StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetponuda iz snova

Restoran traži konobara i nudi plaću od 11.000 eura! Nije jedini, ova zemlja vapi za ugostiteljskim radnicima

Piše vijesti sd
26. rujna 2023. - 10:11

Među radnicima koji odlaze na rad u Njemačku jesu i oni iz ugostiteljskog sektora. Motiv je naravno i novac.

Čak 11.000 eura mjesečno bi mogao zaraditi konobar koji se zaposli u mjestu Soderstorfu (Donja Saska) u Njemačkoj. Toliku plaću nudi ugostitelj iz spomenutog mjesta. Kako navode njemački mediji, ugostitelj očajno pokušava pronaći kadar koji mu nedostaje.

Teško da je bilo koja druga industrija toliko stradala od pandemije koronavirusa kao restorani i hoteli. Posao sada raste, ali gastronomiji nedostaju deseci tisuća zaposlenika. Restoranska industrija sada pati od nedostatka radnika, piše Fenix-magazin.

image

Konobarski posao je zahtjevan (ilustracija)

Focke Strangmann/Afp

"11.000,00 eura. Od sada!" S ovim natpisom, Philipp i Christine von Stumm oglašavaju se u Soderstorfu, Donja Saska. Oni su vlasnici stare drvene farme s restoranom u kojemu se održavaju seminari i razna događanjima. Teoretski, rekao je Philipp von Stumm za njemačke medije, mogao bi svake godine ovdje ugostiti 50 vjenčanja. Upita i interesa ima dovoljno, ali ne i radne snage. Zbog toga, može pristati na održavanje između 10 i 15 vjenčanja na godinu.

Deseci tisuća slobodnih radnih mjesta

Primjer ugostitelja iz Donje Saske nije jedini. Njemačka agencija za zapošljavanje izvijestila je o 33.160 slobodnih radnih mjesta u ugostiteljstvu u lipnju. Krovna organizacija koja okuplja ugostitelje – Dehoga pretpostavlja kako nedostaje dvostruko više kvalificiranih radnika.

U Njemačkoj nedostaje više od 66.000 kuhara, pomoćnika u kuhinji, konobara i drugog uslužnog osoblja. Zbog nedostatka kadra, restorani uvode više slobodnih dana za radnike i skraćuju svoje jelovnike i/ili radno vrijeme.

image

Za vrijeme pandemije mnogi radnici u ugostiteljstvu su otišli i ne namjeravaju se vratiti (ilustracija)

Afp

Ne manjka potražnje. Ifo institut nedavno je čak došao do zaključka kako je ugostiteljstvo u Njemačkoj u usponu. Barem u velikim gradovima, kao što su München, Berlin, Hamburg, Stuttgart i Dresden – prodaja je sada znatno bolja od 2019. godine.

Nitko neće u ugostiteljstvo

U Berlinu je, primjerice, prodaja oko 60 posto veća nego prije pandemije. U ostalim gradovima rast se kreće između 25 i 35 posto. Ali, zarada je također porasla u prosjeku u cijeloj zemlji, iako su dobici u ruralnim područjima manji.

No, iako industrija dobro posluje, premalo zaposlenika želi tamo raditi. Naprotiv, mnogi odlaze, te se ne vide dugoročno u ugostiteljstvu.

"U hotelu jednog kolege cijela je kuhinjska postava dala otkaz u roku od tjedan dana", kaže Sebastian Riesner iz sindikata (njem. Gewerkschaft Nahrung–Genuss–Gaststätten – NGG) u Berlinu. Slučaj se dogodio u ljeto 2022., ali je primjer za mnoge tvrtke, pišu njemački mediji, prenosi Fenix-magazin.

rad u ugostiteljstvu očito je težak, dokaz toga su i odlasci radnika, unatoč za naše prilike odličnim primanjima.

image

I kuhari su traženi na njemačkome tržištu rada (ilustracija)

Afp
27. travanj 2024 15:02