StoryEditorOCM

Putina izdali vlastiti časnici: ‘Odali su nam obavještajne informacije koje su omogućile masivni napad na Krim!‘

Piše Anita Belak-Krile/sd
26. rujna 2023. - 18:28

Devet godina nakon aneksije Krima ruski okupatori uvjeravaju da su teritorij u potpunosti integrirali u Rusku Federaciju. No izvještaji o "izdajnicima" koji otvoreno prkose ruskim pravilima i sve veći broj tajnih pokreta otpora koji se osnivaju na Krimu pokazuju kako Krim nije integriran ni blizu koliko bi Vladimir Putin to želio. Kako se ukrajinske snage približavaju Krimu, sve je više akcija pokreta otpora koji zagorčavaju život Rusima. Zajedno s Ukrajincima i Krimski Tatari su također na okupiranom poluotoku formirali oružani pokret otpora kako bi pomogli ukrajinskoj vojsci. Nazvali su ga Ateš, a članovi pokreta su napravili na desetke skrovišta s eksplozivom, oružjem i streljivom, a partizanske operacije izvode i u Rusiji, donosi Slobodna Dalmacija.

Govoreći ekskluzivno za Kyiv Post pripadnici Ateša otkrili su kako su dostavili niz važnih podataka Kijevu zahvaljujući kojima su zadnji ukrajinski napadi bili tako učinkoviti.

Posljednjih tjedana Ukrajina je, naime, intenzivirala napade na vojne ciljeve na Krimu. Žele Rusima dati do znanja da nisu sigurni, da ne kontroliraju nebo nad Krimom te da su ranjivi na njihove udare. Britanske dugometne krstareće rakete Storm Shadow i francuske SCALP, omogućila su vojnicima Volodimira Zelenskog veći domet za udare na ciljeve na poluotoku. Istovremeno kako bi  poremetiti rusku logistiku i kontrolu, Ukrajina koristi i svoju novu flotu jurišnih dronova i projektila Neptun, a na putu prema Kijevu su i američki projektili ATACMS dometa od gotovo 320 kilometara. Zadnji udari su razotkrili velike nedostatke u ruskom sustavu protuzračne obrane. Uništen im je  i sofisticirani sustav S-400 Triumf pa su morali preraspodijeliti proturaketne baterije s drugih mjesta na bojnom polju.

Kao što je poznato Ukrajinci su u petak gađali sjedište ruske Crnomorske flote u Sevastopolju, devastirajući zgradu koja je postala simbol okupacije. U tom raketnom napadu ozlijeđeno je na stotine vojnika i ubijeno njih preko 30, a kako su ispričali pripadnici Ateša sve se to dogodilo zahvaljujući njima, odnosno ruskim vojnicima koji su za novac izdali Putina. Do navodne izdaje je došlo dok se admiral Viktor Sokolov, zapovjednik ruske Crnomorske flote sastajao s drugim zapovjednicima. Putin je osobno odabrao Sokolova da vrati ponos floti nakon gubitka vodeće krstarice Moskva prošle godine. Pouzdano se ne zna je li admiral preživio ovaj napad. Prvo su, naime, Ukrajinci tvrdili kako je poginuo, a onda su Rusi objavili video sa sastanka na kojem je i on bio online  uključen s Krima.

image

 

 

Russian Defense Ministry/Anadolu Agency Via Afp

Članovi Ateša su Kyiv Postu ispričali kako su Putinovi časnici s Krima Ukrajini predali obavještajne podatke koji su omogućili napad u kojem je uništeno sjedište ruske Crnomorske flote. Tvrde kako su platili vojnicima da im odaju vojne podatke. Na ruku im su im išli i ruski problemi s plaćama koju navodno trupe nisu dobile. Članovi pokreta otpora kazali su kako vojnici koji su im dostavili obavještajne podatke smatraju da je Putin tiranin koji “vodi zločinački rat i da on mora prestati”.

"Novčana nagrada im je samo pomogla da se odluče na suradnju s pokretom Ateš i služi im kao dodatni poticaj", kazao je glasnogovornik pokreta koji nije htio otkriti koliko masno su platili Rusima za odavanje vojnih tajni. 

Također, prema navodima Ateša, informacije ove partizanske skupine su bile ključne za uništenje velikog desantnog broda Minsk i oštećenje podmornice Rostov na Donu ranije ovog mjeseca. Napadajući Krim, Ukrajina podiže cijenu koju Moskva mora platiti da zadrži kontrolu nad strateški vitalnim poluotokom i otežavaju Putinu korištenje Krima kao logističkog središta za kontrolu nad južnom Ukrajinom.

Andrij Jusov predstavnik ukrajinske obrambene obavještajne službe GUR, potvrdio je za Kyiv Post da radi s partizanima i da su odigrali ključnu ulogu u nedavnim ukrajinskim udarima na ruske mete na okupiranom Krimu. Operacija je nazvana "Zamka za rakove", a prema ukrajinskim izvorima do udara je došlo usred sastanka na kojem su između ostalih sudjelovali zapovjednik 14. gardijske brigade, zamjenik zapovjednika, neodređeni broj borbenih pilota i časnika, te predstavnici ruske tajne policije FSB-a.

image

 

 

Mikhail Metzel/Afp

Njemački stručnjak za vojna pitanja Marcus Keupp za DW je ocijenio kako napadi Ukrajine na vojne ciljeve u Sevastopolju pokazuju da ruska protuzračna obrana očito nije u stanju presresti zapadne krstareće rakete.

„Ukrajina u tim napadima, kako ističe, na meti nema samo vojne već i simbolične ciljeve, kao što je sjedište ruske Crnomorske flote, "najsvetiji" vojni objekt na cijelom Krimu. Prizori koji su se mogli vidjeti na snimkama jasno pokazuju da onaj, tko se tamo nalazio, vjerojatno više nije među živima. To je potpuna katastrofa za Rusiju, naglašava njemački vojni stručnjak.

Krim je središnji dio ekspanzivne teritorijalne vizije koju je zacrtao ruski predsjednik Vladimir Putin, tako da je nesposobnost Moskve da ga zaštiti od napada velika sramota za Kremlj koji je godinama promicao useljavanje iz Rusije na Krim.

Kad je Rusija pokrenula veliki napad na Ukrajinu u veljači 2022., upotrijebila je svoje snage na Krimu da zauzmu obližnje teritorije u regijama Herson i Zaporižje uspostavljajući kopneni most koji povezuje dijelove istočne Ukrajine koje su okupirali. Krim i flotu koja je u Crnom moru koriste kao lansirne rampe za raketne napade na Ukrajinu. Kao rezultat toga, eliminacija prijetnje koja dolazi s poluotoka središnji je vojni cilj Kijeva. 

image
screenshot X
02. svibanj 2024 20:12