StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZa svaki slučaj

Putinova ‘temeljita‘ priprema za predsjedničke izbore: Voditelj skupine za praćenje izbornog procesa ostaje iza rešetaka

Piše hina
6. prosinca 2023. - 17:27
This pool photograph distributed by Russian state agency Sputnik shows Russia‘s President Vladimir Putin attending a meeting with President of the United Arab Emirates in Abu Dhabi on December 6, 2023. (Photo by Sergei SAVOSTYANOV/POOL/AFP)Sergei Savostyanov/Afp

Sud u Moskvi presudio je da voditelja skupine za praćenje izbora koja je u prošlosti iznosila tvrdnje o raširenoj izbornoj prijevari zadrži u zatvoru do sredine travnja sljedeće godine, mjesec dana nakon što se očekuje da će Rusija održati sljedeće predsjedničke izbore.

Grigori Melkonjants, supredsjednik nevladine skupine Golos, koju je ministarstvo pravosuđa označilo kao "stranog agenta", uhićen je u kolovozu prije regionalnih izbora i optužen za suradnju s "nepoželjnom organizacijom", što on negira.

Golos (Glas) je u prošlosti raspoređivao promatrače na biračka mjesta, vodio telefonsku liniju za pritužbe i bilježio izvješća o izbornim zloporabama i kršenju zakona širom zemlje na svojoj internetskoj stranici.

Odluka suda o produljenju istražnog pritvora Melkonjantsu za dodatna tri mjeseca - na osam mjeseci - dolazi u trenutku kada se Rusija priprema za službeni početak predsjedničke izborne kampanje.

Melkonjantsovi saveznici optužili su vlasti da su ga nepravedno pritvorile kako bi izbjegle odgovarajuću kontrolu izbora i ukazale na neuobičajenu žurbu s produljenjem njegova istražnog pritvora, koji je trebao isteći 1. siječnja.

"Zapravo, razumijemo da postoji samo jedan razlog za takvu žurbu u produljenju roka - da se ne pokvari predsjednička kampanja sudskim ročištem protiv predsjednika nadzorne organizacije", rekao je Stanislav Andreičuk, drugi supredsjednik Golosa.

"Bilo bi to nekako neočekivano. Zato su odlučili produljiti rok dan prije raspisivanja izbora", dodao je.

Melkonjants je optužen za suradnju s Europskom mrežom organizacija za promatranje izbora (ENEMO), nevladinom organizacijom sa sjedištem u Crnoj Gori.

Andreičuk, njegov supredsjednik, rekao je da Golos nije komunicirao s ENEMO-om otkako je Rusija zabranila ENEMO kao "nepoželjan" 2021. godine.

Portal vijesti na ruskom jeziku SOTA naveo je da Melkonjants zvuči potišteno nakon presude od srijede. “Ja sam nevina osoba i već služim kaznu”, prenijela je SOTA njegove riječi

"Nikakve strašne aktivnosti nisam obavljao, a držanje u ćeliji je, po mom mišljenju, čudno. Nemam priliku komunicirati s rodbinom, čak se ne mogu javiti ni majci. Ovo je za mene teško iskušenje", rekao je.

02. svibanj 2024 09:03