StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMASKE U ŠKOLAMA|

RAVNATELJI:Ne možemo u školskim prostorima glumiti revolucionare/ RODITELJI:Mi odrasli pijemo kavu u kafiću, a djeca se u učionici guše pod maskama

Piše Anđelka Kelava
24. rujna 2021. - 19:52

Slučaj Krapinskih toplica gdje učenik već drugi tjedan izostaje s nastave jer odbija nositi masku od ulaza do učionice i nasilni ulazak roditelja u krapinsku osnovnu školu otvorio je niz pitanja vezanih za obavezno nošenje maski u višim razredima osnovnih škola gdje nije moguće osigurati propisani razmak od metar i pol između učenika. I dok se u javnosti žustro raspravljalo o krapinskom slučaju, sustigao nas je i onaj iz Sinja. Na prijedlog gradonačelnika Mire Bulja, načelnik tamošnjeg Stožera civilne zaštite potpisao je odluku kojom preporučuje da se ukine obveza nošenja maski za učenike, učitelje i nastavnike osnovnih i srednjih škola. Ima li sličnih slučajeva po dubrovačkim osnovnim školama, inzistiraju li pojedini roditelji da im djeca u obrazovnoj ustanovi ne nose zaštitnu masku, pitali smo ravnatelje ali i roditelje.

Premda je na samom početku nove školske godine među roditeljima u Dubrovniku kružio predložak dopisa ravnateljima i zaposlenicima škola za one koji ne žele da im djeca nose maske na nastavi niti da im se prije ulaza u školu mjeri temperatura, do dubrovačkih osnovnih škola taj dopis nije stigao. Potvrdili su nam to sami ravnatelji, a u razgovoru su naglasili i kako se ne susreću s problemom (ne)nošenja maski.

Roditelji se javno nisu bunili

U gruškoj osnovnoj školi ravnateljica Vedrana Elez kaže kako nema učenika koji odbijaju nositi maske niti je bilo pritisaka roditelja po tom pitanju. Naravno, napominje, da učenici koji imaju liječničko opravdanje da zbog zdravstvenih problema ne mogu nositi masku, masku ne nose. Komentirajući slučaj u Krapinskim toplicama Elez kratko kaže kako 'moramo biti odgovorni jedni prema drugima'.

- Nitko od roditelja nije prosvjedovao zbog nošenja maske u školskim prostorima, učenici poštuju propisane mjere u višim razredima, a sigurno da nije jednostavno, ali nemaju teškoća u provođenju tih mjera – govori ravnateljica cavtatske osnovne škole Kate Kukuljica, a na slučaj koji zadnjih dana puni medijski prostor kaže:

- Žao mi je tog djeteta iz Krapinskih toplica, želim da se vrati u školsku klupu jer je to najbolje mjesto za dijete. U ovoj pandemiji osjetili smo da su naša djeca otvorena za učitelje, za školu, za školske prijatelje. Roditeljima nije mjesto u školi, a djeca su se rado vratila svome jatu i jako dobro znaju da trebaju štititi sebe i druge – kaže Kukuljica.

U školi u kojoj ima skoro tisuću učenika, gdje se nastava odvija u čak tri zgrade, nije jednostavno provoditi epidemiološke mjere. U OŠ Župa dubrovačka svi učenici u predmetnoj nastavi moraju nositi maske jer im je razmak nemoguće ostvariti.

- Možemo mi o nošenju maski imati ovakvo ili onakvo mišljenje, ali upute moramo poštovati. Mi ne možemo o tome odlučivati nego Nacionalni stožer i Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Ne možemo u školskim prostorima glumiti revolucionare, već poštovati pravila igre – kaže ravnatelj župske škole Anton Jurkić.

Ovoga tjedna u Osnovnoj školi Marina Držića cijeli jedan razred je u samoizolaciji zbog dva slučaja koronavirusa, a učenici tog razreda su na online nastavi.

- Nemamo problema u školi s nošenjem maski, ali nije lako. Ne donosimo mi pravila na osnovu osobnih procjena nego moramo cijeniti struku. Djeca su najosjetljivija skupina i tako se moramo odnositi prema njima. Nažalost, danas smo svi mi postali epidemiolozi – smatra ravnateljica Zrinka Capor.

image

Sinjski gradonacelnik Miro Bulj pozvao je učenike da ne nose maske u školu
Josko Ponos/Cropix

U Osnovnoj školi u Mokošici također se učenici i učitelji pridržavaju svih propisanih mjera i kako kaže ravnateljica Petra Đapić Caput, u suradnji s roditeljima poštuju se sve mjere i upute koje škola dostavlja.

Na bojkot maski u krapinskoj školi Caput kaže:

- Tužna i teška situacija za dijete, roditelje, školu, za svih zajedno.

Od ravnateljice lapadske škole Nikoline Soko doznajemo kako se otkad pandemija traje roditelji i učenici pridržavaju svih uputa resornih ministarstava, disciplinarani su i roditelji i učenici i nema nikakvih poteškoća.

