StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSRUŠILI SU VLASTITI AVION ZBOG KAOSA

Putin se suočava s revoltom i pobunom u vojnim krugovima zbog ogromnih grešaka u Ukrajini: ‘Njegovi savjetnici mu lažu. Više nema povjerenja u njih, a na bojištu vlada kaos‘

Piše psd
31. ožujka 2022. - 10:26

Britanski i američki obavještajci tvrde kako se ruski predsjednik Vladimir Putin suočava s rastućom vojnom pobunom zbog svog "osobnog rata" u Ukrajini dok mu njegovi savjetnici lažu o neuspjesima invazije.  

Jeremy Fleming, čelnik britanske obavještajne službe GCHQ, istaknuo je kako Putin uvelike krivo procijenio sposobnosti nekoć moćnih ruskih oružanih snaga, a istovremeno podcijenio spremnost na otpor ukrajinskog naroda, kao i odlučnost Zapada, koji je kaznio Moskvu koordiniranim sankcijama.

„Vjerujemo da mu se savjetnici boje reći istinu", kazao je Fleming u govoru u Canberri na Australskom nacionalnom sveučilištu. Pozivajući se na nove obavještajne podatke, Fleming je rekao da postoje dokazi o niskom moralu i lošoj opremljenosti ruskih vojnika.

image

Rat u Ukrajini

Afp

Srušili vlastiti avion 

„Njihovo zapovijedanje i kontrola je u kaosu. Iako vjerujemo da se Putinovi savjetnici boje reći mu istinu, opseg ovih pogrešnih procjena mora biti kristalno jasan režimu. To je postao njegov osobni rat. Vidjeli smo ruske vojnike, bez oružja i morala, kako odbijaju izvršavati zapovijedi, sabotiraju vlastitu opremu, a čak su slučajno oborili i vlastiti zrakoplov - izjavio je Fleming ne precizirajući kada i gdje. Britanski obavještajci navode da se dio ruskih jedinica koje su pretrpjele velike gubitke prisiljen vratiti u Bjelorusiju i Rusiju kako bi se reorganizirale i opskrbile, piše u Slobodnoj.

„Rusija povlači 20 posto svojih vojnika oko Kijeva i šalje ih u Bjelorusiju na opskrbu, naveo je glasnogovornik Pentagona John Kirby. Američki dužnosnici također uvjeravaju kako Putin sve više shvaća da ga je vojni vrh doveo u zabludu o razmjerima gubitaka na terenu i korištenju ročnika u borbi protiv rata.

Državni tajnik Antony Blinken kazao je da Putinu njegovi savjetnici ne daju točne i cjelovite informacije.

'U vezi s predsjednikom Putinom, mogu vam ponoviti ono što sam rekao i ranije, jedna od Ahilovih peta autokracije je ta da u takvim sistemima nemate ljude koji moćnicima govore istinu ili uopće imaju mogućnost moćnicima govoriti istinu. A mislim da to sada vidimo u Rusiji – istaknuo je Blinken.

Amerikanci tvrde kako imaju informacije da postoji stalna napetost između Putina i ministarstva obrane, koja proizlazi iz Putinovog nepovjerenja u vodstvo ministarstva obrane.

27. travanj 2024 03:35