StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetratoborne izjave

Putin tvrdi da u Ukrajini još nije ni započeo ‘ozbiljnije stvari‘, svijetu uputio uznemirujuću poruku: ‘Zapad želi poraziti Rusiju, neka samo pokuša!‘

Piše HINA
7. srpnja 2022. - 22:18

Ruski predsjednik Vladimir Putin uputio je izazov Zapadu poručivši mu "neka samo pokuša" poraziti Rusiju "na bojnom polju" u Ukrajini, gdje Moskva "još nije počela ozbiljne stvari".

- Danas čujemo da nas žele pobijediti na bojnom polju. Što reći? Neka pokušaju! - rekao je Putin na sastanku s čelnicima skupina u donjem domu parlamenta koji je prenosila televizija.

- Više puta smo čuli da se Zapad želi boriti s nama do posljednjeg Ukrajinca. To je tragedija za ukrajinski narod. No čini se da sve ide u tom smjeru - dodao je.

Ove ratoborne izjave dolaze u vrijeme kada su Sjedinjene Države i europske zemlje ovih tjedana ubrzale dopremu oružja ukrajinskim snagama koje pokušavaju zaustaviti napredovanje ruske vojske na istoku zemlje.

"Svi moraju znati da još nismo počeli ozbiljne stvari" u Ukrajini, rekao je Putin u svom govoru, jednom od najoštrijih zadnjih tjedana.

Ipak, nije najavio proširenje vojne operacije ni druge konkretne inicijative.

- Istodobno, mi ne odbijamo mirovne pregovore. No oni koji ih odbijaju moraju znati da što ih dulje budu odbijali, bit će im teže pregovarati s nama - dodao je ruski predsjednik.

Koristeći se retorikom koja podsjeća na retoriku sovjetskih vođa u vrijeme hladnog rata, Putin je ujedno osudio zapadni "totalitarni liberalizam" i ocijenio da ofenziva u Ukrajini označava početak preobrazbe svijeta obilježenog "egocentričnom američkom globalizacijom ka stvarno multipolarnom svijetu".

"U većini zemalja ljudi ne žele takav život ni takvu budućnost", rekao je. "Umorni su od klečanja i od ponižavanja pred onima koji misle da su posebni".

20. travanj 2024 14:40