StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetGubitnikovi potezi

Putinu očajnički treba bilo kakva pobjeda, spreman je na sve: procurio njegov plan za bitku kakva dosad nije viđena u Ukrajini

Piše Vlado Vurušić/JL
12. travnja 2022. - 17:55
Očekuje se odlučujuća bitka za jugoistok Ukrajine, gdje je Rusija zbog te 'majke svih bitaka' povukla svoje snage s bojišta na sjeveru zemlje od Kijeva do Černihiva i Sumija još početkom travnjaAFP

Ukrajinski mediji, pozivajući se na izvješće branitelja Mariupolja, koji se nalaze na području tvornice Azovstal, kao jedne od zadnjih točaka obrane grada, tvrde da je ruska vojska upotrijebila kemijsko oružje. Naime, prema tom izvješću, trojica ukrajinskih vojnika "imala su simptome trovanja kemijskim sredstvima", ali im život nije ugrožen. Na kemijsko oružje, kojim su se navodno koristili u Mariupolju, već prije nekoliko dana upozorio je američki predsjednik Joe Biden, koji je tada najavio da Rusiji slijedi oštar odgovor bude li upotrebljavala zabranjena kemijska sredstva u ratu.

image

Ukrajinski mediji, pozivajući se na izvješće branitelja Mariupolja, koji se nalaze na području tvornice Azovstal, tvrde da je ruska vojska upotrijebila kemijsko oružje

AFP

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss rekla je da Britanija provjerava tu informaciju te da će tražiti da se ruska strana izjasni. Naglasila je da primjena kemijskog oružja može dovesti do eskalacije sukoba, piše Jutarnji list.

Inače, očekuje se odlučujuća bitka za Donbas, odnosno jugoistok Ukrajine, gdje Rusija već danima gomila vojsku te je zbog te "majke svih bitaka" povukla svoje snage s bojišta na sjeveru zemlje od Kijeva do Černihiva i Sumija još početkom travnja.

image

Gdje dolazi Putinova vojska, civili odlaze

Ronaldo Schemidt/AFP

Ukrajinci smatraju da bi ruska ofenziva na tom području koje obuhvaća gotovo tisuću kilometara mogla početi za otprilike tjedan dana, premda britanski i američki obavještajni izvori govore da bi se napad mogao zbiti tek za 15 do čak 20 dana, jer Rusi još dovode, grupiraju i razmještaju snage duž linije bojišnice.

Velike kolone, velika meta

Putin je odlučio napasti upravo na području gdje Ukrajinci imaju razvijen sustav utvrda koje su tamo izgrađene u posljednjih osam godina. Ukrajinci nastoje razbiti vojne kolone koje pristižu. Tako su, navodno, razbili veću skupinu tenkove i vozila kod grada Veliki Burluk kraj Harkiva, iako se sumnja da je uspjeh potpun jer je kolona bila duga 60 km.

image

Ukrajinski vojnici u Donbasu dobro znaju ranjivost Putinove soldateske

Fadel Senna/AFP

Ruske pješačko-motorizirane snage te paravojne formacije Donjecka već ulaze na osvojena područja i raspoređuju se duž linije bojišta. No, borbe na tom području ionako traju bez prestanka od početka rata.

Nakon povlačenja ruskih snaga iz Kijeva, a dio vojske povukao se u Bjelorusiju, linija bojišta praktički se proteže sada samo uzduž rusko-ukrajinske granice od sjeverozapadnih dijelova Harkivske oblasti te na južnim obroncima crnomorske ukrajinske obale.

image

Vladimir Putin želi proglasiti bilo kakvu pobjedu ili makar 'prvu fazu pobjede'

AFP

Kod Harkiva su već raspoređene ruske desantne snage koje su bile u borbama kod Kijeva.

Nakon što nije ostvario brzi ratni uspjeh i "pad" Kijeva, Putin je odlučio osvojiti cijeli Donbas, kako kažu u Kremlju, "u doglednoj budućnosti", a navodno do 9. svibnja, Dana pobjede u Drugom svjetskom ratu, što je u danim okolnostima apsurdno, licemjerno i bizarno jer Rusija je danas daleko od negdašnjih ideala antifašizma. Putin dakle želi proglasiti bilo kakvu pobjedu ili makar "prvu fazu pobjede", piše Jutarnji list.

image

Vagon na željezničkoj postaji u Kramatorsku, dokaz na što je Putin sve spreman za bilo kakav privid pobjede

Fadel Senna/AFP
27. travanj 2024 02:53