StoryEditor
Hrvatska i svijetDROGA VRIJEDNA OKO MILIJARDU EURA

"Pala" narkobanda koja je prokrijumičarila 50 tona heroina i kokaina

Piše Jutarnji list Foto: profimedia
8. listopada 2019. - 20:57
Trinaest muškaraca uhićeno je u utorak u Velikoj Britaniji u sklopu istrage o najvećoj trgovini drogom ikada otkrivenoj u toj zemlji, objavila je britanska Agencija za borbu protiv organiziranog kriminala (NCA), donosi Jutarnji list.

Ti muškarci stari između 24 i 59 godina osumnjičeni su za pripadnost britanskom ogranku međunarodne kriminalističke skupine. Oni su prokrijumčarili iz Nizozemske više od 50 tona heroina, kokaina i marihuane vrijedne više milijarda funta koristeći fiktivne nizozemske i britanske tvrtke, precizira NCA u priopćenju.

 Obim te trgovine droge je utvrđen nakon presretanja u rujnu 2018. triju tereta od 351 kg kokaina, 92 kg heroina, 250 marihuane i 1850 tona hašiša ukupne vrijednosti 38 milijuna funti (42,3 milijuna eura) u preprodaji.
NCA drži da je više puta droga bila unijeta u Veliku Britaniju između veljače 2017. i listopada 2018. skrivena među povrćem i sokovima na teretnim brodovima do britanskih luka.

"Vjerujemo da su ti muškarci bili upleteni u najveću ikada otkrivenu operaciju ... u Veliku Britaniju unijeli tone smrtonosne droge podijeljene kriminalističkim skupinama diljem zemlje", komentirala je Jayne Lloyd, regionalna istražiteljica u NCA.
"U suradnji s nizozemskom policijom vjerujemo da smo razotkrili putanje opskrbe", dodala je.

U sklopu te istrage u travnju su uhićena četiri muškarca i dvije žene u Nizozemskoj na temelju europskih uhidbenih naloga. Oni čekaju izručenje u Veliku Britaniju, donosi Jutarnji list.
loading...

Izdvojeno

10. srpanj 2020 00:07