StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetJAVLJA SE OPORBA

Prve reakcije nakon Plenkovićeve objave o raspuštanju Sabora, Grmoja tvrdi: ‘Znam zašto je požurio!‘

Piše Marko Špoljar Filip Pavić/JL
4. ožujka 2024. - 18:32

Jedva čekam izbore! - poručio je Mostov zastupnik Marin Miletić par minuta nakon što je šef Vlade i HDZ-a Andrej Plenković objavio kako će Sabor biti raspušten najkasnije do 22. ožujka, piše Jutarnji list. 

- Idemo na izbore, Hrvatski sabor se raspušta za koji tjedan. Jedva čekam izbore. Dragi ljudi, samo vas molim - izađite svi na izbore. Izaberite put kojim želite da naša zemlja ide iduće izazovne i zahtjevne godine. Samo vas molim da izađete, nemojte ostati kući i biti heroji dnevnog boravka, dajte istinski legitimitet onima u čije ruke ćete položiti upravljanje Hrvatskom, one čije politike će se odraziti na našu djecu, naše obitelji, sigurnost, identitet i slobodu. Neka nam se Gospodin smiluje. Svima - poručio je Miletić.

Nezavisni saborski zastupnik Bojan Glavašević, koji bi prema neslužbenim informacijama na izbore trebao izaći na SDP-ovoj listi, poručio je kako bi bilo najbolje da je premijer jednostavno podržao prošlotjednu oporbenu inicijativu za raspuštanje Sabora.

- Mogao je naprosto podržati opozicijsku inicijativu, ali bolje da je shvatio da je vrijeme za izbore nego da nije. Jedino mislim da mu je odabir programske koordinatorice (ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, nap. a.) malo riskantan, s obzirom da je predmet istrage Ureda europskog javnog tužitelja - rekao je Glavašević za Jutarnji list.

- Nakon mjeseci politikantskog kalkuliranja i dijeljenja novca šakom i kapom, HDZ je, uvjeren u kratkoročne efekte driješenja proračunske kese, obznanio okvir unutar kojega će biti održani izbori za Hrvatski sabor. Reći ćemo: konačno! Svaki novi dan s ovakvom klijentelističko-koruptivnom Vladom, koja financira tisak notornih velikosrpskih pamfleta, izgubljeno je vrijeme za Hrvatsku i budućnost hrvatske djece! Više od 400.000, a moguće i 500.000 iseljenih Hrvata posljednjih desetak godina, najjasnije od ičega svjedoče o rezultatima vladavine HDZ-a, ali ranije i SDP-a. Takvim politikama mora doći kraj jer dovode u pitanje opstanak hrvatskog naroda i hrvatske države! Domovinski pokret bio je spreman za izbore jučer, a spreman je i danas. Mi smo za služenje domovini i Hrvatima uvijek spremni. Sve koji su nezadovoljni dosadašnjim pogubnim politikama pozivamo da izađu na izbore za Hrvatski sabor i zaustave politike koje su Hrvatsku prema gotovo svim pokazateljima dovele na samo dno Europske unije. Zajednički možemo pobijediti klijentelističku i globalističku neman koja uništava hrvatsku državu - poručili su iz Domovinskog pokreta.

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja kaže da se veseli izborima i da je to ono što su odavno tražili. Na pitanje zašto je, prema njemu, premijer Plenković požurio s objavom parlamentarnih izbora, koji bi matematički trebali biti najkasnije u svibnju, nekoliko tjedana prije izbora za EU parlament, Grmoja navodi dva razloga: strah Plenkovića da ne uhite ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek i otvaranje prostora da Plenković pobjegne u EU parlament.

- Zbog tajni u mobitelu Josipe Rimac i činjenice da EPPO njuška oko ‘slučaja Geodezija‘ i ministrice Obuljen Koržinek, Plenković je morao požuriti. Nije htio da mu u mandatu uhite još jednu ministricu. Osim toga, izgleda da kalkulira, ako ne prođe na parlamentarnim izborima, poslije idu izbori za EU parlament pa može tamo pobjeći – ispričao je Grmoja.

Dodaje da je Mostu dovoljno dva mjeseca za uspješnu kampanju. Uz to, navodi da ankete javnog mnijenja pokazuju da HDZ nema koalicijski potencijal, da ni uz koaliciju s manjinskim partnerima i Domovinskim pokretom, to neće biti dovoljno za formirati Vladu. Na pitanju bi li Most opet išao u koaliciju s HDZ-om ako im se ponudi, Grmoja ne odgovara direktno.

- Za nas je ključno spriječiti Plenkovića da dođe na vlast – odgovara jasno.

Saborska zastupnica Možemo! Sandra Benčić, kandidatkinja za premijerku, misli da HDZ nema vremena, da su izračunali da im protek vremena ne ide u prilog.

- Svaki novi prosvjed, svaka nova afera za HDZ je sve veći problem. To je razlog zašto se sada ide u izbore. Mi smo i računali s izborima u travnju, napravili smo plan i još lani pokrenuli izradu programa – govori Benčić.

Dodaje da je predizborna strategija Možemo! jasna: zagovarati veliku izlaznost.

- Prema svemu sudeći, HDZ će morati ići s Domovinskim pokretom, a pitanje je i hoće li uz njih imati dovoljno mandata za složiti Vladu. Dakle, svima je sada jasno da će glas za HDZ biti glas za radikalnu desnicu – kaže Benčić.

Na pitanje o koaliciji, Benčić odgovara da su iz Možemo! i prije pričali da im je prihvatljiva koalicija poslije izbora, ali samo sa strankama od centra na lijevo.

Premijer Plenković odlučio je raspustiti Sabor zbog pritiska oporbe - tvrdi zastupnica SDP-a Mirela Ahmetović.

- Plenković je uvidio da otezanje vodi u siguran poraz. No, poraz će mu i ovako doći. SDP je spreman za izbore, i programski i kadrovski - kaže Ahmetović dodajući kako će novu Vladu sastaviti lijevo-liberalna koalicija.

- Andrej Plenković se očito prepao tisuća i tisuća onih koji su prosvjedovali na Markovom trgu. Želi izbore prije nego što skroz potone, ali ni to ga neće spasiti. Njegov udar na institucije već je mobilizirao građane, na izborima će vidjeti da je to bio samo početak - poručuje Ivana Kekin iz Kluba zastupnika Možemo!.

Saborska zastupnica Dalija Orešković (Stranka s imenom i prezimenom) kaže da premijer Plenković "grubo podcjenjuje inteligenciju birača".

- Iako je potkupio dio birača novim povišicama i koeficijentima, mislim da neće ljudi baš tako zažmirit na sve afere HDZ-a – kaže.Na pitanje hoće li njezinoj stranci ostati premalo vremena za predizbornu kampanju, odgovara da je njezina predizborna kampanja njezin dosadašnji rad i reforme iza kojih čvrsto stoji, poput nužne antikorupcijske reforme i reforme pravosuđa.

- Koliko vidim, SDP i Možemo! Komuniciraju istu reformu. I mislim da bi tako krupne reforme trebale biti dio šireg stranačkog konsenzusa. Možemo! Je ključna stranka lijevo centra i ja ih sigurno vidim kao partnere u budućoj Vladi – kaže.

27. travanj 2024 15:56