StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSUSJEDI PONOVNO O PELJEŠKOM MOSTU

Prvo ratifikacija granice pa tek tada izgradnja Pelješkog mosta!

18. studenog 2017. - 19:09

Danas je Glavni odbor Stranke demokratske akcije (SDA), kao vladajuće bošnjačke stranke u susjednoj Bosni i Hercegovini, zaključio da se "od Hrvatske traži da prekine sve aktivnosti na gradnji Pelješkog mosta dok se ne utvrdi međudržavna granica". U priopćenju koije je objavljeno na službenoj internet stranici te stranke u integralnom obliku piše slijedeće:

"Pozdravljamo aktivnosti svih zvaničnika SDA u borbi za prava BiH povodom pokušaja izgradnje Pelješkog mosta. Neprihvatljivo je da se Pelješki most gradi na štetu suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. Prije toga se mora ratificirati ugovor o granici između BiH i Republike Hrvatske kojeg su potpisali predsjednici Izetbegović i Tuđman. Most ne smije dovoditi u pitanje pravo BiH na slobodan pristup otvorenom moru u skladu s međunarodnom Konvencijom o pravu mora. Očekujemo da Republika Hrvatska u pristupu ovom pitanju u potpunosti poštuje međunarodno pravo, kao i najnovije stavove Europske Unije.

Inače, komentatori ističu kako je novo 'podgrijavanje političke atmosfere u BiH' s izjavom o Pelješkom mostu dio širih aktivnosti na mobilizaciji tamošnjeg stanovništva uoči očekivanog izricanja dvaju presuda međunarodnih pravosudnih institucija.

25. travanj 2024 14:06