StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUoči otvorenja

Prvi kruzer prolazi ispod Pelješkog mosta: Zapovjednik mu je dubrovački kapetan Jozo Glavić koji je ‘provukao‘ brod kroz Korintski kanal

Piše Ante Šunjić
21. lipnja 2022. - 16:13

U četvrtak, prema najavi, ispod Pelješkog mosta trebao bi proći prvi kruzer pod zapovjedništvom dubrovačkog kapetana Joza Glavića. Riječ je o brodu na kružnom putovanju imenom Bolette koji je danas na vezu u Gružu, čiji je dolazak u pločanski akvatorij, gdje će biti obavljene carinske i druge formalnosti, najavljen u četvrtak u 5 i 30 sati.

Nakon toga, ploveći hotel će se usidriti ispred Neuma, a putnici će, kako doznajemo, moći obilaziti najbliža turistička odredišta poput Međugorja ili Mostara. Odlazak iz Neuma mora biti tijekom dana.

MB Bolette, koji se sada nalazi u Dubrovniku i čiji je kapetan, kako doznajemo, Dubrovčanin Jozo Glavić, dugačak je nešto više od 237 metara, a širok je 32,5 metara. Ima 12 paluba, može ploviti brzinom od 25 čvorova i primiti 1 380 putnika. Bruto tonaža broda je preko 62 tisuće BRT, a gaz 8,1 metara.

Air Draft ili visina od vode do najviše točke na brodu je 48,1 metara, a dopuštena visina prolaska ispod Pelješkog mosta je 55 metara.

23. svibanj 2024 14:35