StoryEditorOCM

‘Putin je pronašao žrtvenog jarca, svu krivnju za neuspješnu mobilizaciju svalit će na njega!‘

Piše dv
6. listopada 2022. - 10:53

Institut za proučavanje rata (ISW) u srijedu je objavio istraživanje u kojemu zaključuju kako će ministar obrane Sergej Šojgu vrlo vjerojatno biti Putinov žrtveni jarac zbog loše provedbe mobilizacije.

Američki think tank tvrde da će ruski predsjednik sve više svaljivati krivicu na Šojgua, a pritom će davati podršku drugim vojnim frakcijama. Putin je također sve bliže ‘radikalnim‘ elementima svoje baze, tvrdi ISW, a podsjetimo, krajem rujna naredio je djelommičnu mobilizaciju oko 300.000 rezervista.

Igor Strelkov (ili Igor Girkin), bivši agent FSB-a i vojni veteran, na Telegramu je ocijenio da bi vodstvo Moskovske oblasti moglo uskoro odgovarati za ono što je učinjeno, ali i za ono što nije učinjeno prije početka rata i tijekom rata.

- Državni mediji su ‘iznenada prozreli‘ sve one pobleme koji su ‘mirisali‘ od samog početka tzv. specijalne vojne operacije‘. To znači da će netko pasti, netko velik, napisao je komentirajući sadržaj najnovije emisije Vladimira Solovjova, Putinova trbuhozborca.

- Vrlo vjerojatno će Šojgu biti prepoznat kao krivac naših briljantnih pregrupiranja. Ovakvo iznenadno prosvjetljenje patentiranih lažljivaca na TV-u ne mogu drugačije objasniti. Tko bi mogao doći na njegovo mjesto, još nije poznato. Mogu sammo reći da su Ministarstvo obrane Ruske Federacije i njegov čelnik dali neprocjenjiv i ogroman diopirnos činjenici da smo sada na rubu vojno-političke katastrofe, rekao je Strelkov, inače bivši ministar obrane DNR-a.

Otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu Girkin uglavnom daleko od fronta objavljuje snimke u kojima kritizira poteze ruskog rukovodstva, a nerijetko je znao i otkrivati tajne ili nezgodne detalje o zbivanjima u ruskoj ili separatističkoj vojsci.

Inače, Kremlj je objavio detalje dekreta koji je Vladimir Putin potpisao kako bi se ispravili detalji djelomične mobilizacije.

- Prema Uredbi, odgodu imaju oni koji prvi put stječu obrazovanje odgovarajuće razine na redovnoj ili izvanrednoj (večernjoj) nastavi. Na to imaju pravo i studenti, diplomanti i specijalizanti upisani na studije pod patronatom države srednjeg i višeg stručnog obrazovanja.

Osim toga, temelji za odgodu mobilizacije može biti obuka u organizacijama smještenima na teritoriju inovativnih znanstvenih i tehnoloških centara, kao i u duhovnim obrazovnim ustanovama.

05. svibanj 2024 16:53