StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNA ODISEJEVU OTOKU

Provjerili smo jesu li doista Mljećani samoinicijativno ispilali nasukanu jedrilicu u Saplunari? Evo što kaže načelnik Market

Piše Silvia Rudinović
26. svibnja 2023. - 11:25

Podrtinu s plaže u uvali Saplunara, na otoku Mljetu, uklonile su općinske službe temeljem rješenja Lučke kapetanije. Prikupljeni ostaci jedrilice “Kleine Pia” nisu bačeni nego su odloženi u otočno reciklažno dvorište, kaže načelnik Općine Mljet Đivo Market.

- Lučka kapetanija i Općina Mljet su uložile uistinu mnogo napora kako bismo došli do vlasnika jedrilice. Riječ je o stranom državljaninu koji živi u Njemačkoj. Međutim, do njega se nije došlo, unatoč pokušajima preko veleposlanstva. Lučka kapetanija stoga je postupila prema protokolu u slučaju kad plovilo ugrožava sigurnost plovidbe, a ta se podrtina počela raspadati – izjavio je načelnik Market.

image

Mljetski načlenik Đivo Market

Cropix/

Jedrilica se nasukala u bajkovitoj Saplunari još u proljeće 2022. godine.

- Slažem se da je 13 mjeseci jako puno vremena, ali, srećom, podrtina je uklonjena s plažice u Saplunari. Nismo dosad imali ovakvih slučajeva, a nadam se da nećemo ni ubuduće. Ovo je bio mali brodić od devet metara pa zamislite štetu da se radilo o nekom većem nasukanom plovilu. Zakonska procedura se mora poštovati, a važno je da se podrtina ukloni, ali i tereti neodgovornog vlasnika koji tako ostavi svoje plovilo – kaže sugovornik.

Općina će od vlasnika, preko veleposlanstva, tražiti nadoknadu štete koja iznosi oko tri tisuće eura.

 

Misteriozna jedrilica još od lani terorizirala je rajsku uvalu na Mljetu, sumnjalo se i na drogu: uslijedio je obrat

26. travanj 2024 13:16