StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNajsigurnija valuta

Redovi u bankama i mjenjačnicama: isplati li se u ovom trenutku ušteđene kune pretvarati u eure ili je možda bolje kupovati dolare? Poznati stručnjak nudi odgovor

Piše Saša Ljubičić/sd
16. ožujka 2022. - 17:11

Posljednjih dana mnogi mijenjaju kune u najtraženije valute: eure, dolare, švicarske franke... Na bankama i u mjenjačnicama stvaraju se redovi. Zašto je tako?

– To je normalno ponašanje u ovakvoj situaciji. Većina ljudi, nažalost, ne vidi, niti može vidjeti suštinu i dubinu problema vezanog uz rat u Ukrajini, a on ne prestaje, dapače, ta se atmosfera oko njega na neki način stalno podgrijava – kaže naš ugledni ekonomist Ljubo Jurčić, koji nešto veći promet na bankama i mjenjačnicama tumači bezrazložnim strahom od širenja rata, piše Slobodna Dalmacija.

Zapad jači od Rusije

– Potpuno iracionalno se govori o tome da će Rusija, nakon što okupira Ukrajinu, krenuti na baltičke zemlje, pa na Finsku, Dansku ili Poljsku, Rumunjsku, Bugarsku... Pedeset posto takve iracionalne scenarije diktiraju mediji, ali oni nisu ni izbliza tako velik problem kao neki zapadni političari koji potpuno neosnovano tvrde isto. Rusija koja je napala Ukrajinu nema snage osvojiti ni njen istočni dio, a ako bi u tome i uspjela, dirne li se u zapadni dio te velike zemlje imat će problema s NATO-om. Rusija nema ama baš nikakve šanse u ratu protiv ujedinjenog Zapada koji je u svakom smislu od nje višestruko jači, stoga nikakvog razloga za paniku nema – tvrdi Jurčić, pa obrazlaže zašto građani kupuju dolare.    

– Zato što je Amerika, kao vojna sila koja je superiorna Rusiji i svima drugima, u ovim okolnostima najsigurnije mjesto na svijetu. Dalje, ukoliko, ne daj Bože, sutra treba pobjeći od ratnog vihora u Europi, u Americi bi nešto mogli s eurima ili švicarskim francima, ali kune vam baš i ne bi pomogle. Zato je ovih dana, rukovodeći se tim, kažem, bezrazložnim strahom jer ratni vihor neće dotaknuti ni Hrvatsku ni njen bankarski sustav koji je prilično stabilan, narod pohrlio kupovati dolare kao najsigurniju valutu – objašnjava Jurčić.

image

Na fotografiji: Ljubo Jurčić
 

Ronald Goršić/Cropix

Prenapuhana kuna

Plaše li se građani krize zbog neizvjesnosti koja se nadvila nad iduću turističku sezonu?    

– Sezona nam ovisi o ratnim događanjima u Ukrajini. Kad je bombardirana Srbija od strane NATO pakta, iako ovdje nije bilo rata gosti nam nisu stizali kao u onoj mjeri kad te ugroze nije bilo –  veli Jurčić.

image
Duje Klarić/Cropix

Treba li mijenjati kune za švicarske franke?

– Oni koji to rade rukovode se logikom da je Švicarska neutralna i da nju širenje rata, pa tako ni njenu valutu, ne bi pogodilo. Franak je snažna valuta ali baš zbog toga sami Švicarci imaju problema. Da za jedan euro umjesto 7,5 dobijete 12 kuna, naša bi ekonomija bila kudikamo konkurentnija. Ovako, mi s ovim tečajem samo imamo štete jer je kuna prenapuhana – kaže Jurčić, i zaključuje da po onoj staroj i mudroj, a da bi se racionalno ponašalo u doba krize, ne treba sva jaja držati u istoj košarici.  

– Vjerujem da će se situacija na neki način smiriti i da ćemo ostati izvan dosega ovih događanja u Ukrajini – optimistično će Jurčić. 

25. travanj 2024 00:01