- Ako neko dijete zaboravi masku, osiguramo je. Možemo se pohvaliti dobrom suradnjom s učenicima i roditeljima. U školi ima par izoliranih slučajeva gdje djeca iz zdravstvenih razloga ne nose maske uz preporuku liječnika, omogući im se da sjede pored prozora – kaže Soko.

Bez pritisaka i prijetnji

Predsjednica županijskog ogranka Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola, ujedno i ravnateljica Osnovne škole Marina Getaldića,Silvana Bjelovučić o maskama u ovoj dubrovačkoj školi kaže:

-Do sada nismo imali probleme s roditeljima oko provedbe odluke Ministarstva znanosti i obrazovanja o nošenju maski u školi za učenike od 5. do 8. razreda. I roditelji i djelatnici svjesni su da je zbog sigurnosti učenika njihovo fizičko i psihičko zdravlje na prvom mjestu. Nastava uživo, boravak djece u školi s vršnjacima i njihovo mentalno zdravlje, svima nama u školi je na prvom mjestu. Dosta vremena provodimo u nastavi na otvorenom kako bi učenici što manje bili pod maskama te kako bi im nastavu olakšali što je više moguće – kaže Bjelovučić i dodaje:

- Svi smo zajedno u ovoj situaciji i sve što činimo zajedno s roditeljima je isključivo za dobrobit naše djece – kaže Bjelovučić. Pitamo je kako komentira slučaj u Krapini:

- Takav čin nasilja oštro osuđujem. Dijalog i razgovor je jedini alat koji donosi rezultate za dobrobit zajednice, u ovom slučaju škole. Navedeni nasilnički čin negativno će utjecati na osjećaj sigurnosti i psihičko zdravlje učenika, roditelja te djelatnika škole. Zabrinuti smo zbog sve većeg broja slučajeva fizičkih i verbalnih napada na učenike i prosvjetne djelatnike te ovim putem želimo osvijestiti javnost o problemu nasilja. Očekujemo da se ravnateljima školskih ustanova omogući provođenje odluka Ministarstva znanosti i obrazovanja bez pritiska, prijetnji i incidenata – jasna je Bjelovučić.

Dok dobar dio dubrovačkih roditelja podržava nošenje maski u školama jer smatraju to kakvom- takvom zaštitom svojih najdražih, ima i onih suprotnog mišljenja.

- Zašto sam protiv maski? Zato što kao nus pojava nastaje 'malaksalost' mozga, osobito kada se ustrajno ide s takvom medotodom. Mozak ne dobiva dovoljno kisika, slabi koncentracija. Hoćemo li pristati na stvaranje novog problema zbog postojećeg? - pita se roditelj koji je želio ostati anoniman ali i dodaje kako se epidemiološke mjere mogu riješiti na drugačiji način. Spominje mogućnost postavljanja pregrada u razredima.

- Ima puno nesuglasica oko tih mjera. Nije u interesu društva, ako je za čovjeka i građanina, da stvaramo novi problem. Možda bi mogli učenici maske nositi samo kad se miješaju na hodniku, a da ih u razredu skinu. Koliko se i s kojom ozbiljnošću uzima malaksalost mozga to je druga stvar, stvaramo nezdravu situaciju. Kad netko pet sati udiše svoj CO2 to sigurno nije zdravo, a moglo bi se i drugačije. Postoji naravno prostorna stiska, i o tome se treba brinuti, možda osloboditi neki prostor u školi, a ne im naturiti neko drugo zlo – kaže ovaj roditelj.

Ipak većina dubrovačkih roditelja, bili osobno za ili protiv zaštitnih maski, djecu u školu šalju sa zaštitnim maskama. Epidemioloških mjera se u pandemijskom vremenu treba pridržavati. To znanje već godinu i pol utvrđujemo.

Bunt ili zdravlje?

- Ne znam kakva je sloboda pojedinca izdvojiti dijete iz škole ako je ona obvezna, ali kao roditelj razumijem zabrinutost. No, ako pojedinac sve čini samo zbog bunta, onda je to druga stvar. Ili je zbog zdravlja, ali to onda treba dijalogom riješiti. Treba istražiti je li covid i koliko uopće raširen kod djece, a ne koristiti izgovore tipa 'nismo', 'nemamo prostora'... Najlakše je nabiti nekome 'brnjicu' na usta, no s druge strane škola je obvezna – komentira slučaj u Krapinskim toplicama jedan dubrovački roditelj i ukazuje na mogućnost rješenja tog problema putem online nastave.
- Malo je dijaloga, to je jednosmjerna struja, što je netko odlučio u ime svih. Ne ide to kod svakoga. Koju poruku društvu šaljemo? Treba nam više uvažavanja, a manje osuđivanja. Trebamo više znanja o virusu. Mi odrasli sjedimo i pijemo kavu u kafiću, a djeca su u maskama, zato što će klimati glavama?! Nisam protiv epidemioloških mjera, ali treba istražiti¨detalje. Znanje mijenja percepciju, onaj zadnji na dnu trpi najviše.

18. travanj 2024 20:54