StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetAMERIKA DUŽNA KAO GRČKA

Raste strah da bi SAD mogao bakrotirati, datum X opasno se približava. Najcrnji scenarij dramatično bi se odrazio na čitav svijet

Piše Marin Prvan/ SD
6. prosinca 2021. - 16:44

Bipartisan Policy Center (BPC) priopćio je u petak da će američka savezna vlada vjerojatno ostati bez prostora za zaduživanje i prekršiti ograničenja duga ubrzo poslije 21. prosinca. 'Ograničenje duga 'X Date' - kada Sjedinjene Države više neće moći ispunjavati svoje obveze u cijelosti i na vrijeme - najvjerojatnije će nastupiti između 21. prosinca 2021. i 28. siječnja 2022.', washingtonski think tank je upozorio na svojoj web stranici, prenosi Slobodna Dalmacija.

Prema Shai Akabasu, direktoru ekonomske politike u BPC-u, 'oni koji vjeruju da se granica duga može samo gurnuti u pozadinu nadolazećih zakonodavnih stavki u prosincu su dezinformirani.' Dodao je: 'Kongres bi koketirao s financijskom katastrofom ako ode na odmor bez rješavanja ograničenja duga', prenosi RT.

BPC je istaknuo da će 15. prosinca biti od posebne važnosti. Ako tromjesečni prihodi od poreza na dobit koji dospijevaju tog dana budu posebno slabi, prema BPC-u, to bi Odjelu riznice moglo ostaviti opasno nisku količinu gotovine, približavajući datum X i povećavajući rizike za porezne obveznike, financijska tržišta i gospodarstvo . Nadalje se dodaje da bi s nekoliko velikih saveznih plaćanja dospjelih u sljedećim danima, a posebno krajem mjeseca, takav scenarij vjerojatno rezultirao datumom X prije Nove godine.

'Neuspjeh da se produži granica državnog duga bio bi događaj bez presedana u modernoj američkoj povijesti koji nosi ozbiljne rizike za američke porezne obveznike', rekao je think tank. 'Neplaćanje državnih računa na vrijeme moglo bi izazvati trenutne valove u cijelom globalnom gospodarstvu, posebno u vrijeme gospodarskog oporavka i povećane neizvjesnosti oko nove varijante Covid-19.'

Inače, SAD je četvrta zemlja po omjeru javnog duga i BDP-a, sa 6.7 posto većim obvezama od veličine ukupnog gospodarstva.

19. travanj 2024 09:03