StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBURNO U SABORU

Raspravlja se o Zakonu o radu: Mostovci bi da o radu nedjeljom odlučuju radnici, a iz Centra zagovaraju da odluku donose poslodavci

Piše Hina
8. prosinca 2022. - 15:26

Saborski zastupnici Mosta zagovarali su u četvrtak, u raspravi o uvođenju neradne nedjelje, kako bi radnicima trebalo prepustiti da odluče hoće li raditi nedjeljom ili ne, dok oni iz Centra drže da je najbolje odabir ostaviti poslodavcima.

Zaposlenicima bi trebalo prepustiti odluku, ne smije im se nametati ni 16 radnih niti 36 neradnih nedjelja, kazao je Marin Miletić (Most) raspravljajući o Vladinu prijedlogu da nedjelja, u pravilu, bude neradna, a trgovci mogu odabrati kojih će 16 nedjelja raditi.

S obzirom na krizu, smatra Miletić, ne treba brinuti hoće li biti dovoljno onih koji će htjeti raditi nedjeljom. Bit će ih, ističe.

Marijana Puljak (Centar) drži pak da je najbolje odluku prepustiti poslodavcima, s tim da rad nedjeljom moraju platiti više i osigurati radniku slobodan dan za odmor.

Pita se i zašto slobodnu nedjelju ograničiti samo na trgovinu, zar obitelj nemaju i konobari, kuhari, zaposleni u turizmu?

image

Marijana Puljak.
 

Vanesa Pandzic/Cropix

Most, Centar i Glas slažu se da rad nedjeljom mora biti više plaćen, što predlaže i Vlada.

Klub HDZ-a podržava Vladin prijedlog, a Marijana Petir navodi kako je to "pozitivan korak prema pronalasku trajnog rješenja".

Ustvrdila je kako je očigledno da rad nedjeljom pogoduje velikim trgovačkim lancima, često u stranom vlasništvu, koji u matičnim državama ne rade nedjeljom.

Petir: Radnika u trgovini nedostaje kao suhog zlata

Male, nespecijalizirane trgovine ne mogu se nositi s rastućom konkurencijom velikih trgovačkih lanaca, pa zatvaraju svoja vrata, kazala je.

Kao neosnovane odbacuje tvrdnje da će slobodna nedjelja dovesti do otpuštanja radnika i negativno djelovati na gospodarstvo.

Po podacima Porezne uprave, promet u trgovinama na malo najveći je petkom i subotom, a u trgovačkim lancima subotom, ne nedjeljom, kaže Petir i dodaje kako u trgovini "radnika nedostaje kao suhog zlata".

Marin Miletić za izmjene Zakona o radu (ZOR) kaže da su "korak naprijed", no zamjera da se odredbe o radu na određeno vrijeme ne primjenjuju na agencijski rad, načelo nedostupnosti radnika nakon radnog vremena može se isključiti kolektivnim ugovorom itd.

Anka Mrak Taritaš (Glas) zauzima se da rad nedjeljom bude odgovarajuće plaćen jer će e time urediti to pitanje, a neki poslodavci nakon toga više neće htjeti raditi nedjeljom.

image

Anka Mrak Taritaš

Goran Mehkek/Cropix

Ocijenila je kako će mogućnost rada na izdvojenom mjestu do osme godine djetetova života i pravo na pet neplaćenih dana za skrb o članu obitelji primarno koristiti žene. Zbog toga će dobiti manju plaću, a u konačnici i mirovinu, upozorila je.

Sabor objedinjeno raspravlja o izmjenama zakona o radu, trgovini i sprječavanju rada na crno, pa svaki klub ima pravo govoriti 20 umjesto uobičajenih 10 minuta, što je usporilo raspravu.

19. travanj 2024 11:35