StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVažna figura

Prvi čovjek ukrajinskih špijuna potpuno otvoreno: ‘Da, ubili smo dosta ruskih propagandista, a imamo i veliki plan...‘

Piše Tomislav Šoštarić/JL
19. svibnja 2023. - 06:29
This photo taken on September 22, 2022, shows head of Ukraine‘s military intelligence Kyrylo Budanov attending a press conference in Kyiv on September 22, 2022. - Ukraine‘s defence minister will be preplaced by the chief of the military intelligence ahead of an expected Russian offensive and following corruption scandals, a senior lawmaker said on February 5, 2023.”Kyrylo Budanov will head the defence ministry, which is absolutely logical in wartime,” said senior lawmaker David Arakhamia, referring to the 37-year-old chief of the military intelligence. (Photo by Sergei SUPINSKY/AFP)Sergei Supinsky/Afp

General-bojnik Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obavještajne službe, priznao je da su njihovi agenti ubili neke kremaljske propagandiste u 15 mjeseci ruske invazije na njegovu zemlju. Također, rekao je da Kijev namjerava uspostaviti demilitariziranu graničnu zonu do gotovo 100 kilometara unutar teritorija Rusije kako bi odvratio sve buduće napade. To su izjave, kako ocjenjuje britanski The Times, koje će izazvati nova strahovanja od eskalacije rata, piše Jutarnji list.

"Ciljaju li ukrajinske tajne službe ruske propagandiste? Pa, recimo to ovako: Već smo uspješno ciljali dosta ljudi. Bilo je dosta javno popraćenih slučajeva za koje svi znaju, zahvaljujući medijskom izvještavanju", odgovorio je 37-godišnji Budanov na pitanje jesu li ukrajinske sigurnosne službe ubile ruske propagandiste, govoreći za ukrajinski YouTube kanal Rizni Lyudi (Drugačiji ljudi).

No, kako je prenio ruski neovisni portal Meduza, Budanov je također napomenuo da mora reći ono što specijalne službe u svijetu uvijek govore novinarima, a to je da ne mogu komentirati ovu stvar i da nikakve informacije neće niti potvrditi niti demantirati.

Više utjecajnih proratnih osoba ubijeno je ili ranjeno eksplozivom postavljenim na ruskom tlu od veljače prošle godine. U posljednjem takvom incidentu, 6. svibnja, 47-godišnjem piscu Zaharu Prilepinu, koji se hvalio ubijanjem Ukrajinaca "u velikom broju", slomljene su obje noge u eksploziji automobila bombe, u kojoj je poginuo njegov tjelohranitelj. Napad se dogodio u blizini Nižnjeg Novgoroda, oko 420 kilometara istočno od Moskve.

Budanov: Nismo pokušavali ubiti Putina

Ruski istražitelji rekli su da ispituju osumnjičenika po imenu Aleksandar Permjakov, kojeg su optužili za suradnju s ukrajinskom obavještajnom službom.

Vladlen Tatarski, pravog imena Maksim Fomin, iznimno utjecajni 40-godišnji proratni ruski vojni bloger i navodni suradnik šefa grupe Wagner Jevgenija Prigožina, ubijen je eksplozivom skrivenim u bisti koja je prikazivala njega samoga, a koju je dobio u kafiću u Sankt Peterburgu tijekom proratnog događanja 2. travnja. Bistu mu je poklonila 26-godišnja Darja Trepova, koju su ruski istražitelji optužili za terorizam zbog tog ubojstva.

No, rusko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je i da je izdan nalog za uhićenje Jurija Denisova, ukrajinskog državljanina za kojeg tvrde da je pratio Tatarskog dva mjeseca iz stana u blizini njegove kuće. Navedeno je da je doputovao iz Latvije prema uputama “ukrajinskih specijalnih službi”.

U kolovozu prošle godine 29-godišnja Darja Dugina, proratna komentatorica na državnom prokremaljskom televizijskom kanalu RT, ubijena je bombom postavljenom u automobil. Smatra se kako je moguće da je meta zapravo bio njezin otac Aleksandar Dugin, ultranacionalistički ideolog za kojeg se tvrdi da ima jak ideološki utjecaj na ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Napadi dronovima na Kremlj 3. svibnja dogodili su se "zbog ruske agresije", ustvrdio je Budanov te dodao da su nedavne sabotaže unutar ruskog teritorija, uključujući iskakanje teretnog vlaka iz tračnica i napade na naftnu i plinsku infrastrukturu u blizini ukrajinske granice, izveli "gotovo 100 posto građani Ruske Federacije”.

U odvojenom intervjuu za Island, drugi kanal na YouTubeu, Budanov je rekao kako postoji "manji broj Rusa" koji surađuju s njegovom ukrajinskom vojno-obavještajnom agencijom (GUR). Oni su, kako je rekao, motivirani "patriotskim razlozima" i "spremni su promijeniti Rusiju", prenosi The Times. Budanov je naglasio da, iako je Putin legitimna meta, Ukrajina ga nije pokušavala ubiti.

‘Propagandisti su krivi za rusku brutalnost, Putin je u začaranom krugu‘

Njegovi agenti, kako je rekao, nastavit će ciljati one Ruse koji su počinili ratne zločine protiv Ukrajine. "Ovakvi slučajevi su se događali i to će se nastaviti. Takve će stići zaslužena kazna, a primjerena kazna može biti samo likvidacija i ja ću je provesti", rekao je.

Budanov je okrivio ruske propagandiste za sve brutalniju taktiku Kremlja u Ukrajini jer zatvaraju Putina u začarani krug stalnog pogoršavanja situacije iz kojeg ne može izaći. "(Kremlj) je toliko uložio u ovaj propagandni stroj da je na kraju (stroj) počeo utjecati na njih". Također je rekao da se moskovska poslovna elita protivi ratu i traži načine da ga okonča.

Ruski oligarsi izgubili su milijarde dolara zbog zapadnih sankcija i ekonomskog pritiska, no kritike invazije na Ukrajinu s njihove strane bile su rijetke i najvećim dijelom prigušene. Disidenti koji su se izjasnili protiv rata su zatvarani ili otrovani, navodi The Times.

Natalija Arno, osnivačica zaklade Free Russia, koja je pobjegla u SAD 2014. godine, kaže da je i ona bila žrtva prljave igre tijekom nedavnog posjeta Europi - provaljeno je u njezinu hotelsku sobu, koja je potom poprskana nečim što je mirisalo na, kako je rekla, jeftin parfem, ali se možda radilo o nervnom agensu bio nervni agens koji joj je izazvao "akutnu bol".

Čak i kad bi Rusi sami svrgnuli Putina, Ukrajina bi i dalje trebala uspostaviti demilitariziranu zonu oko 100 kilometara unutar ruskog teritorija kako bi spriječila budući sukob, ustvrdio je Budanov. "Ovo bi trebao biti naš cilj. Ako ne napadnu i ne odluče da se žele osvetiti za nekoliko godina, to ne bi trebao biti problem", zaključio je.

26. rujan 2023 15:14