StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetISTUP PSIHOLOGA

Reakcije na mučan slučaj iz BiH: ‘Znam curicu iz ZG kojoj preko WhatsAppa pišu da je ‘ružna‘, a škola ne čini ništa‘

Piše Snježana Pavić/JL
31. listopada 2022. - 09:55

Tek kad se dogodi tragedija, postajemo svjesni raširenosti nasilja u društvu, u javnom prostoru, medijskom i internetskom, upozoravaju psiholozi. To je nasilje koje toleriramo, a zgražamo se tek kad nastupe tragične posljedice, kao što je smrt 22-godišnjeg Mladena Dulića iz BiH, koji je izvršio suicid nakon što se proširila videosnimka u kojoj ga ismijava dvostruko stariji muškarac.

- Kod cyberbullyinga jedan je klik dovoljan da izloži žrtvu neograničenoj publici, što pojačava osjećaj ranjivosti, bespomoćnosti i nemogućnosti žrtve da se zaštiti. Brojna istraživanja dokazuju kako izloženost cyber nasilju može predstavljati opasnost za dječje zdravlje - tumači klinička psihologinja Ella Selak Bagarić, voditeljica Centra za zdravlje mladih.

Uče od starijih

- Djeca uče kako se ponašati promatrajući ponašanje drugih osoba, a nesankcioniranje nasilja i toleriranje nasilja, čak i u javnom prostoru, sasvim su sigurno jedan od razloga zbog kojeg su ljudi, a osobito djeca i mladi, sve manje osjetljivi na nasilje u svojem okruženju - kaže Selak Bagarić. Kada roditelj primijeti da postoji problem, važno je da se obrati stručnjacima za pomoć. Djeci s negativnim iskustvima neizmjerno je važna poruka da imaju podršku i razumijevanje okoline, ističe psihologinja. Preporučuje roditeljima i da stalno razgovaraju s djecom i potiču ih na kritičko razmišljanje. Kao što im postavljamo pitanje kako je bilo u školi, važno je da roditelji pokazuju zanimanje za društvene mreže, koje su u žarištu interesa djece.

- Moramo pratiti njihov korak, to je put do povjerenja, ali i prilika za učenje djece vrijednostima koje želimo njegovati - ističe voditeljica Centra za zdravlje mladih.

Pitanje je koliko je sustav uopće osjetljiv na mlade žrtve nasilja. Usred Zagreba, u elitnim školama, puno je bullyinga, a da stručne službe ne poduzimaju ništa, kritički iznosi Dina Čarija, klinička psihologinja Specijalne bolnice Goljak, aktivna u udruzi Holos koja se bavi mentalnim zdravljem djece i mladih. - Odrasli ne poduzimaju ništa jer im se ne da. Još se okrenu protiv malca - upozorava.

- Dođu mi djeca žrtve raznih vrsta bullynga, ali kad je voda već došla do grla. Zabrinjavajuće je koliko je društvo impotentno u zaštiti djece. Odrasli imaju kognitivnu disonancu i umjesto da se okrenu protiv nasilja, oni se okreću prema djetetu koje ga je prijavilo. Iz svoje prakse znam za djevojčicu kojoj preko WhatsAppa šalju poruke ‘ubij se, ružna si, odvratna si‘, a da stručni tim škole ništa nije poduzeo - upozorava psihologinja.

Dobio otkaz

Jučer je pokopan 22-godišnji Mladen Dulić iz Laktaša pokraj Banje Luke. Bio je duboko povrijeđen širenjem snimke na kojoj on ispunjava prijavu za posao dok mu se sadistički izruguje radnik s benzinske crpke. Lokalna policija objavila je da su uhićeni Veljko Trišić (44), radnik sa snimke, te Dražen Kudra (30) iz Laktaša zbog sumnje na neovlašteno snimanje. Kudra je, navodno, video postavio na TikTok i držao ga godinu dana dok snimka nije postala viralna.

Vlasnik crpke Živojin Gligić kaže da je otpustio radnika koji je snimao.

- Sve je vuklo na šalu - rekao je za beogradske Večernje novosti. - Svi su se smijali, a sada svi osuđuju - kaže Gligić.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik osudio je sve koji su snimili i širili snimku i najavio promjene zakona. - Zaslužuju javnu osudu i kaznenu odgovornost. Radit ćemo na dopuni postojećih zakonskih rešenja, kojima ćemo jače sankcionirati one koji ovim tipom nasilja ugrožavaju druge osobe - napisao je Dodik na Twitteru.

19. travanj 2024 19:14