StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘nije ovo, ljudi, izbor za miss‘

Rambo Amadeus pozvao Srbe da izađu na izbore: ‘Demokracija je taoc apstinenata, autokrati žele da ostanete doma. Glasajte, makar za najmanju štetočinu‘

Piše psd
3. travnja 2022. - 11:28

"Demokracija je taoc apstinenata. Što je više nezainteresiranih ili razočaranih koji "nemaju za koga glasati", manja je mogućnost redovne smjene vlasti na izborima, a veći prostor za špekulacije i nagađanja kakav je politički ukus ukupnog društva", izjavio za Danas Rambo Amadeus, glazbenik i filozof amater, te jedan od potpisnika Grupe 30 koja poziva građanke i građane da izađu na izbore u Srbiji. U potpisu se ne nalaze mnogi književnici, profesori, glazbenici, novinari, borci protiv korupcije i kriminala te druge javne ličnosti. Ova grupa u svom pozivu podsjetila je na riječi dobitnika Nobelove nagrade, portugalskog  književnika Josea Saramaga koji je izjavio da "mi kao građani, imamo obavezu da djelujemo i učestvujemo i da je građanin taj koji stvara promjene", prenosi Slobodna Dalmacija.

Rambo podsjeća da je redovno mijenjanje vlasti prirodni proces u uređenijim društvima. "Danas u civiliziranom društvu pristojan građanin nastoji redovno mijenjati vlast na izborima, jer je dugo opstajanje na vlasti po prirodi stvari jednosmjeran put u autokraciju. Dovoljno je pogledati po svijetu i vidimo u kakvim društvima su građani sigurniji, slobodniji i sretniji pa da, bez potrebe da nam iko nameće mišljenje, sami zaključimo. Zato države razvijenih demokracija imaju visoku izlaznost na izborima. Ne brkaju demokratske izbore sa "izborima za Miss". Ako nemaju favorita, svjesni svoje odgovornosti, važnosti svog glasa, sofisticiranosti i krhkosti civiliziranog društva, glasaju za potencijalno najmanjeg štetočinu."

"Nasuprot demokratskoj tradiciji, lokalno prihvaćena uzrečica "Sjaši Kurta da uzjašeš Murta" smišljena je prije više stotina godina da bi tadašnji tirani i despoti na efikasan i besplatan način svoje podanike demoralizirali i uvjerili ih da je bilo kakva promjena vlasti besmislena i suvišna. Solidna ideja za mlade demokracije je da se izglasa obavezno glasanje. Do tada, odluka ostaje na savjesti pojedinca", zaključuje svjetski mega car.


"Ako sebi postavite pitanje "zašto bih se zamarao glasanjem", imajte na umu da ste učinili nešto čemu se svaki neprijatelj demokracije raduje. Jedan po jedan građanin sa ovim mislima i demokracija umire. Istina je da mi svi pojedinačno oblikujemo svijet u kojem živimo. Nemojmo se odreći tog prava i na taj način prepustiti drugima da odlučuju umjesto nas", navodi se u pozivu grupe.

17. travanj 2024 07:08