StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetispit zrelosti

Rezultate mature čeka oko 30 tisuća učenika, oni koji su pokušali ‘švercati‘ mobitele nemaju tih briga

Piše Marijana Cvrtila
4. srpnja 2023. - 23:31

Ispitom iz matematike završila je ovogodišnja državna matura, a pred nešto manje od 30 tisuća pristupnika dani su iščekivanja sve do srijede, 12. srpnja, kad će biti objavljeni prvi, privremeni rezultati “ispita zrelosti”.

Za najmanje pet kandidata takva je neizvjesnost naprasno prekinuta – jer oni već sada znaju da se prolaznosti na maturi mogu nadati tek na jesenskom roku.

Naime, kako je potvrdio Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), središnje ustanove za provedbu državne mature, tijekom pisanja ispita u ljetnom roku petero pristupnika ulovljeno je u nedopuštenom ponašanju, to jest “ilegalnom” korištenju mobitela.

image
Tom Dubravec/Cropix

Nedopuštena sredstva

Troje maturanata posegnulo je za ovim nedopuštenim sredstvom na ispitu iz hrvatskog jezika, konkretno jedan na testu iz tog predmeta, a dvoje na eseju. Još dvoje pokušalo se uz pomoć mobilnog uređaja “prošvercati” na testu iz matematike.

– Sukladno pravilniku, njima su poništeni ti, kao i svi prethodno položeni ispiti. Budući da je riječ o obveznim predmetima državne mature, jasno je da su pali maturu u ljetnom roku i na ispite ponovno mogu izaći tek na jesen – objašnjava Filipović.

Podsjetimo i na to da je lani samo jedan pristupnik pokušao koristiti mobitel tijekom pisanja ispita mature, a godinu prije toga njih čak osam.

image

Ravnatelj Nacionalnog centra Vinko Filipović

Damir Krajac/Cropix

Što se tiče ostalih prekršaja i nedopuštenih ponašanja, u NCVVO-u zasad nemaju informacija o tome, ali još nije kasno da se takve nepravilnosti utvrde jer je u tijeku ocjenjivanje ispita državne mature. Primjerice, od ove godine precizno su definirani neprimjereni sadržaji koji se ne smiju ispisivati na testovima, pa tako svi oni koji su po ispitnom materijalu “naškrabali” prijetnje, vulgarne znakove, simbole i slične “uratke” koji diskriminiraju po rasnoj, vjerskoj, etničkoj, rodnoj, spolnoj ili drugoj osnovi – mogu računati na to da će im taj ispit biti poništen.

S druge strane, ublažena je rigorozna mjera po kojoj se poništava ispit na kojemu je maturant napisao svoje puno ime i prezime ili na drugi način otkrio identitet. Umjesto, kao dosad, poništenja tog ispita, od ove je godine pravilo da ocjenjivač koji uoči test s imenom i prezimenom isti predaje službi za kontrolu, oni preko otkrivenog identiteta zalijepe naljepnicu te ispit predaju drugom ocjenjivaču.

Jesu li takvi slučajevi dosad otkriveni u postupku ocjenjivanja ispita mature, Vinko Filipović nije mogao otkriti.

– Sigurno će biti pristupnika koji su se potpisali imenom i prezimenom, ali zasad nemamo podataka o kolikom se broju radi. Budući da je u tijeku ocjenjivanje ispita iz hrvatskog jezika i matematike, na kojima su se dosad najčešće događale takve situacije, može se očekivati da će ih biti i ove godine – ističe Filipović.

image
Nikola Vilic/Cropix

Podsjetimo i kako je ovogodišnja generacija maturanata pisala jedinstveni ispit iz hrvatskog jezika (bez A i B razine) te da je vraćen prag prolaznosti na eseju iz hrvatskog jezika, što znači da onaj tko padne na eseju iz materinskog jezika neće moći dobiti prolaznu ocjenu iz tog predmeta. Budući da je riječ o obveznom predmetu državne mature, to ujedno znači i pad mature na ljetnom roku.

Prazni papir za esej

No, s obzirom na to da je u tijeku ocjenjivanje ispita, u ovom trenutku u NCVVO-u ne raspolažu podacima je li i ove godine bilo, primjerice, predaje praznih papira na eseju iz hrvatskog, zbog čega proteklih godina niste mogli pasti taj predmet, ali od ove godine možete.

– Zasad smo vrlo zadovoljni organizacijom i provedbom ovogodišnje državne mature. Pet otkrivenih prijestupa zbog korištenja mobitela ne čini se mnogo u odnosu na nešto manje od 30 tisuća maturanata i ostalih pristupnika koji su stekli pravo izlaska na ispite državne mature u ljetnom roku. Nadamo se da ni ostalih prekršaja neće biti u većem broju – ističe ravnatelj NCVVO-a.

Podsjetimo na to da 12. srpnja izlaze prvi rezultati mature, nakon toga do 14. srpnja slijedi rok za prigovore, a konačna objava rezultata bit će 19. srpnja.

image
Dragan Matic/Cropix/Cropix
01. svibanj 2024 21:51