!

Piše Silvia Rudinović
25. siječnja 2024. - 18:24

Ukidaju se robovlasnički ugovori specijalizanata, najavio je ministar zdravstva Vili Beroš. Domovi zdravlja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji gube liječnike i novac, a ravnatelji su složni: financijski gubitak je velik, ali daleko veći problem je izgubljeno vrijeme.

U Dom zdravlja dr. Ante Franulović, Vela Luka, nedavno se vratila specijalizantica u velolučku ortopedsku, druga u blatsku ordinaciju obiteljske medicine. Još dvoje liječnika poslali su na stručno usavršavanje, a pokrenuli su i dva spora protiv bivših specijalizanata koji, po njima, nisu ispunili ugovorne obveze.

image

Dom zdravlja ‘Dr. Ante Franulovic‘ u Veloj Luci 

Dz ‘dr. A. Franulovic‘/

Koliko vrijedi ugovor?

- U prvom slučaju, radi se o liječniku s Lastova kojem je naš Dom zdravlja platio specijalizaciju iz obiteljske medicine i tečaj UZV-a. Nakon završetka specijalizacije, liječnik se vratio na Lastovo, gdje je radio godinu i pol i potom otišao u Švedsku. Drugostupanjski sud je presudio da nam duguje 50.000 eura, tako da sad pokrećemo europski ovršni prijedlog radi naplate sredstava – kaže Jurica Petković, ravnatelj DZ iz Vele Luke.

U drugom slučaju je riječ o liječnici iz Splita koju su poslali na specijalizaciju iz radiologije. Petković navodi kako je po završetku specijalizacije u Veloj Luci radila mjesec i pol i ponudila rad putem telemedicine, što nije prihvaćeno.

- Već dvije godine, otkako sam u Domu zdravlja, bivša specijalizantica nudi povrat oko 200 tisuća kuna, na što mi ne pristajemo, jer se radilo o nekih 750 tisuća kuna i sad bismo trebali pokrenuti spor – navodi Petković.

U taj iznos se ubrajaju troškovi edukacije, ali i bruto plaće koje specijalizanti primaju tijekom specijalizacije za svoj rad. Prema ministrovoj najavi, konačno će se uvažiti liječnički vapaji da se u ugovorima, kao trošak specijalizacije, uračunaju sredstva za edukaciju, ali ne i trošak plaće za odrađeni posao.

Štoviše, ministar je najavio da će od ravnatelja zdravstvenih ustanova tražiti unošenje aneksa kod svih ranijih ugovora koji su aktivni, u slučajevima specijalizacija koje su u tijeku i onih kada je specijalizacija završila a ugovor je još aktivan s ciljem izjednačavanja njihovih obveza prema zdravstvenoj ustanovi.

image

Jurica Petković, ravnatelj DZ Vela Luka

Privatni Album/Privatni Album

- Ministar najavljuje nešto što će nas, blago rečeno, upropastiti. Četiri godine specijalizacije danas stoji oko 130 tisuća eura. Naći ću novac Europske unije, naći ću liječnika i školovati ga, a kad se specijalizant po završenom ispitu ne vrati ovdje, a dužan je vratiti samo nekih šest tisuća eura. To može vratiti u tri plaće. Nekad su u ustanovi koja ih je poslala na specijalizaciju morali odraditi barem onoliko koliko je trajala ta specijalizacija, u suprotnom su morali vratiti čitav uloženi novac. Dakle, sad će biti više kandidata na natječajima za specijalizacije, jer znaju da nakon svega mogu ići raditi gdje žele – komentira Petković.

Beroš poručuje da penalizacija nije rješenje te da treba dodatno plaćati one koji ostaju nakon specijalizacije. U domovima zdravlja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji nema slučajeva da se ti liječnici dodatno plaćaju, ali se u suradnji s lokalnim upravama doktorima osiguravaju stanovi ili novac za stanarinu. DZ Metković ima tri takva primjera.

Dobro dok ostaju u Hrvatskoj

- Razumijem zahtjeve liječnika, nekad bismo prebrodili i taj uloženi novac, ali najgore je što ne možemo planirati zdravstvenu zaštitu. Pet godina računate na tog liječnika u kojeg ulažete, a on potom kaže da se neće vratiti. U danu su uruše višegodišnji planovi, a taj novac ste mogli uložiti u nekoga tko bi se vratio - kaže Vjekoslav Čuvalo, ravnatelj Doma zdravlja Metković.

Ta ustanova nema aktivnih sporova, ali su se prije tri godine sporazumno razišli sa svojim specijalizantom koji je odlučio ostati u Zagrebu.

image

 Doma zdravlja Metković

Denis Jerkovic/Cropix

- Sukladno zakonu iz 2019., specijalizant je platio oko 30-ak tisuća eura, što je manji dio od oko milijun kuna troškova. Novac je uložen u obrazovanje jednog liječnika pa možemo reći da to nije bačen novac. Dakle, hrvatsko zdravstvo je na dobitku. Naša je ustanova izgubila dio novca, ali daleko veći problem od toga je izgubljeno vrijeme – poručuje Čuvalo.

Ovaj dom zdravlja raspisivat će specijalizacije iz ginekologije i obiteljske medicine.

Dom zdravlja Korčula u svom financijskom izvješću za 2022. navodi stavku od 750.000 kuna po osnovi sudskog spora radi neodrađenog radnog staža liječnice nakon završene specijalizacije iz dermatologije i venerologije. Ravnatelji upozoravaju da sredinama koje su udaljene od velikih kliničkih središta prijeti drastično nazadovanje, pad kvalitete života i zdravstvene usluge. Izgledno je zatvaranje ordinacija koje su 30 godina imali na otocima i u manjim gradovima. Područje koje pokriva DZ Vela Luka više nema pedijatrijsku ambulantu, a ginekolog dolazi dva puta tjedno, povremeno i vikendom.

image

 Dom zdravlja Korčula

Vojko Basic/Cropix

Ništa bolje nije ni u županijskom središtu, u Dubrovniku. U dubrovačkim ordinacijama radi deset umirovljenih liječnika obiteljske medicine, a nema ih tko zamijeniti. Dom zdravlja Dubrovnik trenutačno plaća specijalizacije za pet liječnika, od kojih bi jedan ove godine trebao položiti specijalistički ispit i preuzeti jednu od tih ordinacija obiteljske medicine. Višegodišnje teškoće s pedijatrijskim timovima trebale bi biti riješene.

image

Branko Bazdan, ravnatelj DZ Dubrovnik

Tonci Plazibat/Cropix

Pred zapošljavanjem su jedne pedijatrice, a druga je na usavršavanju. Spore se s dvije liječnice koje, kako kaže ravnatelj Branko Bazdan, nakon specijalizacije nisu ni dana odradile u Dubrovniku. Bazdan naglašava da je u ovim uvjetima deficita liječnika i, očito za obje strane, nepovoljnih ugovora o specijalizaciji, jako teško planirati i organizirati primarnu zdravstvenu zaštitu. A, bit će sve teže, zaključuje Bazdan.

27. travanj 2024 13:48