StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetEkstreman rast

Radijacija u Černobilu 20 puta veća nego je uobičajeno, stručnjaci u strahu od borbi u blizini drugih reaktora

Piše PSD
25. veljače 2022. - 15:52

Oko nuklearne elektrane u Černobilu zabilježen je skok radijacije. Podaci s nadzornih postaja pokazuju da su se razine radijacije u četvrtak povećale oko 20 puta, javlja BBC, a prenosi Slobodna Dalmacija.

- Oko reaktora biste inače primili dozu od oko tri jedinice (zvane mikrosieverti) svaki sat - to je skočilo na 65, objašnjava stručnjakinja za nuklearne materijale Sveučilišta Sheffield, profesorica Claire Corkhill.

- To je otprilike pet puta više nego što biste dobili na transatlantskom letu.

Najvjerojatnije objašnjenje, kaže ona, je povećano kretanje ljudi i vozila u černobilskoj isključenoj zoni od 4000 četvornih kilometara koja je podigla radioaktivnu prašinu koja je obično neometana na tlu.

Nemiri oko sada ugašene nuklearne elektrane su alarmantni, no ponavljanje nuklearne katastrofe iz 1986. godine, kažu stručnjaci, malo je vjerojatno.

- Radioaktivnost se od tada značajno smanjila i ono što je tada ispustilo radioaktivnost bio je veliki požar”, objašnjava profesorica Corkhill.

Mnogo više zabrinjavaju borbe borbe u blizini drugih ukrajinskih nuklearnih reaktora koji rade.

Stručnjak za nuklearnu politiku James Acton napisao je u četvrtak da je 'Černobil unutar velikog nenaseljenog prostora. Drugi ukrajinski reaktori nisu na sličan način izolirani'.

Štoviše, velik dio goriva u ovim drugim reaktorima znatno je radioaktivniji od goriva u Černobilu, dodao je.

- Nije došlo do nekog novog incidenta, to je radioaktivni materijal koji se normalno nalazi tu. Nisam mogao potpuno ispratiti, ali valjda dva detektora pokazuju neku povišenu radijaciju, a jedan normalnu, tako da to ne znači puno. Više mi se čini da netko nevješto pokušava širiti strah od radijacije, rekao je za BUKU Aleksandar Ivković, specijalist radiologije.

28. travanj 2024 09:09